Duminică, Mai 19, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Zilele trecute am citit un comentariu care m-a pus pe ganduri. Cititorul astepta noutati in ceea ce priveste colica la cai si tratamente noi. Prima data am crezut ca nu este medic veterinar. Eram nelamurit.


Cum sa vrea cineva noutati in colica la cai. Pai colica la cai nu este aceeasi de cand s-au inventat caii? S-au scris topuri intregi de hartie cu referire la acest subiect. Ce ar mai putea fi nou in colica la cai? Tratamente noi in colica? Sa fim seriosi. Substante fundamental noi in me- dicina veterina nu s-au mai descoperit de ceva ani. in 30 de ani s-a descoperit un singur antibiotic nou. in rest, sunt aceleasi antibiotice de baza care au fost descoperite intial. De aici si frica imensa de ceea ce inseamna antibiorezistenta, care la noi este ignorata.

Medicamente noi mai apar, dar sunt aceleasi substante active in alte doze si cu alte substante potentatoare. Cred ca, acest coleg a vrut sa sublinieze altceva. In facultate, cel putin generatia noastra pana mai incoace, am studiat medicina veterinara in ansamblul ei. Adica zeci de specii, sute de manifestari fiziologice, fiziopatologice, clinice, morfopatologice. Nu conteaza daca sunt memorate sau intelese. Important este sa le expui la examen. Am ajuns in practica. Aveam impresia ca sunt toba de carte. Pana la primul caz.

Un cal, adica mai degraba o gloaba. Slab, anemic, tusea el asa intr-un fel si nu tragea caruta. Cam la atat s-a rezumat anamneza si diagnosticul. Ce sa-i fac? Antibiotic si vitamine desigur. Nu prea mi-am dat eu seama ce avea calul, dar ce putea fi rau in tratamentul aplicat? Cred ca am avut succes. Dupa un timp, nu a mai venit proprietarul si am vazut calul la caruta. Cazurile au continuat in acelasi stil. Mai schimbam doar antibioticul, functie de specie si pret. Nu are de ce sa imi fie rusine de asemenea greseli. Asa a fost si nu sunt singurul patit. Am cazut parasutat in mijlocul unei comune si aveam 3 zile de activitate efectiva ca medic veterinar fara nici un ajutor.

A aparut repede si greseala fatidica. O martoaga de cal, pe langa care primul pacient tratat era un adevarat armasar. Am facut ce stiam mai bine. O saptamana de antibiotic si vitamine si pacientul rezolvat, doar ca mort. Am spus si eu fraza clasica "daca asa a vrut Dumenzeu!" si saraca matusa m-a crezut. Mie imi tremurau picioarele de frica si rusine. Nici nu banuiam ce ar fi putut avea, dar nu se vedea, ca eram mare doctor. Am pus mana pe carte si m-am dat lovit vreo doua zile, sa inteleg ce ar fi putut fi. Nu am inteles nimic dupa tot studiul meu. Imi iau inima in dinti si ma duc la matusa sa vad ce a facut cu calul, sa ii fac necropsie ca poate voi pricepe ceva. Ce imi spune matusa: "dar mama, am dat calul la vecinul ala cu multi caini la stana si l-o taiat el. Era plin de viermi maica. Ce puteai sa-i faci. Asa o fost sa fie". Mi s-a facut rau. Am luat si am dat banii inapoi matusii inganand ceva acolo, ca vezi si ca o patii, ca eu am incercat dar probabil ca era prea parazitat. Prostii, ce era sa spun, dar ma simteam vinovat si vroiam sa ii dau banii inapoi. Matusa a luat banii, dar mi-a pus o sticla cu vin, un cas frumos, tocmai luat de la stana si mi-a urat sanatate ca sunt doctor bun si chiar avea nevoie de bani. Eu am fugit cat am putut de repede si am spus medicului sef de circumscriptie ca ma simt foarte rau, probabil ca voi raci.

Am stat in concediu "medical" 2 saptamani. Mi-am facut un carnetel cu simptome, diagnostice diferentiale si tratamente posibile. Timp de ani buni acel carnetel a fost permanent in buzunarul meu. Am avut ocazia sa cumpar cateva carti interesante de medicina veterinara de prin Europa. Mai completam, pe ici, pe colo in carnetel dar in esenta, nu schimbam nimic. si acum, dupa 18 ani de cand am scris carnetelul, informatiile sunt aceleasi daca ma uit la colica.

De fapt si atunci cand le-am scris, m-am inspirat din carti scrise cu foarte multi ani in urma. Este greu sa aduci ceva fundamental nou in medicina veterinara. Doar mici ajustari, ceva medicamente noi, tehnologii, poate. Mai apar boli complet noi si noi agenti patogeni, dar dureaza ani pana se lamureste cum si de ce au aparut, dar mai ales, cum se trateaza.

Apar de asemenea noi metode de diagnostic, care pre- supun tehnologii, de obicei foarte scumpe si care nu sunt la indemana noastra, inca. Dar baza medicinii veterinare ramane neschimbata. Cu toate acestea, rememorarea si recitirea unor materiale legate de anumite boli, despre viziunea practica a unor colegi, despre abordari,poate, inovative sau care ne-au scapat practicii obisnuite nu poate fi decat benefica unui medic veterinar. Volumul informational in medicina veterinara este urias. Largirea orizontului medical nu poate fi decat utila, atat ca exercitiu al mintii cat si ca informare medicala.