Duminică, Mai 19, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Expertii nu au nici o problema cu acest business. Din toate discutiile mele cu colegii practicieni am inteles un singur lucru. Medicul Veterinar este un fel de comerciant sau mai bine spus, un vanzator. Cu ceva timp in urma, daca stau bine si ma gandesc, pe cand aveam o mica afacere in domeniul concesiunilor veterinare, cam asta eram si eu.

Luam medicamente cu stanga si le dadeam cu dreapta. Eram tare bucuros deoarece aveam un adaos comercial. in schimb, eram tare furios ca existau tot felul de indivizi si firme care vindeau si ei medicamente. Proprietarul de animale, pe buna dreptate, cumpara de unde este mai ieftin. Interesul sau este sa isi repare dobitoaca din batatura cat mai ieftin. Pe atunci, la orice discutie cu colegii, iar aminteam de vanzarea medicamentelor si asa se isca un adevarat vartej de nervi din partea tuturor. Asta se intampla in urma cu 4-5 ani. Acum e la fel. Nu s-a schimbat nimic. Ba mai mult, unii colegi au inceput sa fie arestati ca fac trafic, adica comert de ketamina. Majoritatea dintre noi, veterinari de animale mari sau de animale mici, la toate intalnirile discutam despre medicamente si comecializarea acestora.
Am mai scris mai demult ca vaca nu se duce la farmacie sa ceara aspirina sau antibiotic. Dar chiar si atunci vedeam tot ingust problema. Chestiunea in esenta nu consta in comertul cu medicamente. Comertul este liber, guvernat de legi clare privind cererea, oferta, reclama, promovarea. Este o eroare ca m-am orientat in discutiile mele pe aceasta falsa problema privind comertul. Esenta este relatia medic - client - pacient. in ce consta aceasta? Este simplu. Un medic veterinar incepe invatatul cu 6 ani de studii universitare. Apoi invata permanent pana isi incheie afacerile pe aceasta planeta. Este cumva medicul veterinar comerciant de medicamente? NU. Medicul veterinar este expertul care consulta pentru a diagnostica, opereaza si se ingrijeste de sanatatea oamenilor si animalelor. Deci logic este sa afirmam ca veniturile unui medic veterinar sunt din CONSULTAtII si MANOPERE MEDICALE.
 
Desigur ca exista si administrarea medicamentelor, urmarirea evolutiei in convalescenta, analize de laborator, etc. Dar nicaieri nu este vorba de comert cu medicamente. Nici o facultate nu ne invata cum sa comercializam medicamente. invatam permanent sa avem grija de sanatatea animalelor si sa prevenim imbolnavirea oamenilor direct prin transmiterea de boli sau indirect prin produsele provenite de la animale. Farmacovigilenta ne indeamna ca atunci cand prescriem si administram medicamente sa ne gandim serios la antibiorezistenta, la posibilitatile de transmitere la om a unor germeni patogeni periculosi, la posibilitatea de difuzare a bolii si cresterea rezistentei populatiilor patogene in septel, la reziduurile periculoase de medicamente din alimentele sau produsele de origine animala. in fapt si la o parte din aceste aspecte se gandeste un medic veterinar cand prescrie un medicament. Daca asa am invatat in facultate, asa spun toti expertii internationali ca trebuie facut, Organizatia Mondiala a Sanatatii atentioneaza cu privire la aceste aspecte - de ce in Romania se comercializeaza medicamente fara consultatie, fara inregistrarea consultatiei si fara controlul administrarii medicamentelor? Revin si subliniez: comertul este liber - dar cei care comercializeaza medicamente fara a respecta aceste principii trebuie sa fie constienti ca sunt responsabili de cresterea alarmanta a antibiorezistentei la antibiotice a majoritatii agentilor patogeni, ca peste 80% din alimentele comercializate in Romania sunt pline de antibiotice si antiparazitare, ca medicii veterinari administreaza din ce in ce mai multe antibiotice extrem de puternice fara niciun efect. in toate tarile in care oamenii folosesc ratiunea s-a inteles faptul ca este absolut necesar sa coexistam intr-un spatiu din ce in ce mai stramt oameni, animale si microorganisme. In aceste tari, cei care comercializeaza medicamente lupta impreuna cu medicii pentru a proteja sanatatea tuturor fiintelor si respecta politici veterinare corecte.
Cel mai important principiu al acestor politici este obligativitatea existentei relatiei medic veterinar - client/proprietar - pacient pentru a putea consulta, prescrie si administra un tratament care sa fie in concordanta cu normele de buna practica veterinara si care sa insumeze toate cunostintele si experienta medicala a doctorului, pus in slujba pacientului si a proprietarului. Astfel, medicamentul de uz veterinar este obligat sa circule doar de la depozit in corpul pacientului sub stricta observatie a medicului veterinar. Cum ajunge in corpul pacientului este responsabilitatea medicului care se pregateste ani de zile pentru acest act medical de o deosebita importanta. Medicul veterinar nu este un comerciant de medicamente dar medicamentele trebuie sa circule pe piata numai sub stricta supraveghere a medicului veterinar. Aceasta este politically correctsi deontologic.