Luni, Mai 13, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Doua studii publicate recent includ concluzii importante legate de transmiterea SARS-CoV-2 si pandemia COVID-19:pisicile domestice pot fi purtatori asimptomatici ai SARS-CoV-2, dar este putin probabil ca porcii sa fie purtatori semnificativi ai virusului.

Doua studii publicate recent de cercetatori si colaboratori ai Universitatii de Stat din Kansas au condus la doua constatari importante legate de pandemia COVID-19: pisicile domestice pot fi purtatori asimptomatici ai SARS-CoV-2, iar porcii este putin probabil sa fie purtatori semnificativi ai virusului. SARS-CoV-2 este coronavirusul responsabil pentru COVID-19.

“Alte cercetari au aratat ca pacientii umani infectati cu COVID-19 transmit SARS-CoV-2 la pisici; aceste rezultate se aplica atat in cazul pisicilor domestice, cat si in cazul felinelor mari: cum ar fi leii si tigrii”, a delarat Jurgen A. Richt, profesor in cadrul Colegiului de Medicina Veterinara de la Universitatea de Stat din Kansas. “Descoperirile noastre sunt importante datorita asocierii stranse dintre oameni si animalele de companie”. Exista aproximativ 95 de milioane de pisici de casa in SUA si aproximativ 60 - 100 de milioane de feline salbatice, a mai spus acesta.

Richt este autorul principal al celor publicatii recente de colaborare din revista Emerging Microbes &Infections: “Infectia, boala si transmiterea SARS-CoV-2 la pisicile domestice” si “Susceptibilitatea celulelor porcine si a porcilor domestici la SARS-CoV-2”.

Prin studiul lor aprofundat din cadrul K-State Biosecurty Research Institute (BRI), cercetatorii au dorit sa observe susceptibilitatea la infectie, boli si tramsiterea la pisicile domestice. Acestia au descoperit ca pisicile domestice ar putea sa nu aiba semne clinice evidente ale SARS-CoV-2, dar ca totusi elimina si imprastie virusul prin cavitatile lor nazale, orale si rectale si il pot raspandi eficient altor pisici in decurs de doua zile. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a vedea daca pisicile domestice pot raspandi virusul la alte animale si oameni.

“Aceasta transmisie eficienta intre pisicile domestice indica o nevoie semnificativa de sanatate publica si animala pentru a investiga un potential lant de transmisie om-pisica-om”, a spus Richt, care este si directorul Centrului de Excelenta pentru boli emergente si zoonotice cunoscut ca CEEZAD si Centrul pentru boli infectioase emergente si zoonotice, cunoscut sub numele de CEZID.

Pentru studiul care a implicat porci, cercetatorii au descoperit ca porcii infectati cu SARS-CoV-2 nu sunt susceptibili la infectia cu SARS-CoV-2 si nu par sa transmita virusul animalelor de contact. “Porcii joaca un rol important in agricultura SUA, ceea ce a facut importanta determinarea potentialei sensibilitati la SARS-CoV-2 la porci”, a aratat Richt.

“Rezultatele noastre arata ca este putin probabil ca porcii sa fie purtatori semnificativi de SARS-CoV-2. Institutul a pus la dispozitie laboratoare cu o inalta securitate pentru Richt si colaboratorii sai pentru a studia SARS-CoV-2. Este o unitate de biosecuritate de nivel 3 si de biosecuritate agricola de nivel 3, care gazduieste programe de cercetare, formare si educatie multidisciplinara importanta privind agentii patogeni care afecteaza animalele, plantele si insectele, precum si siguranta si securitatea alimentelor. Richt si echipa sa planifica studii suplimentare pentru a intelege transmiterea SARS-CoV-2 la pisici si porci.

De asemenea, intentioneaza sa studieze daca pisicile sunt imune la reinfectia cu SARS-CoV-2 dupa ce s-au recuperat de la o prima infectie cu SARS-CoV-2. “Aceasta cercetare este importanat penru evaluarea riscurilor, implicarea strategiilor de atenuare, abordarea problemelor de bunastare a animalelor si dezvoltarea unor modele preclinice de animale pentru evaluarea candidatilor la medicamente si vaccinuri pentru SARS-CoV-2”, a spus Richt.

Cercetarea a implicat si alti cercetatori din statul Kansas din departamentul de medicina diagnostic si patobiologie din cadrul Colegiului de Medicina Veterinara: Natasha N. Gaudreault, Jessie D. Trujillo, David A. Meekins, Igor Morozov, Daniel W. Madden, Sabarish V. Indran, Dashzeveg Bold, Velmurugan Balaraman, Taeyong Kwon, Bianca L. Artiaga, Konner Cool, Wenjun Ma si Jamie Henningson, de asemenea director al Laboratorului de diagnostic veterinar din statul Kansas. Alti cercetatori implicati: Mariano Carossino si Udeni B. R. Balasuriya de la Universitatea de Stat din Louisiana; William C. Wilson cu SUA; Adolfo García-Sastre Scoala de Medicina Icahn din Muntele Sinai; si Heinz Feldmann -Institutul National de Boli Infectioase si Alergii -ale Institutului National de Sanatate.