Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Colegiul Medicilor Veterinari din Romania a transmis medicilor veterinari un material legat de activitatea acestora in perioada pandemiei de coronavirus. Iata care sunt recomandarile. 

  1. Expertii in boli infectioase precum si multiple organizatii medicale (OIE; OMS, etc.) sunt de acord  ca nu exista dovezi care sa indice faptul ca animalele de companie se imbolnavesc de COVID-19 sau ca pot raspandi COVID-19 la alte animale, inclusiv la oameni. Nu exista dovezi care sa sugereze faptul ca pisicile sau cainii de companie pot fi o sursa de infectie cu SARS-CoV-2, inclusiv raspandirea COVID-19 la oameni. Mai multe investigatii sunt in curs si pe masura ce aflam mai multe, va vom informa.
  2. Deoarece animalele pot raspandi boli oamenilor si oamenii pot raspandi la randul lor boli catre    animale, este bine sa sugeram proprietarilor sa se spele pe maini inainte si dupa interactiunea cu animalele. Blana animalelor de companie nu reprezinta o suprafata de remanenta pentru acest virus, din acest motiv este foarte putin probabil ca o persoana umana sa contracteze COVID-19 atunci cand se afla in preajma animalelor de companie.
  3. In contextul COVID-19, este bine sa sugeram proprietarilor animalelor de companie sa asigure conditii foarte bune de ingrijire, din care insistam pe curatarea regulata a bolurilor de apa, mancare si  a asternutului.
  4.  Ne dorim ca medicii veterinari si echipele lor sa se protejeze cat mai bine impotriva infectiei cu COVID-19. In acest sens le transmitem recomandarea de a se informa permanent cu privire la evolutia epidemiei la nivel national si a pandemiei la nivel planetar, din sursele oficiale ale statului roman si cele credibile din Mass-Média. Prin intermediul CMVRO se vor transmite organizatiilor locale (CMV) situatii legate de intensitatea evolutiei focarelor in comunitatile locale de la nivel national.
  5.  In prezent nu exista un vaccin disponibil impotriva COVID-19 si din acest motiv cea mai buna modalitate de a preveni imbolnavirea este evitarea expunerii la virus. Membrii echipei de medici veterinari trebuie sa evite contactul strans si pentru o perioada mai lunga cu un posibil individ bolnav de COVID-19. In acest sens recomandam o limita de minimum 2 metri si nu mai mult de 10 minute. Aici ne referim la discutia cu proprietarii animalelor de companie sau de renta. In permanenta trebuie sa evitam sa ne atingem ochii, nasul si gura. Trebuie sa ne spalam des pe maini cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde, inclusiv inainte de a manca. Cand nu avem la indemana apa calda si sapun, folosim o solutie pe baza de alcool. In acest stadiu al epidemiei orice persoana cu care intram in contact poate sa fie pozitiv asimptomatica.
  6. Absolut toate suprafetele de lucru din cabinete si clinici, respectiv trusele de urgenta pe care le folosim in deplasari, cele pe care le atingem frecvent, precum si dispozitivele si aparatura de diagnostic  trebuie curatate cat mai des si de cate ori este nevoie  cu servetele umede cu solutie alcoolica. Recipientele cu regim special se predau fara sa fie atinse direct (fara protectie) si se pastreaza inchise ermetic. Dezinfectantii trebuie amplasati in locuri facile, in fiecare incapere, precum si la indemana clientilor  in sala de asteptare.
  7. Daca unul dintre membrii echipei prezinta simptome de boala respiratorie trebuie sa ramana acasa timp de 14 zile, in autoizolare. Acesta trebuie sa-si monitorizeze permanent temperatura, si sa realizeze un contact util cu medicul sau de familie. In acest sens nu ezitati sa realizati in fiecare zi(cu intreaga echipa de la cabinet) cate o sedinta fulger de informare, in care sa discutati despre COVID 19. Daca in timpul activitatii unul dintre colegi incepe sa prezinte simptome respiratorii, febra, indispozitie, oboseala, dureri musculare, apatie, etc. , acesta trebuie imediat separat de restul grupului si directionat catre autoizolare. Se iau si masuri speciale de dezinfectie in aceasta situatie, care se aplica si dupa fiecare proprietar ce a stationat in salile obiectivului medical veterinar sau in mijloacele mobile diverse. Proprietarul cabinetului sa informeze saptamanal CMV judetean cu privire la eventualele probleme legate de  situatia personalului sau, sau alte incidente legate de epidemie.
  8.  Daca un membru al echipei este confirmat cu boala COVID-19, proprietarul cabinetului veterinar trebuie sa informeze ceilalti membri ai echipei cu privire la posibila lor expunere, situatie in care in plus pastreaza confidentialitatea, conform cerintelor legii. De asemenea informeaza despre acest fapt CMV judetean care va recomanda intrarea in carantina a respectivului obiectiv medical veterinar. In fiecare saptamana, CMV judetean comunica la nivel central situatia corpului medicilor veterinari sub aspectul epidemiei. Membrii echipei care au fost in apropierea colegului confirmat pozitiv la COVID-19, intra imediat in carantina si iau legatura cu medicul de familie. 
  9.  Telemedicina poate fi o optiune excelenta pentru a sprijini buna ingrijire a pacientului, contribuind in acelasi timp la prevenirea contactului de la persoana la persoana. Se evita situatia in care clientul vine catre personalul medical veterinar si viceversa. Se minimizeaza astfel raspandirea comunitatii COVID-19. Va trebui sa folosim cat de des putem conversatiile telefonice, precum si orice alte mijloace specifice telemedicinii.
  10.  Vom ajunge si in situatia in care vom fi solicitati de catre clienti confirmati pozitiv cu COVID-19. Animalul lor este bolnav si noi trebuie sa intervenim. Solutia in aceasta situatie este in mod categoric orientata prioritar in favoarea obiectivului medical veterinar pe care il reprezentam, a colegilor, a echipei. Asadar, in acest caz vom apela numai la mijloacele telemedicinii, daca proprietarul nu gaseste o alta persoana sanatoasa care sa prezinte animalul la cabinet, sau care sa primeasca medicul in ferma, in cazul unui obiectiv medical veterinar rural. In aceste situatii, daca totusi o terta persoana sanatoasa prezinta pacientul la cabinet, vom realiza consultatia direct la autoturismul clientilor, fara sa mai introducem in cabinet animalul de companie, nici macar in sala de asteptare.
  11. Atunci cand se vor intalni cu clienti care se afla in izolare sau in carantina, ca masura de precautie membrii echipei veterinare vor purta imbracaminte de protectie corespunzatoare. Acest lucru ar trebui sa reduca riscul de infectare, atat pentru membrii echipei veterinare cat si pentru clienti , intrucat se considera faptul ca de regula contactul om cu om este principalul mod de transmitere a maladiei COVID-19. Informatiile medicale actuale indica faptul ca un contact cu caz uman de COVID-19 si nu cu un animal de companie sau de renta, reprezinta modalitatea cea mai frecventa de transmitere.
  12. In cazul in care medicii veterinari vor fi nevoiti sa asigure servicii clinice la locatii in care exista confirmate cazuri de COVID-19, acestia trebuie sa aplice protocoale de biosecuritate specifice si sa poarte echipamente de protectie personala  specifice celor utilizate de catre medicii clinicieni umani din spitalele publice.  In aceste situatii medicii veterinari trebuie sa consulte oficialii din domeniul sanatatii publice locale pentru indrumare.
  13. Cu privire la testarea cainilor si pisicilor, venind astfel in completarea punctelor 1 si 2 din acest material, precizam faptul ca IDEXX a anuntat disponibilitatea unui test, dar nu recomanda pentru moment a fi testat pe animalele de companie, canide si feline. In perioada de evaluare a testului s-au facut recoltari la mii de animale si nici un test nu a iesit pozitiv. COVID-19 este transmis in primul rand de la persoana la persoana. Astfel, in cabinete, cainii si pisicile trebuie testate numai pentru agenti patogeni respiratorii comuni, in proceduri uzuale, cunoscute, rutinate.  Este important sa amintim faptul ca in prezent nu exista dovezi care sa sugereze ca animalele de companie pot raspandi COVID-19 catre alte persoane sau alte animale de companie.
  14. In relatia medic veterinar-client-pacient, care reprezinta acest triunghi formidabil ce defineste profesia noastra, acum, in aceste zile deosebit de dificile, CMVRO recomanda colegilor din toate departamentele profesionale sa manifeste solidaritate si sa comunice intre ei ori de cate ori este necesar. Mai mult, colegilor din clinica si laboratoare, celor din institutia de stat (DSVSA – ANSVSA) Colegiul Medicilor Veterinari din Romania le recomanda sa puna pe primul loc demnitatea profesionala, inaintea oricaror alte interese pecuniare sau de asociere. Fiecare situatie de risc trebuie sa primeasca astfel cea mai buna optiune de rezolvare.
  15. Colegiul Medicilor Veterinari din Romania este astazi organismul profesional autonom ce reprezinta interesele profesionale ale fiecarui medic veterinar din aceasta tara. Din acest principiu rezulta faptul ca nu exista niveluri de prioritati, problemele fiecarui medic veterinar, oriunde s-ar afla acesta, sunt problemele tuturor colegilor. Astfel, la varful profesiei  colegii care reprezinta nobila noastra profesie, se vor decide cele mai bune solutii pentru fiecare medic veterinar, indiferent de domenuiul sau de activitate  si locul in care activeaza. Nu in ultimul rand CMVRO asigura relatia profesiei la nivel european si mondial, oferind astfel medicilor veterinari romani apartenenta la marea familie profesionala medical veterinara mondiala.
  16. * In realizarea acestui material informativ s-a tinut cont de pozitia oficiala de moment a urmatoarelor organizatii: OIE; WHOEuropean Commission; FECAVA; WorldOMeter Corona; AVMA; MAI, Ministerul Sanatatii si alte organisme aflate in prim planul luptei cu pandemia.