Joi, Mai 02, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Supravegherea post-vaccinare este crucială pentru detectarea promptă a focarelor de gripă aviară și pentru a dovedi că păsările sunt indemne de boală, permițând astfel circulația păsărilor în condiții de siguranță. Acesta este principalul rezultat al noului aviz științific al EFSA, care evaluează, de asemenea, opțiunile de atenuare a riscurilor în urma vaccinării de urgență și preventive.

Echipa Veterinarul.ro
03.Mai.2024

EFSA a fost solicitată să ofere o imagine de ansamblu cuprinzătoare a opțiunilor eficiente de supraveghere și a măsurilor de reducere a riscurilor pentru gripa aviară. Oamenii noștri de știință au evaluat aceste măsuri și au analizat dacă strategiile de supraveghere disponibile ar putea demonstra absența bolii, permițând astfel circulația în siguranță a păsărilor de curte și a produselor conexe. 

Experții noștri au analizat în mod specific strategiile de supraveghere pentru scenariile de vaccinare de urgență și preventivă, stabilind specia de păsări de curte vizată (pui de găină ouătoare, curcan sau rață), numărul de animale care urmează să fie testate, metoda de diagnosticare și perioada de eșantionare. 

În cazul vaccinării de urgență pentru gripa aviară înalt patogenă (HPAI), cercetătorii noștri au concluzionat că, pentru a fi eficiente, schemele de supraveghere pentru detectarea timpurie a noilor focare ar trebui să ia în considerare tipul de păsări de curte și mărimea efectivelor. În cazul în care vaccinarea este preventivă, pentru a dovedi absența bolii, se recomandă testarea virologică lunară a până la 15 păsări moarte pentru a proteja circulația păsărilor de curte și a produselor conexe. De asemenea, atât efectivele vaccinate, cât și cele nevaccinate ar trebui să fie supuse unei supravegheri pasive . 

Experții din laboratorul de referință al UE și EFSA au colaborat îndeaproape pentru a recomanda cele mai adecvate teste de diagnostic pentru supraveghere în funcție de tipul de vaccin, de strategia de vaccinare (de exemplu, de urgență sau preventivă) și de domeniul de aplicare a supravegherii. Ar trebui utilizate metode mai sensibile atunci când cantitatea de virus din sânge este probabil să fie scăzută din cauza vaccinării. 

"Vaccinarea este un instrument important în lupta împotriva gripei aviare și este recomandată ca parte a unei abordări integrate de control al bolii. Cu toate acestea, este necesar să fie urmată de o schemă de supraveghere strategică și să se pună în aplicare măsuri de reducere a riscului de transmitere a virusului", a declarat Frank Verdonck, șeful Unității de riscuri biologice și sănătate și bunăstare animală a EFSA. "Menținerea unui nivel ridicat de biosecuritate rămâne esențială, chiar și atunci când se recurge la vaccinare. Creșterea nivelului de conștientizare al proprietarilor de ferme și al practicienilor poate contribui la asigurarea faptului că orice schimbări în producția de păsări de curte sau creșterea mortalității sunt raportate cu promptitudine și se acționează în consecință", a continuat el. 

Într-un aviz anterior, publicat în octombrie 2023, EFSA și-a dat avizul științific cu privire la vaccinurile HPAI disponibile pentru păsări de curte și la programele de vaccinare adecvate. Avizul EFSA va contribui la fundamentarea deciziilor luate de către managerii de risc la nivel european și național cu privire la strategiile eficiente de supraveghere care trebuie puse în aplicare în zonele vaccinate și în ferme, atât pentru detectarea timpurie a focarelor de HPAI, cât și pentru a demonstra că sunt indemne de boală.