Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:
Nu se poate vorbi de medicina veterinara in Romania facand abstractie de domeniul agriculturii sau zootehniei. Sunt medic veterinar concesionar in judetul Covasna si pot spune cu mana pe inima ca experienta pe care am acumulat-o ma face indreptatit sa fac o analiza a problemelor existente in domeniul in care profesez
"Un punct de vedere"
Nu se poate vorbi de medicina veterinara in Romania facand abstractie de domeniul agriculturii sau zootehniei.
Sunt medic veterinar concesionar in judetul Covasna si pot spune cu mana pe inima ca experienta pe care am acumulat-o ma face indreptatit sa fac o analiza a problemelor existente in domeniul in care profesez.
Birocratia exagerata din Romania nu a permis in decursul a 20 de ani ca mediul rural sa se dezvolte, astfel suntem indreptatiti sa spunem ca agricultura si zootehnia sunt aproape inexistente. Efectivele de animale au scazut drastic, in zona Covasnei scaderea fiind de peste 70 %, ceea ce, oriunde in lume, inseamna enorm de mult. Unele voci spun ca este doar o schimbare de proprietate si ca efectivele vor trece de la micii gospodari la fermele de dimensiuni mai mari.
Intr-adevar, este o tendinta dar cu efectivele existente in momentul actual nu putem considera aceasta miscare a animalelor ca fiind o crestere. La toate acestea au contribuit lipsa programelor de sustinere a fermierilor si nu in ultimul rand pregatirea defectuoasa a acestora din punct de vedere profesional si managerial.
Medicii veterinari ar fi avut un cuvant de spus in aceasta directie dar din pacate nu au avut bagajul de cunostinte necesar pentru a putea consilia proprietarii care intr-adevar au dorit sa dezvolte afacerea.
Proprietarii de animale, pe langa sprijinul sanitar veterinara, aveau nevoie de indrumare profesionala si manageriala care ar fi putut fi data, in alte conditii, de catre medicii veterinari.
In momentul de fata, in toata Romania, ducem lipsa de medici veterinari care isi desfasoara activitatea pe animale de interes economic. Cei tineri se axeaza mai mult pe animale de companie unde munca este mult mai usoara doar privind modul de desfasurare al activitatii.
Medicul care isi desfasoara activitatea pe animale de interes economic trebuie sa se deplaseze la ferma si nu isi poate stabili un program de functionare pe care sa il respecte deoarece este solicitat in tot cursul zilei, uneori noaptea sau la sfarsit de saptamana.
Solutia ar fi infiintarea asistentei de noapte si de sfarsit de saptamana prin conlucrarea mai multor medici veterinari din aceeasi zona. Astfel se va permite medicului sa aiba o viata de familie normala si de asemenea sa se poata informa despre activitatea medicala veterinara moderna.
Inca una din problemele cu care se confrunta medicul veterinar este dotarea neadecvata de care dispune, care, corelata cu tarifele mici practicate de acesta, face dificila modernizarea activitatii veterinare pentru animale de interes economic.

Birocratia exagerata din Romania nu a permis in decursul a 20 de ani ca mediul rural sa se dezvolte, astfel suntem indreptatiti sa spunem ca agricultura si zootehnia sunt aproape inexistente.

Efectivele de animale au scazut drastic, in zona Covasnei scaderea fiind de peste 70 %, ceea ce, oriunde in lume, inseamna enorm de mult. Unele voci spun ca este doar o schimbare de proprietate si ca efectivele vor trece de la micii gospodari la fermele de dimensiuni mai mari. Intr-adevar, este o tendinta dar cu efectivele existente in momentul actual nu putem considera aceasta miscare a animalelor ca fiind o crestere.

La toate acestea au contribuit lipsa programelor de sustinere a fermierilor si nu in ultimul rand pregatirea defectuoasa a acestora din punct de vedere profesional si managerial.Medicii veterinari ar fi avut un cuvant de spus in aceasta directie dar din pacate nu au avut bagajul de cunostinte necesar pentru a putea consilia proprietarii care intr-adevar au dorit sa dezvolte afacerea.Proprietarii de animale, pe langa sprijinul sanitar veterinara, aveau nevoie de indrumare profesionala si manageriala care ar fi putut fi data, in alte conditii, de catre medicii veterinari. In momentul de fata, in toata Romania, ducem lipsa de medici veterinari care isi desfasoara activitatea pe animale de interes economic. Cei tineri se axeaza mai mult pe animale de companie unde munca este mult mai usoara doar privind modul de desfasurare al activitatii. 

Medicul care isi desfasoara activitatea pe animale de interes economic trebuie sa se deplaseze la ferma si nu isi poate stabili un program de functionare pe care sa il respecte deoarece este solicitat in tot cursul zilei, uneori noaptea sau la sfarsit de saptamana. Solutia ar fi infiintarea asistentei de noapte si de sfarsit de saptamana prin conlucrarea mai multor medici veterinari din aceeasi zona.

Astfel se va permite medicului sa aiba o viata de familie normala si de asemenea sa se poata informa despre activitatea medicala veterinara moderna.Inca una din problemele cu care se confrunta medicul veterinar este dotarea neadecvata de care dispune, care, corelata cu tarifele mici practicate de acesta, face dificila modernizarea activitatii veterinare pentru animale de interes economic.