Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Disponibilitatea produselor farmaceutice de bază reprezintă de mult timp o problemă pentru medicii veterinari din întreaga lume, indiferent dacă aceștia tratează animale, câini, pisici sau alte specii de animale.

"Există unele medicamente esențiale care lipsesc în foarte multe părți ale lumii, în special în unele regiuni", a declarat Dr. Rafael Laguens, președintele Asociației Veterinare Mondiale (WVA).

În prezent, WVA și Asociația Mondială Veterinară pentru Animale Mici (WSAVA) iau măsuri pentru a îmbunătăți disponibilitatea globală a produselor farmaceutice veterinare de bază. Primul pas a constat în elaborarea unor liste care să sublinieze care sunt aceste medicamente pentru diferite specii de animale - reflectând listele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de medicamente esențiale pentru adulți și copii de la om.

WSAVA a publicat prima versiune a listei sale de medicamente esențiale pentru pisici și câini în 2020, iar asociația actualizează în prezent această listă. Congresul WSAVA, care a avut loc în perioada 29-31 octombrie 2022, la Lima, Peru, a inclus o sesiune de discuții și un summit al părților interesate privind accesul la produsele farmaceutice veterinare de bază. Summitul a dus la formarea unui grup de lucru care să ajute la dezvoltarea de soluții. Asociația Veterinară Mondială colaborează cu Brooke, un grup care urmărește să îmbunătățească viața ecvideelor de muncă, pentru a elabora liste de medicamente esențiale pentru animale. Listele vor acoperi acvacultura, albinele, ecvideele, rumegătoarele mari, porcinele, păsările de curte, iepurii și rumegătoarele mici.

Asigurarea unei îngrijiri adecvate pentru câini și pisici

Dr. Paulo Steagall, copreședinte al Grupului de orientări terapeutice al WSAVA și profesor la City University of Hong Kong, a declarat că inechitățile globale în ceea ce privește accesul la medicamentele veterinare esențiale își au rădăcinile în diferite regimuri de reglementare, guvernamentale și de armonizare; costul acestor produse farmaceutice; lobby-ul corespunzător; și birocrația generală.

"Ceea ce este clar este că există o lipsă fundamentală de înțelegere a faptului că medicii veterinari au nevoie de medicamente esențiale pentru a practica și a oferi îngrijiri preventive adecvate pacienților lor și pentru a trata cele mai frecvente boli, susținând în același timp bunăstarea animalelor", a declarat Dr. Steagall.

Un studiu realizat de WSAVA și de Royal Veterinary College (RVC) al Universității din Londra pe un eșantion de țări a constatat că fiecare țară investigată avea formulări substandard de amoxicilină sau acid clavulanic - sau ambele. Un studiu realizat de WSAVA a constatat că multe anestezice și analgezice nu sunt deloc disponibile în unele țări din Africa și Asia.

Conform Listei WSAVA a medicamentelor esențiale pentru câini și pisici, "Scopul listei este de a îmbunătăți și facilita supravegherea reglementară pentru a asigura disponibilitatea adecvată a medicamentelor, calitatea, utilizarea și farmacovigilența medicamentelor, atenuând în același timp creșterea pieței negre/contrafăcute a produselor farmaceutice".

Ca și în cazul listelor OMS de medicamente esențiale pentru oameni, lista WSAVA oferă o listă de bază și o listă complementară. Lista de bază prezintă medicamentele cele mai eficiente, sigure și rentabile pentru afecțiunile prioritare.

Lista complementară prezintă medicamentele esențiale pentru bolile prioritare pentru care sunt necesare facilități specializate de diagnosticare sau monitorizare, îngrijire sau formare. Medicamentele pot fi, de asemenea, incluse în lista complementară deoarece costă în mod constant mai mult sau sunt mai puțin eficiente din punct de vedere al costurilor.

Dr. Steagall a declarat că Lista WSAVA de medicamente esențiale pentru câini și pisici sprijină deja deciziile de reglementare în ceea ce privește licențierea, înregistrarea și aprobarea, precum și acordarea de asistență în materie de farmacovigilență. WSAVA raportează că de câteva grupuri veterinare folosesc lista pentru a face lobby pentru accesul la medicamente esențiale, inclusiv opioide pentru gestionarea adecvată a durerii acute.

De asemenea, WSAVA stabilește colaborări cu Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH, fondată ca OIE) și cu OMS în ceea ce privește accesibilitatea medicamentelor.

Și animalele de fermă au nevoie de medicamente esențiale

"Medicamentele veterinare sunt esențiale pentru sănătatea și bunăstarea animalelor", potrivit unei declarații de poziție a WVA. "La rândul lor, sănătatea și bunăstarea animalelor au un impact asupra sănătății și bunăstării oamenilor, deoarece oamenii se bazează pe animale pentru hrană, fibre, muncă, divertisment și companie."

Dr. Laguens, președintele WVA, și-a început cariera veterinară lucrând cu animale de fermă, precum și cu câini și pisici, într-o zonă rurală din Spania, înainte de a se îndrepta către sănătatea publică. El a declarat că lumea are nevoie de sisteme de sănătate animală funcționale care să abordeze probleme precum rezistența antimicrobiană, siguranța și securitatea alimentară, bolile emergente și biodiversitatea.

Dr. Laguens a declarat că unele dintre motivele inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele veterinare esențiale au legătură cu diversitatea lumii din punct de vedere economic, geografic și chiar al infrastructurii - cum ar fi lipsa unui lanț frigorific adecvat pentru a menține anumite medicamente.

După ce WSAVA a creat Lista de medicamente esențiale pentru câini și pisici, oamenii au abordat WVA spunând că și animalele de fermă au nevoie de medicamente esențiale. Astfel, WVA a colaborat cu Brooke pentru a crea liste cu aceste medicamente pentru animalele de fermă.

Procesul a necesitat ceva timp pentru a fi organizat din cauza numărului de specii de animale de fermă, a declarat Dr. Laguens, dar activitatea a progresat.

Grupul de lucru pentru administrarea farmaceutică al WVA, prezidat de Dr. Olatunji Nasir din Nigeria, conduce proiectul, în colaborare cu Brooke. Fiecare membru al grupului de lucru este responsabil de unul dintre cele opt grupuri de lucru specifice fiecărei specii care redactează lista din fiecare categorie.

Ca și în cazul listelor OMS și WSAVA, listele WVA acoperă medicamentele de bază și complementare. Unele dintre liste urmează să fie aprobate de Adunarea Generală a WVA în cadrul Congresului WVA, care are loc loc în perioada 26-29 aprilie la Taipei, Taiwan.

Dr. Laguens a declarat că a învățat de-a lungul timpului că este mai important să ai o listă decât să ai o listă perfectă. Apoi, țările pot adapta fiecare listă pentru a se potrivi diverselor lor situații.