Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Viorel Andronie, presedintele CMVRo atrage atentia autoritatilor asupra pericolului reprezentat de comertul online cu produse medicinale veterinare. In afara de pericolul real reprezentat de administrarea gresita a unor astfel de substante de catre oameni pentru tratamentele animalelor fara consultarea medicului veterinar in prealabil, medicamentele de uz veterinar sunt un pericol si din punctul de vedere al remanentei acestora in produsele de origine animala consumate mai apoi de populatie. Comercializarea online a produselor medicinale veterinare este un risc la adresa sanatatii populatiei din toate punctele de vedere, fie ca sunt folosite necorespunzator pentru tratarea animalelor, fie ca sunt folosite pentru tratamentul oamenilor.

Cazul celor trei fetite care au murit intoxicate cu un produs insecticid pentru imbaierea oilor ridica legimitatea comertului nesupravegheat al produselor medicinale veterinare, online si in farmaciile veterinare, fara un consult al medicului veterinar si fara o prescriptie a unui medic uman. Sa nu uitam in acelasi context de nebunia cu ivermectina, care ar fi fost folosita in spitale pentru tratarea infectiilor cu SARS-CoV-2, care a creat o isterie in randul populatiei care o cerea in cabinetele si farmaciile veterinare pentru administrare proprie. 

Iata ce spune dr. Viorel Andronie: 

Prejuducii materiale si de imagine ale medicilor veterinari

„Faptul ca ANSVSA permite comercializarea online a produselor medicinale veterinare creeaza prejudicii materiale unitatilor medical-veterinare in care se desfasoara asistenta medical- veterinara, creeza prejudicii de imagine a profesiei de medic veterinar in conditiile in care proprietarii animalelor isi cumpara si administreaza dupa ureche produse medicinale veterinare."

Pericol pentru sanatatea publica 


„Totodata achizitionarea online de produse medicinale veterinare destinate animalelor de renta si administrarea lor animalelor fara un consult, un diagnostic, fara a se respecta perioada de asteptare pentru eliminarea reziduurilor, pune in pericol sanatatea publica si prin urmare stoparea acestor practici trebuie sa reprezinte un obiectiv de interes general pentru toti consumatorii."

Pericol pentru mediu


„Proprietarii care achizitioneaza antiparazitare externe care contin insecticide si in urma aruncarii in mediul inconjurator a ambalajul primar care contine inca urme de substanta, creeaza un real pericol pentru insecte, in special pentru albine care ajung sa consume substantele in cauza. Confom prevederilor din litera i) a art. 6^3 din OG 42/2004 ANSVSA are atributia de a "contribui la realizarea unui nivel ridicat de protectie a vietii si sanatatii umane, tinand seama de sanatatea si bunastarea animalelor, sanatatea plantelor si protectia mediului”.