Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Declaratia Asociatiei Mondiale a Medicilor Veterinari cu ocazia Zilei internationale impotriva Rabiei


Rabia este o boala virala neglijata si slab raportata care cauzeaza suferinte si moarte atat oamenilor cat si animalelor. Boala este mai importanta in regiunile cu o economie slab dezvoltata, unde masurile pentru sanatatea populatiei sunt inadecvate, sunt disponibile putine metode de diagnostic si accesul la tratament este limitat. Cainii, atat cei cu stapan cat si cei fara stapan sunt principala sursa de transmitere a rabiei, muscatura acestora fiind cauza a peste 90% din cazurile intalnite la om.


WVA considera ca rabia este o boala care poate fi prevenita pe baza vaccinarii animalelor si prin informarea si educarea proprietarilor de animale.
Programele pe termen lung destinate controlului rabiei trebuie sa includa vaccinarea, sterilizarea/castrarea cainilor la nivel comunitar si sensibilizarea opiniei publice privind prevenirea rabiei si responsabilizarea proprietarilor de animale.

Din cauza resurselor limitate, unele tari recurg la metode de scadere a populatiei de caini care nu sunt deloc umane. Asociatia Mondiala a Medicilor Veterinari se opune categoric unor astfel de practici. Singura metoda sustenabila de control al rabiei la caini este implementarea unor masuri in concordanta cu standardele internationale de bunastare animala.


Rabia este o boala care poate fi 100% prevenita prin informarea si educarea proprietarilor si vaccinarea animalelor. Eliminarea/reducerea cazurilor de rabie la animale este conditia primordiala pentru reducerea riscului de transmitere la om si astfel se poate inlatura una dintre amenintarile majore la adresa sanatatii umane, potrivit rabiesalliance.org.
Anual, peste 15 milioane de persoane primesc profilaxie post-expunere, rabia fiind astfel principala zoonoza la nivel mondial, ceea ce impune mentinerea ei in atentia sanatatii publice. 


In Romania, A.N.S.V.S.A. este autoritatea statului cu cea mai mare implicare in eradicarea rabiei, care elaboreaza anual Programul actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului. in cadrul acestuia este inclus si Programul de monitorizare, control si eradicare a rabiei, care beneficiaza de cofinantare din partea Comisiei Europene.
Rabia este o boala mortala cauzata de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae (familia Rhabdoviridae), care ataca sistemul nervos. Se transmite de la animale la oameni (zoonoza) si a fost identificata in peste 150 de tari de pe toate continentele, exceptie facând Antarctica. Virusul infecteaza animalele domestice si salbatice si se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (saliva, muscatura sau zgarietura).