Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

FVE impreuna cu FECAVA au scos un nou material, un ghid pentru proprietarii de animale cu sfaturi pentru folosirea responsabila a antibioticelor.

Medicilor veterinari le pasa de sanatatea animalelor si a oamenilor

Rezistenta la medicamente a animalelor de companie - la fel ca si in cazul oamenilor- devine problema tot mai mare in fiecare zi. Rezistenta la antibiotice intervine atunci cand bacteriile care cauzeaza infectia nu sunt afectate de antibiotic, acesta devenind astfel ineficient ca si tratament.

Antibioticele nu sunt tot timpul raspunsul

Nu toate bolile infectioase necesita tratament cu antibiotice (infectiile virale, ranile superficiale provocate de pisica etc). Nu cereti antibiotice atunci cand medicul veterinar spune ca nu sunt necesare.

Antibioticele sunt medicamente care salveaza viata

Antibioticele sunt vitale pentru tratarea si prevenirea bolilor la animale si la oameni. Dar riscul ca organismul care cauzeaza boala sa dezvolte rezistenta la ele creste pe masura ce sunt folosite. Pentru a te asigura ca antimicrobienele sunt eficiente acum si in viitor, trebuie sa fie controlate strict si folosite cu grija.

Mentine animalul sanatos

Un animal sanatos este mult mai bine pregatit pentru lupta cu infectiile. Asigura-te ca iti mentii animalul sanatos hranindu-l cu mancare valoroasa din punct de vedere nutritional, ii oferi un stil sanatos de viata, il vaccinezi regulat si il deparazitezi la vizita anuala la medicul veterinar. Daca animalul tau se imbolnaveste, mergi la medicul veterinar de urgenta.

Nu administra medicamente cainelui tau fara a merge la medic

Nu administra aceleasi antibiotice si altor animale, carora nu le-au fost prescrise medicamente in urma unui control medical veterinar si nici nu refolosi tabletele prescrise pentru o boala anterioara. Acestea pot fi ineficiente pentru boala curenta, pot fi expirate sau pot fi contaminate. Nu administra medicamente de uz uman animalului tau, acestea pot fi periculoase sau ineficiente.

Spala-te pe maini dupa ce ai mangaiat animalul

Mainile oamenilor sunt cele mai obisnuite cai prin care se imprastie germenii. Desi acesti germeni pot fi inofensivi, pot fi de asemenea cei care cauzeaza boli - probleme de stomac si bacterii rezistente - cum ar fi MRSA/MRSP intre oameni si animale. Spalarea mainilor cu apa calda si sapun este singurul si cel mai important lucru pe care il poti face pentru a reduce raspandirea infectiilor intre tine si animalul tau de companie.

Este posibil sa fie nevoie de teste de diagnostic

Pentru a afla daca este necesar tratamentul cu antibiotice, si daca da, ce antibiotic va lucra cel mai bine, este posibil sa fie nevoie de un test de laborator. Medicul tau veterinar va putea astfel sa prescrie cel mai bun si eficient antibiotic pentru a lupra cu bacteriile. Tipurile mai vechi de antibiotice, cum ar fi penicilina, pot fi la fel de eficiente ca si antibioticele moderne.

Urmeaza instructiunile si dozajul

Asigura-te ca ii dai animalului tau dozele recomandate de antibiotic, asa cum a fost prescris de medicul veterinar curant, chiar daca animalul tau de companie se face mai bine dupa cateva doze. Nu numai ca acest lucru va ajuta la tratarea infectiei curente, dar va ajuta si la impiedicarea bacteriei de a descoperi noi cai de a deveni rezistenta la antibiotice.


Vorbeste cu medicul tau veterinar

Daca esti ingrijorat sau ai intrebari in legatura cu rezistenta la antibiotice, nu ezita sa le adresezi medicului veterinar. El este expertul si cel mai bun sfatuitor. Construieste o relatie buna cu medicul veterinar, pentru a lucra impreuna la sanatatea si fericirea animalului tau de companie.

Glosar

Antibiotice: medicamente care omoara agentii cauzatori de boli, precum bacteriile. Nu sunt eficiente impotriva virusilor.

MRSA - Stafilococ auriu rezistent la meticilina, bacterie rezistenta care se gaseste in spitalele umane, dar care poate cauza infectii la animale

MRSP - Stafilococ pseudintermedius rezistent la meticilina, o forma foarte rezistenta de bacterie care cauzeaza infectii la animale, dar in cazuri foarte rare, a cauzat infectii si la oameni.