Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Asociatia Mondiala Veterinara pentru Animale Mici (WSAVA), este preocupata de riscul limitarii accesului la ketamina, prin lobby-ul pe care il fac anumite tari, in vederea plasarii acesteia sub control international.

Aceasta propunere are la baza conceptia gresita, larg raspandita deoarece ketamina ar fi un "drog de agrement". Aceasta afirmatie este inexacta si devalorizeaza contributia enorma pe care aceasta o aduce pentru sanatatea umana si animala.

Ketamina este un anestezic extrem de sigur, care a fost folosit la nivel mondial de mai mult de 50 de ani. Aceasta nu deprima respiratia sau circulatia. Acesta poate fi utilizata fara oxigen, ventilatoare si fara energie electrica sau alte sisteme de sprijin necesare pentru alte anestezice. Aceste caracteristici ii confera statutul de singurul anestezic adecvat atat pentru uz medical cat si veterinar in tarile cu venituri mici si mijlocii.

Ketamina are o valoare deosebita "in domeniu" - pentru traume, leziuni de trafic si sportive, in dezastre naturale si in zonele de conflict - in orice situatie in care exista facilitati limitate. in plus, este cea mai frecventa si de multe ori singurul produs utilizat pentru initiativele de sterilizare. Este esential pentru populatia cainilor/pisicilor salbatice si este critica pentru controlul bolilor zoonotice, cum ar fi rabia.

Luand acesti factori impreuna, este clar: ketamina este un medicament esential.

In luna noiembrie 2015, Comitetul de experti OMS privind dependenta de droguri (ECDD) a recomandat faptul ca, ketamina nu ar trebui sa fie plasata sub control international, argumentand ca abuzul nu provoaca o amenintare globala a sanatatii publice si ca acest control ar limita accesul pentru cei care o folosesc ca anestezic salvator de vieti.

In ciuda lobby-ului intens din China, acest punct de vedere a fost confirmat in cadrul unei reuniuni a Comisiei ONU privind stupefiantele ce a avut loc in luna martie 2016, o decizie sprijinita puternic de comunitatile medicale si veterinare din intreaga lume. Dar, China a facut clara pozitia sa: ketamina ar trebui sa fie plasata sub control international si si-a exprimat dezamagirea in legatura cu hotararea ECDD. Acum intentioneaza sa amane emiterea unei hotarari in cadrul unei reuniuni ulterioare.

"Acest lucru inseamna ca amenintarea nu a luat sfarsit, iar noi trebuie sa continuam sa facem campanie pentru a oferi o perspectiva globala asupra importantei ketaminei in medicina veterinara si pentru a unifica vocile celor care sustin opinia noastra. Aceasta este o lupta pe care pacientii nostri nu isi permit sa o piarda."

Va rugam sa ne ajutati pentru securizarea viitorului ketaminei, prin sustinerea campaniei noastre, semnand petitia noastra accesibila la link-ul de mai jos:

Semneaza aici.