Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Ministerul Sanatatii a transmis luna aceasta o adresa catre Colegiul Medicilor Veterinari cu precizari importante legate de onorarea retetelor emise de catre un medic veterinar de catre farmaciile comunitare (umane). 

Iata raspunsul Ministerului Sanatatii trimis catre CMV:

1. In conformitate cu prevederile Art. 2, alin (!), literele a), b), c) si d) din Legea farmaciei nr 266/2008, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:„Farmacia comunitara asigura asistenta farmaceutica a populatiei prin urmatoarele activitati:

  1. Vanzarea si eliberarea la pretul cu amanuntul a medicamentelor care se acorda pe baza de prescriptie medicala
  2. Vanzarea si eliberarea la pretul cu amanuntul a medicamentelor care se acorda fara prescriptie medicala
  3. Prepararea medicamentelor magistrale si oficinale sa a altor produse de sanatate
  4. Vanzarea si eliberarea medicamentelor de uz veterinar."

 2. In conformitate cu prevederile Art.4, punctul 4.4 din OMS 75?2010 pentru abobarea Regulilor de Buna Practica Farmaceutica, eliberarea medicamentelor se face in confromitate cu Regulile de Buna Practica privind eliberarea medicamentelor pe baza prescriptiei medicale, a celorlalte medicamente si produse de sanatate. 

3. In ceea ce priveste distributia en gros de medicamente de uz uman catre unitatile medicale veterinare, va rugam sa va adresati Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania, pentru un punct de vedere competent." 

adresa ministerul sanatatii catre cmv

Cu privire la cateva aspecte importante legate de prescrierea si utlizarea produselor de uz uman de catre un medic veterinar, dr. Viorel Andronie, a adus cateva precizari: "In cazul prescrierii si utilizarii produselor de uz uman de catre un medic veterinar se aplica prevederile Legii 160/98 art.37 alin.(11) "Farmaciile comunitare au obligatia de elibera produsele de uz uman in baza prescriptiilor medicale veterinare emise in situatiile in care nu exista un produs medicinal veterinar similar autorizat pentru a fi comercializat pe piata din Romania " si "principiul cascadei" mentionat in acelasi Ordin 187/2007: 

Articolul 10
(1) In cazuri exceptionale, atunci cand nu exista niciun produs medicinal veterinar autorizat in Romania pentru o boala care afecteaza o specie de animale de la care nu se obtin alimente si pentru a evita provocarea unei suferinte inutile, medicul veterinar responsabil poate, pe propria sa raspundere, sa trateze animalul in cauza cu:
a) un produs medicinal veterinar autorizat in Romania, in conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare sau in baza Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului 726/2004/CE , pentru animale dintr-o alta specie sau pentru animale din aceeasi specie, dar pentru o afectiune diferita, sau
b) daca produsul medicinal veterinar la care se refera lit. a) nu exista, tratamentul se poate efectua:
(i) cu un produs medicinal de uz uman autorizat in Romania, in conformitate cu prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372 din 28 aprilie 2006, ce transpune in legislatia nationala Directiva Parlamentului European si a Consiliului 2001/83/CE sau in baza Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului 726/2004/CE , sau
(ii) in conformitate cu prevederile nationale specifice, cu un produs medicinal veterinar autorizat in alt stat membru al Uniunii Europene, pentru utilizare la aceeasi specie sau la alte specii pentru afectiunea in cauza sau pentru alta afectiune;
c) daca produsul medicinal veterinar mentionat la lit. b) nu exista, in limita in care prevederile nationale nu dispun altfel, tratamentul se poate efectua cu un produs medicinal veterinar preparat extemporaneu de catre o persoana autorizata conform legislatiei nationale, pe baza unei prescriptii veterinare. Medicul veterinar poate administra personal produsul medicinal veterinar sau poate delega alta persoana sa faca acest lucru asumandu-si insa intreaga responsabilitate.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 11, prevederile alin. (1) se aplica, de asemenea, tratarii de catre un medic veterinar a unui animal apartinand familiei ecvidee, cu conditia ca acesta sa nu fie destinat taierii pentru consum, in conformitate cu prevederile normelor aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 464/2006 ce transpune in legislatia nationala Directivele Consiliului 90/427/CEE, 90/428/CEE si Deciziile Comisiei 92/216/CEE, 92/353/CEE, 92/354/CEE, 93/623/CEE, 96/78/CEE , 96/79/CEE si 2004/158/CE.