Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Nakio, un caine metis din Nebraska este primul caine cu patru proteze bionice din lume. Performanta a fost realizata de catre compania americana Orthopets, care s-a specializat in crearea de proteze speciale pentru animalele de companie.

Nakio si-a pierdut membrele si o parte din coada cand a fost abandonat intr-un beci, pui fiind. Acum, gratie acestei operatii reusite, poate fugi si se poate juca liber cu alti catei. Nakio a fost salvat de catre un asistent veterinar - Christie Pace, care a reusit sa stranga bani suficienti pentru labutele din spate - care costa intre 600 si 2000 de lire sterline. Vazand in ce stare se afla cainele, firma Orthopets a decis sa ii ofere protezele pentru labutele din fata gratuit.

”Cand am vazut cat de bine se descurca cu protezele din spate si cat de tare se straduieste sa isi foloseasca membrele din fata, ne-a fost usor sa spunem - trebuie sa tinem pasul cu el”, spune managerul firmei Orthopets Martin Kaufmann.

Vezi mai jos un film emotionant cu povestea lui Nakio. Atentie, s-ar putea sa-ti rupa inima. 

Kaufmann si-a deschis business-ul in 2007, avand-o ca partenera pe sotia sa Amy, ambii proiectand si fabricand proteze personalizate si bretele de protezare pentru animale. Cu toate acestea, cazul lui Nakio a prezentat unele provocari.

”Nu am vrut sa adaugam mai multe variabile in acelasi timp”, spune Martin. ”Membrele lui Nakio nu erau egale si amputarea lor ne-chirurgicala a lasat terminatii foarte ascutite la membrele sale”. Initial, au incercat o proteza fara a interveni in structura osoasa a lui Nakio, dar nu a fost o solutie pe termen lung.

”Am putut sa ii oferim lui Nakio o viata in confort, o aliniere normala a corpului si chiar lungimea normala a membrelor sale. Frumusetea lucrului cu animale este ca iti ofera un raspuns imediat si sincer. Daca se simt mai bine, il vor folosi mai mult”.

La cateva luni dupa ce a fost montata a doua lucrare prostetica in spate, echipa Orthopets a inceput sa lucreze la membrele din fata si acum Nakio se poate bucura de o viata normala, la fel ca ceilalti caini. 

Mai jos puteti vedea un film emotionant cu povestea lui Nakio. Atentie, s-ar putea sa va rupa inima.