Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

VIER PFOTEN anunta reluarea programului de control al reproductiei pentru caii salbaticiti din Grindul Letea, Delta Dunarii, printr-o noua sesiune de vaccinari imuno-contraceptive. In perioada decembrie 2014 – ianuarie 2015, echipa de veterinari specialisti VIER PFOTEN a tranchilizat si vaccinat 22 de iepe si a revaccinat alte 16 din lotul celor 100 de animale imunizate contraceptiv anul trecut.

Medicii au recoltat totdata 22 de probe biologice pentru a evalua nivelul hormonal post-vaccinare. Recent, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si-a oferit intregul sprijin pentru proiectul VIER PFOTEN, iar, in functie de rezultate, intentioneaza sa-l propuna ca exemplu de bune practici pentru restul populatiei de cai salbatici din Delta Dunarii.

vier pfoten cai letea

 

La solicitarea ARBDD, Ocolul Silvic a permis echipei VIER PFOTEN accesul in Padurea Letea, recent ingradita, unde au ramas o parte din cai. Populatia de cai din zona trecut cu bine de primele doua luni ale iernii, medicii apreciind ca starea lor de sanatate este in general buna. Totodata, specialistii au identificat si monitorizat starea anumitor animale suspuse unor tratamente medicale anul trecut.

IMG 1893 copie

”Faptul ca ARBDD a inteles importanta si beneficiile pe termen lung ale acestui proiect este un lucru foarte bun, pe care il asteptam de mult. Suntem bucurosi si de inceperea unei colaborari benefice cu organizatia ecologista Letea in UNESCO, organizatoarea unor proiecte sociale in regiune, alaturi de care vom incerca sa gasim cele mai bune solutii pentru animalele si oamenii locului”, a declarat medicul veterinar Ovidiu Rosu, coordonatorul proiectului“Managementul reproductiei populatiei de cabaline salbaticite din Grindul Letea-Delta Dunarii”.

Prima etapa a proiectului a avut loc in perioada octombrie 2013 – mai 2014 si a constat in vaccinarea imuno-contraceptiva si monitorizarea a 100 iepe salbaticite din regiune. Proiectul are ca scop protejarea si mentinerea sub control a numarului animalelor, prin atingerea unei populatii stabile de cai raportat la resursele limitate ale habitatului in care traiesc.  

Prin utilizarea acestui vaccin, VIER PFOTEN a urmarit prevenirea fecundarii in perioada de calduri a iepelor din anul 2014 si, implicit, reducerea numarului de fatari din primavara anului 2015. Aceasta procedura medicala este reversibila si nu influenteaza in mod negativ sanatatea animalelor, intr-un final oferindu-le o calitate a vietii mai buna cu o speranta de viata mai mare.  

Potrivit protocolului de vaccinare realizat de specialisti, iepele au fost tranchilizate de la distanta, supuse unui examen clinic si marcate in ambele urechi cu crotalii de identificare. Medicii VIER PFOTEN le-au prelevat probe biologice pentru teste suplimentare, le-au identificat varsta in functie de dentitie si le-au administrat intramuscular vaccinul imunocontraceptiv PZP (porcine zona pellucida). Potrivit unui recensamant aerian realizat de organizatie in luna aprilie 2014, in Grindul Letea traiesc aproximativ 500 de cai salbaticiti. Recensamantul aerian va fi actualizat in urmatoarele saptamani.