Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Asociatia Mondiala a Medicilor Veterinari a salutat Ziua Pamantului 2021 cu un mesaj care doreste sa atraga atentia asupra efectelor schimbarilor climatice asupra sanatatii oamenilor, animalelor si ecosistemului deopotriva. Organizatia a subliniat in luarea sa de pozitie cateva argumente ferme in ceea ce priveste rolul medicului veterinar in pastrarea sanatatii si bunastarii animalelor si in ceea ce priveste securitatea alimentara si a necesitatii unor actiuni comune in sistemul One Health - care sa duca la minimalizarea efectelor cresterii animalelor si a agriculturii asupra mediului. Redam mai jos mesajul integral al organizatiei. 

Background: In noiembrie 2019, peste 11.000 de oameni de stiinta din intreaga lume au publicat un comentariu care declara ca sanatatea omului, animalului si ecosistemului  se confrunta cu o amenintare imediata si declarau schimbarile climatice ca fiind o urgenta globala. Impactul acestei urgente climatice globale asupra sanatatii si bunastarii animalelor  sunt compeze, cu efecte atat directe cat si indirecte. 

Efectele directe se datoreaza in principal temperaturilor modificate, cresterii nivelului oceanului si cresterii frecventei si intensitatii evenimentelor meteorologice extrem - de exemplu: uragane, cicloni, taifunuri, tornade, secete, inundatii, fulgere, furtuni). Stresul datorat temperaturii afecteaza activitatile fiziologice ale animalelor si poate duce la vulnerabilitate, la boli si scaderea productivitatii. 

Efectele indirecte ale schimbarilor climatice asupra bunastarii si sanatatii animalelor includ schimbarea unor modele de transmitere ale bolilor prin vectori, migrarea faunei salbatice, precum si cresterea nivelurilor de micotoxine in hrana pentru animale si incarcatura parazitara la animale. 

Impactul schimbarilor climatice in agricultura animala poate fi obsrevat in ratele reduse de crestere a animalelor si a productivitatii in sistemele pastorale si scaderea securitatii alimentare in zonele uscate si regiunile de munti inalti. 

Summintul Natiunilor Unite pentru Actiunea Climatica din 2019 a consolidat conceptul ca o crestere cu 1.5OC a temperaturilor globale pana la sfarsitul secolului 21comparativ cu cea din era preindustriala (1850-1900) este limita superioara sigura a incalzirii globale. Mai mult, pentru a nu depasi aceasta limita superioara, lumea trebuie sa lucreze pentru a atinge emisiile globale de gaze de sera la nivelul zero pana in 2050. Desi contributia agriculturii animale la schimbarea climatului global este semnificativ mai mica decat cea a altor industrii (de exemplu cea a transportului, constructiilor si energiei), productia animala influenteaza schimbarile climatice prin emisia de gaze cu efect de sera precum metanul, oxidul de azot si dioxidul de carbon. Ca atare, schimbarile in practica productiei animale ar putea oferi oportunitati pentru a reduce emisiile de gaze de sera,  precum si cresterea sechestratii gazelor cu efect de sera. 

Utilizarea celor mai bune practici si a criteriilor de durabilitate a mediului pentru productia animala, care poate include atat sisteme agricole intensive cat si sisteme agricole mici, asigura numeroase beneficii pentru sanatatea continua a animalelor, oamenilor si ecosistemelor. 

Pozitia WVA:

Medicii veterinari, in rolul lor de avocati pentru sanatatea si bunastarea animalelor si sanatatea publica au responsabilitatea de a proteja sanatatea ecosistemului si de a solicita actiuni pentru a reduce la minimum schimbarile climatice. La nivel global, medicii veterinari contribuie activ la atenuarea schimbarilor climatice si la protectia mediului in mai multe moduir, inclusiv, dar fara a se limita la, consilierea cu privire la utilizarea acceptabila a resurselor - furaje, gunoi de grajd si subproduse de origine animala- si manipularea adecvata a deseurilor medicale. 

Prin urmare: Asociatia Mondiala a Veterinarilor (WVA)

  1. Recunoaste schimbarile climatice ca o urgenta globala si incurajeaza cercetarea, supravegherea si educatia pentru a spori cunoasterea si intelegerea factorilor si impactului schimbarilor climatice asupra sanatatii animalelor, a oamenilor si a ecosistemelor. 
  2. Sprijina abordarea One Health - O singura sanatate - pentru a aborda schimbarile climatice si solicita coordonarea si colaborarea intre partile intereate pentru a atenua consecintele daunatoare asupra sanatatii animalelor, oamenilor si ecosistemului. 
  3. Indeamna membrii profesiei veterinare sa cerceteze, sa revizuiasca si sa adopte practici care sa reduca la minimum emisiile de gaze de sera. 
  4. Sprijina cercetarea continua si adopatrea de alimente moderne, eficiente si sustenabile si a tehnicilor de productie animala care vor imbunatati sanatatea si bunastarea animalelor, reduc efectele schimbarilor climatice si imbunatatesc securitatea alimentara la nivel global. 
  5. Indeamna asociatiile membre sa construiasca si sa consolideze capacitatea veterinara in tara si regiunea fiecareia pentru a preveni si a aborda consecintele schimbarilor climatice, inclusiv tratarea animalelor domestice si a faunei salbatice afectate de evenimentele meteorologice extreme, prevenirea bolilor emergente si reemergente si a potentialelor modificari a sistemelor de productie la animale in ceea ce priveste bunastarea acestora si cel mai mic impact asupra mediului. 
  6. Sprijina consolidarea supravegherii agricole si a altor masuri de atenuare in agricultura, cu accent pe rolul profesiei veterinare in imbunatatirea animalelor si sanatatea publica.