Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

In perioada 04.05.2012-29.11.2012, cand au fost in vigoare prevederile Ordinului ANSVSA 41/2012, au fost autorizate in Romania 109 farmacii veterinare.

Dintre acestea 56% apartin exclusiv medicilor veterinari, iar 44% au fie asociati si medici veterinari, fie ca nu au asociati medici veterinari si apartin exclusiv altor profesii.  
Conform Legii 160/1998 republicata cu modificarile si completarile ulterioare, art.4 litera i)
"Profesiunea de medic veterinar are exclusivitate in urmatoarele domenii de competenta: comercializarea cu amanuntul si utilizarea produselor biologice, antiparazitare de uz special si medicamentelor de uz veterinar".
In Ordinul 41/2012 ca si in Ordinul 16/2008 se stipuleaza la art. 4 ca:
"(1) Unitatile farmaceutice veterinare pot fi infiintate doar cu respectarea prevederilor art. 4 si 5 din Legea nr. 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare".
Cativa colegi medici veterinari au apelat la presa pentru a promova "avantajele" aduse de prevederile Ordinului 41/2012 si va citam urmatoarele: "Conform specialistilor consultati de cotidianul.ro, acest ordin este un act normativ esential pentru reglementarea circulatiei medicamentului de uz veterinar in Romania. Astfel, in primul rand, Ordinul 41 limiteaza detinerea farmaciilor veterinare numai de catre medicii veterinari, situatie care ani de zile nu a fost reglementata, astfel ca pana la aparitia lui, toata tara era impanzita de puncte farmaceutice si farmacii care apartineau oricui numai medicului veterinar nu".
Concluzia este foarte clara: nici inainte si nici dupa aparitia Ordinului 41/2012 farmaciile veterinare nu au apartinut si nu apartin exclusiv medicilor veterinari.  
Ba dimpotriva, dupa aparitia Ordinului 41/2012 care stipuleaza ca "punctele farmaceutice vor fi infiintate decat de catre unitatile de asistenta medicala veterinara, adica de unitati care nu apartin exclusiv medicilor veterinari si prin urmare medicii veterinari sunt dezavantajati!!!!!
Colegiul Medicilor Veterinari a solicitat de multe ori ANSVSA si DSVSA sa ia masuri de respectare a prevederilor Legii 160/1998, iar incepand cu anul 2012 Colegiul Medicilor Veterinari nu mai inregistreaza in Registrul unic farmaciile si punctele farmaceutice veterinare daca nu indeplinesc conditiile stipulate.
Colegiul Medicilor Veterinari va face toate demersurile necesare pentru respectarea prevedreilor legale si va initia propuneri pentru corectarea deficientelor.