Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Surrey au dezvoltat un vaccin nou si un test complementar pentru piele pentru a proteja bovinele impotriva tuberculozei bovine. Cercetatorii au publicat descoperirile lor in Revista Scientific Reports si au dezvaluit ca au creat pentru prima data un vaccin care este compatibil cu o forma sintetica a testului cutanat al tuberculinei (PPD), un test legal necesar folosit pentru supravegherea tuberculozei la bovine, in intregul Regat Unit. 

Tuberculoza bovina este o boala infectioasa care afecteaz plamanii bovinelor, cele care sunt pozitive la boala, sunt sacrificate. Vaccinul BCG, care este utilizat in prezent pentru a proteja oamenii impotriva tuberculozei si este eficient si la bovine, este incompatibil cu testul PPD. Bovinele care sunt vaccinate cu testul BCG, care contine o tulpina inofensiva a patogenului Mycobacterium bovis produc un test PPd pozitiv pentru tuberculoza, ceea ce face imposibila distinctia, cu testul PPD cutanat, daca animalul are tuberculoza sau pur si simplu a fost vaccinat. 

Vaccinarea vacilor cu BCG este, prin urmare, interzisa in majoritatea tarilor din lume, ceea ce permite medicilor veterinari sa continue sa utilizeze testul PPD pentru a diagnostica boala la bovine. 

In timpul acestui studiu inovator, cercetatorii au cautat sa realizeze o noua tulpina de BCG, din care sa lipseasca unele din proteinele care sunt in comun cu patogenul Mycobacterium bovis, prin identificarea genelor care contin proteine imunogene codificate, care ar putea fi indepartate din BCG, fara a afecta capacitatea sa de a lucra ca un vaccin viu. Pentru a face acest lucru, o colectie de tulpini BCG care au pierdut fiecare o singura gena au fost injectate la vaci si s-au masurat ratele de supravietuire. Acest lucru a permis echipei sa identifice genele care ar putea fi indepartate fara a compromite eficacitatea vaccinului BCG. 

Aceste gene dispensabile care codifica proteine imunogene au fost apoi sterse din cromozomul BCG pentru a face o tulpina BCG minus. Proteinele imunogene eliminate au fost apoi utilizate pentru a dezvolta un nou test sintetic de piele care, ca si PPD, va fi pozitiv pentru animalele care au fost expuse la TB, dar, spre deosebire de PPD, va fi negativ pentru animalele care au fost vaccinate cu tulpina BCG minus. 

Eficienta de protectie a noii tulpini a fost testata la cobai. S-a constatat ca porcusorii de guineea infectati cu TBC au fost gasiti pozitiv pentru boala folosind testul sintetic al pielii, in timp ce cobaiul vaccinat cu tulpina BCG minus nu a facut-o. Deci, spre deosebire de PPD, noul test cutanat functioneaza si la animalele care sunt protejate de TBC prin vaccinarea BCG minus. Acest lucru permite fermierilor si medicilor veterinari sa protejeze animalele cu noul vaccin BCG, mentinand in continuare un test de diagnostic care va detecta TBC-ul. 

Johnjoe McFadden, profesor de genetica moleculara la Universitatea din Surrey, a declarat:

„Pentru a controla raspandirea tuberculozei bovine, vaccinare eficienta si diagnosticul precoce precis al bolii sunt esentiale. Acest nou vaccin ofera protectie impotriva tuberculozei bovine si va ajuta in lupta impotriva acestei boli mortale care infecteaza peste 50 de milioane de bovine din intreaga lume si este devastatoare din punct de vedere economic pentru fermieri”. 

„Urmatoarea etapa a activitatii noastre va fi sa demonstreze ca atat testul sintetic al pielii cat si vaccinul BCG minus functioneaza in efectivele de bovine. Daca va functiona, atunci va fi posibila vaccinarea bovinelor impotriva tuberculozei, pastrand totusi valoarea testului cutanat pentru diagnostic”.