Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Cercetatorii americani afirma: avem un posibil vaccin pentru pesta porcina africana

Vaccinul s-a dovedit eficient 100%, arata oamenii de stiinta americani. Boala a omorat milioane de porci din intreaga lume. Expertii din domeniul guvernamental si academic din SUA au dezvoltat in vaccin impotriva pestei porcine africana, care s-a dovedit a fi 100% eficient, potrivit Societatii Americane pentru Microbiologie. Atat dozele mari cat si cele mici de vaccin, dezvoltate dintr-o tulpina a virusului modificata genetic anterior, au fost eficiente la porci, atunci cand au fost testati, la 28 de zile de la inoculare, se arata in raport. 

„Acest nou vaccin experimental impotriva PPA arata o promisiune si ofera o protectie completa impotriva tulpinii actuale care provoaca in prezent focare in Europa de Est si in Asia”, a arata Douglas Gladue, cercetator principal in cadrul Departamentului de Stat in Agricultura, care a dezvoltat vaccinul. 

Virusul a fost cel mai devastator pentru China, cel mai mare producator de carne de porc din lume, care a raportat pentru prima data un caz, in urma cu aproximativ un an si jumatate. De atunci, efectivele de porci au fost decimate, iar impactul bolii s-a rasfrant asupra pietei agricole globale. Oamenii de stiinta din China si SUA s-au intrecut in a dezvolta un vaccin pentru virus, care este mortal pentru porci, dar ale carui efecte asupra oamenilor nu se cunosc. 

Nu exista nici un vaccin comercial disponibil impotriva bolii, care a fost descoperita pentru prima data in Africa, acum mai bine de 100 de ani. In cea mai virulenta forma, virusul poate fi 100% letal. Acesta infecteaza porcii si mistretii iar focarele s-au impanzit in Europa de Est, Rusia si in toata Asia, inclusiv in Vietnam si Coreea de Sud. 

„Pesta porcina africana este probabil cea mai mare amenintare epidemica actuala la adresa securitatii alimentare globale”, a spus profesorul James Wood, seful Departamentului de Medicina Veterinara de la Universitatea din Cambridge. „Daca a fost demonstrata o protectie completa de la un produs sigur, care nu poate reveni la virulenta si descoperirea va fi publicata intr-o revista stiintifica internationala, atunci acesta ar fi un avans extraordinar al stiintei de o importanta globala”, a mai aratat acesta.

In ciuda a 50 de ani de cercetari, oamenii de stiinta nu au reusit sa dezvolte un vaccin sigur si eficient impotriva pestei porcine africane. In China, rapoarte despre vaccinuri neautorizate si experimentale au iesit la iveala anul trecut, ridicand temerile ca utilizarea lor ar putea schimba problema. 

Cercetarea americanilor asupra vaccinului a inceput dupa un focar de virus in Republica Georgia, a declarat Gladue. Acesta a mai adaugat ca este nevoie de multa munca pentru a intruni cerintele obligatorii inainte de comercializare. „Este un moment extrem de important, un punct de referinta in cercetare”, a spus profesorul Eric Fevre, seful catedrei de Boli Infectioase Veterinare de la Universtatea din Liverpool. „Daca se poate dovedi ca acest vaccin functioneaza in studiile clinice si in teren, se dovedeste a fi sigur si poate obtine avizele legale in tarile in care trebuie utilizat, ar putea avea beneficii majore pentru productia de porci si pentru controlul bolilor”, a mai adaugat acesta. 

Sursa: bloomberg.com