Miercuri, Mai 01, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Cazuri de gripă aviară HPAI înalt patogenă au fost confirmate la vacile de lapte din Texas și Kansas, SUA. Aceasta este prima dată când HPAI a fost detectată în ferme de vaci de lapte și doar a doua oară când a fost detectată la o rumegătoare (de exemplu, bovine, ovine, capre). La începutul acestei luni, H5N1 (o tulpină a HPAI) a fost descoperită la capre în Minnesota, SUA, într-o fermă unde păsările de curte au fost testate pozitiv pentru prima dată.

Echipa Veterinarul.ro
02.Mai.2024

 

De asemenea, SUA au raportat un caz uman de gripă aviară la o persoană care a fost expusă direct la bovine de lapte presupuse a fi infectate cu gripă aviară.

 Raportul de ansamblu EFSA/ECDC* privind IA care acoperă perioada decembrie 2023-martie 2024 a raportat 227 de focare de HPAI la păsări domestice și 414 focare la păsări sălbatice în 26 de țări din Europa. 

Punctul de vedere EFSA

Gripa aviară: Supravegherea One Health este esențială pentru a preveni evoluția virusului

Virusul gripei aviare (IA ) continuă să se răspândească în UE și în afara acesteia, provocând o mortalitate ridicată la păsările sălbatice, răspândirea la mamiferele sălbatice și domestice, precum și apariția unor focare în ferme. Un raport științific realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) evaluează factorii de risc pentru o potențială pandemie de gripă și măsurile de atenuare aferente.

Factorii care determină evoluția virală


Experții au identificat anumite specii de animale de blană de crescătorie (de exemplu, nurca sau vulpea), care sunt foarte sensibile la virusurile gripale, ca fiind posibile motoare de răspândire. Deși transmiterea de la mamifer la mamifer nu a fost încă confirmată, mamiferele sălbatice ar putea acționa ca gazde-punte între păsările sălbatice, animalele domestice și oameni. Animalele de companie, cum ar fi pisicile, care trăiesc în gospodării și care au acces la aer liber pot fi, de asemenea, un potențial vehicul de transmitere. Exploatarea agricolă în zone bogate în păsări acvatice cu producție în aer liber și/sau biosecuritate deficitară poate facilita introducerea virusului în ferme și răspândirea ulterioară a acestuia. Evenimentele meteorologice extreme și schimbările climatice joacă un rol suplimentar în evoluția situației, deoarece pot afecta ecologia și demografia păsărilor sălbatice și, astfel, pot influența modul în care boala se dezvoltă în timp, au constatat experții.

Reducerea riscurilor


Autoritățile din diferite domenii ar trebui să colaboreze în cadrul unei perspective "One Health" pentru a limita expunerea mamiferelor, inclusiv a oamenilor, la virusurile IA. Supravegherea animalelor și a oamenilor ar trebui să fie îmbunătățită, împreună cu analiza genomică și schimbul de date privind secvențele. În ferme, ar trebui consolidată biosecuritatea pentru a împiedica animalele să intre în contact cu infecția și să o răspândească.

Etapele următoare


Până la sfârșitul anului, EFSA și ECDC vor publica un aviz științific care va evalua modul în care ar putea avea loc o potențială pandemie de gripă, împreună cu îndrumări pentru managerii de risc în vederea reducerii riscului pentru sănătatea umană.

Comunicatul de presă al AVMA**

Gripă aviară înalt patogenă descoperită la bovine de lapte din Texas și Kansas

Pe 25 martie, Departamentul Agriculturii al SUA (USDA), Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au anunțat detectarea gripei aviare înalt patogene (HPAI) în probele de laborator obținute de la unele vaci afectate din Texas și Kansas. Printre probele care au dat rezultate pozitive se numără probe clinice de lapte nepasteurizat de la bovine bolnave, colectate de la două ferme de lactate din Kansas și una din Texas, precum și un tampon orofaringian de la o altă fermă de lactate din Texas.

Aceste constatări marchează prima dată când HPAI a fost detectată la bovine de lapte și a doua oară când virusul a fost detectat la o rumegătoare. La 20 martie, Minnesota Board of Animal Health a anunțat că virusul a fost detectat în eșantioane de la capre tinere de la o fermă din Minnesota unde păsările de curte au contractat recent virusul.

„Depistarea HPAI, mai întâi la capre și acum la bovinele de lapte, subliniază importanța respectării măsurilor de biosecuritate, a vigilenței în monitorizarea bolii și a implicării imediate a medicului veterinar atunci când ceva pare „ciudat"", a declarat președintele AVMA, Rena Carlson. „O evaluare completă, inclusiv colectarea și trimiterea de probe de laborator și raportarea în timp util către oficialii de stat din domeniul sănătății animalelor, atunci când este cazul, sunt incredibil de importante."

Această detectare a HPAI este legată de investigarea unei boli care a afectat bovinele de lapte din ferme din Texas, Kansas și New Mexico. Vacile bolnave sunt în principal animale mai în vârstă care prezintă o scădere a lactației și un apetit scăzut, printre alte semne clinice. În medie, aproximativ 10% din efectivul de animale din aceste exploatații pare să fie afectat, fără a fi raportată mortalitate asociată. În plus, fermele de produse lactate în care a fost identificată HPAI au raportat că au găsit păsări sălbatice decedate pe proprietățile lor.

Pe baza constatărilor din Texas, se pare că virusul a fost introdus de păsările sălbatice. Testele inițiale efectuate de către Laboratoarele Naționale de Servicii Veterinare (NVSL) ale USDA nu au descoperit modificări ale virusului care l-ar face mai transmisibil la om, ceea ce ar indica faptul că riscul actual pentru public rămâne scăzut.

Agențiile federale și de stat se mișcă rapid pentru a efectua teste suplimentare pentru HPAI, precum și secvențierea genomului viral, pentru a înțelege mai bine situația, inclusiv caracterizarea tulpinilor HPAI asociate cu aceste detecții.

În acest stadiu, USDA, FDA și CDC au indicat că nu au nicio îngrijorare cu privire la siguranța aprovizionării cu lapte comercial sau că această circumstanță reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor. Fabricile de lactate sunt obligate să trimită la procesare pentru consumul uman numai laptele provenit de la animale sănătoase; laptele provenit de la animalele afectate este redirecționat sau distrus pentru a nu intra în aprovizionarea cu alimente. În plus, s-a dovedit în mod constant că pasteurizarea inactivează bacteriile și virușii, cum ar fi gripa, din lapte. Pasteurizarea este necesară pentru orice lapte care intră în comerțul interstatal.

Agențiile federale, în colaborare cu medicii veterinari, oficialii de stat pentru sănătatea animalelor și partenerii din industrie continuă să încurajeze fermierii și medicii veterinari să raporteze rapid orice semn de boală, pentru a minimiza impactul asupra vitelor, fermierilor, consumatorilor și altor animale.

Aceasta este o situație care evoluează rapid, iar AVMA, în parteneriat cu Asociația Americană a Practicienilor de Bovine și partenerii statali și federali, va continua să împărtășească actualizări de îndată ce vor fi disponibile mai multe informații.

Comunicatul de presă al USDA ***

Agențiile veterinare și de sănătate publică federale și de stat împărtășesc informații actualizate privind detectarea HPAI în efectivele de vaci de lapte din Kansas și Texas

Se crede că păsările migratoare sălbatice sunt sursa de infecție; testele virale și eforturile epidemiologice continuă
Aprovizionarea cu lapte comercial rămâne sigură datorită atât cerințelor federale de sănătate animală, cât și pasteurizării

WASHINGTON, 25 martie 2024 - Departamentul de Agricultură al SUA (USDA), Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), precum și oficialii veterinari și de sănătate publică din statele americane, investighează o boală în rândul vacilor de lapte, în principal cele mai în vârstă, din Texas, Kansas și New Mexico, care provoacă scăderea lactației, apetit scăzut și alte simptome.

Începând de luni, 25 martie, probele clinice de lapte nepasteurizat de la vitele bolnave, prelevate de la două ferme de lactate din Kansas și una din Texas, precum și un tampon orofaringian de la o altă fermă de lactate din Texas, au fost testate pozitiv pentru gripa aviară înalt patogenă (HPAI). Teste suplimentare au fost inițiate vineri, 22 martie, și pe parcursul weekend-ului, deoarece fermele au raportat, de asemenea, că au găsit păsări sălbatice decedate pe proprietățile lor. Pe baza constatărilor din Texas, se pare că depistările par să fi fost introduse de păsări sălbatice. Testele inițiale efectuate de Laboratoarele Serviciilor Veterinare Naționale nu au descoperit modificări ale virusului care l-ar face mai transmisibil la om, ceea ce ar indica faptul că riscul actual pentru public rămâne scăzut.

Agențiile federale și de stat se mișcă rapid pentru a efectua teste suplimentare pentru HPAI, precum și pentru secvențierea genomului viral, astfel încât să putem înțelege mai bine situația, inclusiv caracterizarea tulpinii sau tulpinilor HPAI asociate cu aceste detecții.

În acest stadiu, nu există nicio îngrijorare cu privire la siguranța aprovizionării cu lapte comercial sau că această circumstanță reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor. Fabricile de lactate sunt obligate să trimită la procesare pentru consumul uman doar laptele provenit de la animale sănătoase; laptele provenit de la animalele afectate este redirecționat sau distrus pentru a nu intra în aprovizionarea cu alimente. În plus, s-a dovedit în mod constant că pasteurizarea inactivează bacteriile și virușii, cum ar fi gripa, din lapte. Pasteurizarea este necesară pentru orice lapte care intră în comerțul interstatal.

Agențiile federale colaborează, de asemenea, cu partenerii de stat și din industrie pentru a încuraja fermierii și medicii veterinari să raporteze rapid îmbolnăvirile bovinelor, astfel încât să putem monitoriza eventualele cazuri suplimentare și să reducem la minimum impactul asupra fermierilor, consumatorilor și altor animale. În ceea ce privește fabricile de lapte ale căror efective prezintă simptome, în medie, aproximativ zece la sută din fiecare efectiv afectat pare să fie afectat, cu o mortalitate redusă sau deloc asociată raportată în rândul animalelor. Pierderile de lapte cauzate de bovinele simptomatice până în prezent sunt prea limitate pentru a avea un impact major asupra ofertei și nu ar trebui să existe niciun impact asupra prețului laptelui sau al altor produse lactate.

Situația evoluează rapid, iar USDA și partenerii federali și de stat vor continua să transmită actualizări suplimentare de îndată ce vor fi disponibile informații.

 

*EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară), 

*ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor)

**AVMA (Asociația Americană de Medicină Veterinară)

***U.S.D.A. (Departamentul de Agricultură al Statelor Unite ale Americii)