Marți, Aprilie 30, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

O coaliție globală pentru bunăstare a avertizat asupra „nevoii urgente" de a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la modul în care ar trebui să arate câinii sănătoși.

Apelul a fost făcut de către International Collective on Extreme Conformations in Dogs (ICECDogs), în urma a ceea ce a declarat că a fost un acord inedit între părțile interesate în această problemă.

Echipa Veterinarul.ro
30.Apr.2024

Grupul a publicat, de asemenea, o nouă declarație, care speră că va ajuta viitorii proprietari să identifice atât indicatorii cheie de sănătate, cât și ceea ce trebuie evitat atunci când achiziționează un câine. Inițiativa a fost salutată de Grupul de lucru pentru brahicefalie din Marea Britanie (BWG), ale cărui organizații membre includ BSAVA, BVA și RVC.

Angajament etic

Dan O'Neill, care prezidează BWG, a declarat că proiectul „consolidează angajamentul nostru etic uman comun de a evita conformația extremă la câini".

El a adăugat: „BWG susține toate activitățile axate pe bunăstare care au ca scop protejarea sănătății și bunăstării câinilor de impactul negativ al brahicefaliei ca o conformație extremă la câini". Colectivul colaborează deja cu BWG și cu alte părți interesate din Australia, Canada, Danemarca, Germania, Irlanda, Noua Zeelandă și Suedia pentru a minimiza impactul trăsăturilor extreme asupra câinilor.

Documentul de poziție a precizat că viziunea este ca „niciun câine să nu fie vreodată produs (crescut), vândut, cumpărat sau promovat cu o incapacitate de a experimenta o bună sănătate înnăscută ca urmare a unei conformații extreme". Michelle Groleau, directorul pentru bunăstarea animalelor din cadrul Asociației Medicilor Veterinari din Canada (CVMA), a declarat „Escaladarea conformațiilor extreme la animale și daunele grave care rezultă din acestea reprezintă o problemă prioritară pentru CVMA. Există o nevoie urgentă ca publicul să conștientizeze gravitatea situației actuale și să afle cum poate contribui la găsirea unei soluții."

Brahicefalia este una dintre cele 10 astfel de conformații evidențiate în noul document, pe care colectivul dorește ca viitorii proprietari să le evite atunci când achiziționează un nou câine.

Printre celelalte se numără ochii mari și proeminenți; picioarele scurte și răsucite; falduri ale pielii de pe față sau de pe corp; lipsa cozii; maxilarul în mod clar prea mare sau prea mic; capul și umerii disproporționat de largi; pleoapele întoarse fie înăuntru, fie în afară; craniul bombat sau bombat; spatele înclinat, cu o parte posterioară excesiv de joasă și membrele inferioare excesiv de flexate.

Construiți pe baza cercetării


Oficialii au declarat că proiectul a fost menit să se bazeze pe cercetările RVC privind conceptul de sănătate înnăscută, care se referă la capacitatea unui câine de a trăi o viață împlinită, fără limite impuse de caracteristici corporale extreme.

Documentul, publicat pe 9 aprilie, a declarat că aceste animale de companie cu o sănătate înnăscută bună ar trebui să fie capabile să respire liber și să se oxigeneze eficient; să mențină temperatura corpului într-un interval normal; să se miște liber fără efort sau disconfort; să mănânce, să bea, să audă, să miroasă, să vadă, să se îngrijească singuri, să doarmă eficient; să comunice eficient cu alți câini și, dacă este cazul, să se reproducă fără asistență.

De asemenea, a îndemnat cumpărătorii și adoptatorii să susțină crescătorii care fac „schimbări pozitive din punct de vedere al bunăstării în ceea ce privește conformația unei rase sau a unei rase încrucișate".

Legătură neînțeleasă


Dr. O'Neill, care este, de asemenea, membru fondator al ICECDogs, a declarat: "Niciun proprietar nu își dorește vreodată un câine nesănătos, dar popularitatea uriașă a câinilor cu conformații extreme sugerează că mulți proprietari nu au înțeles pe deplin legătura dintre forma corpului și calitatea vieții câinilor.

„Noua poziție a ICECDogs privind sănătatea înnăscută îi ajută pe proprietari să înțeleagă că conformațiile extreme nu sunt naturale, normale, sănătoase sau de dorit pentru câini. Formele corporale sănătoase înnăscute pot deveni acum o nouă normalitate pentru câini, pe care o putem sărbători cu toții."

Documentul complet este disponibil online.