Miercuri, Iulie 16, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

ABSTRACT:

Fie ca este vorba despre cistite infectioase, idiopatice, calculi vezicali sau doar nisip, semnele clinice imbraca aceeasi forma: polakisurie, strangurie, hematurie, tenesme vezicale sau chiar retentie urinara. Bineinteles ca toate aceste simptome vor determina o afectare profunda a bunastarii animalului, ce se manifesta prin apatie, inapetenta precum si alte semne generale.

La pisici, vezica urinara este captusita cu un strat de glicoz-aminoglicani, care la indivizii diagnosticati cu cistita idiopatica apare subtiat.

Astfel, vezica devine permeabila pentru diversi compusi cu actiune nociva prezenti in mod normal in urina. La nivelul vezicii apare o inflamatie care va determina toata simptomatologia amintita mai sus, insotita bineinteles de durere.

In cazul nisipului sau al calculilor vezicali, actiunea mecanica are un rol determinant; apare inflamatia, ingrosarea peretelui vezical, si chiar obstructia uretrei in cazul masculilor. Suprasaturatia relativa (RSS) este o metoda prin care se pot dezvolta solutii terapeutice pentru pacientii cu urolitiaza; pentru a masura parametrii urinari folosind aceasta metoda este necesara colectarea urinei timp de 2-5 zile. Prin determinarea concentratiei anumitor elemente (calciu, magneziu, sodiu, potasiu, amoniu, fosfat, citrat, oxalat si acid uric) precum si a pH-ului urinar se determina gradul de "activitate" din mediul urinar, cu alte cuvinte probabilitatea formarii cristalelor. Acesta se raporteaza apoi la gradul de activitate la care urolitul este stabil, obtinandu-se valoarea RSS (unica pentru fiecare tip de cristal).

  • :

    ⏱️ Durata estimată a lecturii: ~3 min

 


 

Acest conținut este destinat abonaților

 Abonați-vă pentru a avea acces nelimitat la toate articolele Veterinarul.ro (și mult mai mult)

 

 

Noutăți Medicale FermaToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Business