
- Detalii
- Veterinari de Succes
„Să faci medicină veterinară în interesul pacientului” - Mihai Guzu, DMV
Medicul veterinar Mihai Guzu, cu titulatura de rigoare, DMV, Dipl.EVDC, DU Microsurgery, DU Head & Neck Surgical Oncology, DU Maxillofacial, Plastic & Reconstructive Surgery este specialist veterinar european în stomatologie și membru al Colegiului European de Medicină Dentară Veterinară. Dacă este să ne uităm pe CV-ul lui, a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară a Universității din Liège (Belgia) în 2013 și a efectuat un stagiu de practică prin rotație în medicina și chirurgia animalelor mici la Școala Națională Veterinară din Alfort (Franța) în 2014.
Medicul veterinar Mihai Guzu, cu titulatura de rigoare, DMV, Dipl.EVDC, DU Microsurgery, DU Head & Neck Surgical Oncology, DU Maxillofacial, Plastic & Reconstructive Surgery este specialist veterinar european în stomatologie și membru al Colegiului European de Medicină Dentară Veterinară. Dacă este să ne uităm pe CV-ul lui, a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară a Universității din Liège (Belgia) în 2013 și a efectuat un stagiu de practică prin rotație în medicina și chirurgia animalelor mici la Școala Națională Veterinară din Alfort (Franța) în 2014.
A petrecut apoi doi ani în medicina generală, obținând în paralel o diplomă în microchirurgie, precum și una în oncologie chirurgicală pentru cap și gât la Facultatea de Medicină a Universității din Paris (Franța). În 2017, s-a alăturat Departamentului de Stomatologie, Chirurgie orală și maxilo-facială de la Spitalul de animale mici, ADVETIA Multispecialty din regiunea pariziană. Aici s-a înscris într-un program de formare de rezidențiat cu normă întreagă și l-a avut ca supervizor pe Dr. Philippe Hennet. De atunci, se bucură de o practică limitată în Stomatologie veterinară, Chirurgie orală și maxilo-facială.
După un program de 4 ani, a obținut diploma de medicină umană Maxilofacială, Chirurgie Plastică și Reconstructivă la Facultatea de Medicină a Universității din Lorraine (Franța) în 2022, în departamentul Prof. M.Brix. Teza sa de doctorat s-a ocupat de patologia și abordările chirurgicale comparative între oamenii și animalele care se confruntă cu tumori oromaxilo-faciale.
Principalele domenii de interes și publicații ale lui Mihai sunt dedicate afecțiunilor maxilo-faciale, fiind invitat în mod regulat să susțină conferințe și să revizuiască articole, atât la nivel național, cât și internațional. Din 2021, este membru al comitetului educațional al EVDC și secretar al GEROS - AFVAC (Asociație franceză dedicată stomatologiei și chirurgiei orale veterinare). De asemenea, este membru de onoare al RSVD (Societatea Română de Stomatologie Veterinară și Chirurgie Orală). În cursul acestui an, Mihai Guzu a participat în calitate de lector la Conferința organizată de Societatea Română de Chirurgie Orofacială și Stomatologie Veterinară, „Și noi, și ei cu zâmbetul curat”.
Ce a inspirat alegerea dvs. de a urma stomatologia veterinară și ce anume v-a atras în această specialitate?
Două aspecte m-au determinat să aleg această disciplină. În primul rând, precizia și tehnicitatea necesare și, în al doilea rând, satisfacția rezultatului final având în vedere că un animal suferind de o afecțiune maxilo-facială poate fi foarte afectat vital.
Cum ați parcurs calea pentru a deveni medic veterinar cu diplomă europeană în stomatologie veterinară și care au fost etapele formării dvs. pentru a atinge această calificare?
După obținerea diplomei de medic veterinar la facultatea de medicină veterinară a Universității din Liège (Belgia), am urmat un internship de un an în medicină și chirurgie a animalelor de companie la școala veterinară din Alfort, lângă Paris (Franța), apoi am candidat la un rezidențiat full-time de trei ani sub mentorshipul Dr-ului Philippe Hennet, DMV, Dip AVDC, Dip EVDC la spitalul ADVETIA, tot în Paris.
Care a fost cel mai mare succes pe care l-ați avut în cariera dvs. de medic veterinar și cum ați ajuns la acesta?
Mă gândesc, printre altele, la un caz în care am transpus o tehnică de chirurgie ortognatică folosită rar la oameni, tip LeFort III, cu osteosinteză complexă prin miniplăci Titan la un cățel purtător de o malformație maxilo-facială gravă. Aceasta i-a permis pacientului să ducă o viață tot mai normală de atunci.
Cum ați depășit obstacolele sau provocările în timpul carierei dvs. și ce ați învățat din aceste experiențe?
E nevoie de un complex de factori, dintre care cei mai importanți au fost voința, pasiunea și sprijinul familiei, datorită cărora am reușit să împac viața profesională și cea de părinte a doi copii mici. Obstinația este o calitate esențială în desfășurarea unei cariere de specialist. De aceea, oricine își dorește ceva poate să o împlinească cu voință.
Care sunt principalele competențe necesare pentru a avea succes în stomatologia veterinară și cum ați dezvoltat aceste competențe în timpul carierei dvs.?
Ca oricare disciplină care necesită studii lungi, este nevoie de perseverență. Pasiunea și munca regulată sunt importante, permițând o progresie constantă. Dar, bineînțeles, nu este suficient și trebuie în permanență adăugate noi competențe. Pentru mine, microchirurgia, oncologia cervicofacială și alte discipline făcând parte din chirurgia orală și maxilo-facială au fost astfel adăugate la CV-ul meu de-a lungul timpului. Acestea m-au ajutat în dezvoltarea competențelor teoretice și dexterității necesare în practica stomatologiei veterinare la nivel înalt.
Cum ați rămas la curent cu noile tehnologii și tratamente în stomatologia veterinară și cum v-ați asigurat că sunteți la cel mai înalt nivel în domeniul dvs.?
Nu poți reuși decât consultând în continuare revistele de specialitate internaționale și adăugând mai multe cursuri și diplome de medicină veterinară sau umană. Toate acestea au constituit evaluări continue.
Care este sfatul dvs. pentru tinerii care doresc să urmeze o carieră în stomatologia veterinară sau în medicina veterinară în general?
Să nu o facă din interes financiar, ci din pasiune. În același timp, să nu se oprească la pasiune, ci să o facă în interesul pacientului. Să nu-și piardă răbdarea având în vedere că necesită ani mulți de lucru și multe obstacole de trecut. Condiții preliminare minimale includ
desfășurarea unui internship multidisciplinar timp de un an și manifestarea interesului pentru disciplina stomatologică (cum ar fi participare la congrese, scrierea de articole), precum cunoașterea limbii engleze și a țării în care se desfășoară specializarea. Dacă vor să candideze sau să se informeze mai în detaliu, cei interesați se pot conecta la www.evdc.org.
Cum reușiți să construiți și să mențineți relații bune cu proprietarii animalelor și cu ceilalți profesioniști din domeniul veterinar?
Încerc să fiu cât mai sincer cu proprietarii, propunându-le toate opțiunile pe care pot să le ofer, prezentându-le avantajele și inconvenientele. Cu privire la medicii veterinari, principiul meu este respectul „fratern”(n.r.: colegial) al perimetrului care-mi se atribuie, când mi se cere doar un aviz sau o intervenție mai amplă. Nu discut niciodată de rău alți colegi medici veterinari.
Când se poate, încerc să-l implic pe medicul veterinar referent în tratament și urmarea acestuia. În plus, încerc să predau disciplina prin conferințe, articole și prezentări web care permit diseminarea cunoștințelor. Pedagogia este un instrument necesar pentru îmbunătățirea preluării medicale.
Spuneți-ne câteva proiecte sau inițiative în care ați fost implicat și care au contribuit la succesul dvs. în cariera dvs.?
Am avut plăcerea de a participa la dezvoltarea chirurgiei piezoelectrice maxilo-facială veterinară cu dr-ul Philippe Hennet, permițând tăierea selectivă a oaselor și, de asemenea, scăderea complicațiilor hemoragice sau neurologice. Aplicarea microchirurgiei vasculare și, mai ales, lambourilor libere vascularizate în medicina veterinară constituie alt domeniu pe care doresc să-l dezvolt în viitor.
La nivelul Colegiului Specialiștilor Europeni în Stomatologie, particip la comitetul educațional de doi ani, și la nivelul național în Franța sunt secretarul grupului de studiu în odontostomatologie, ceea ce îmi permite să continui dezvoltarea disciplinei.
Cum vedeți viitorul stomatologiei veterinare și al medicinii veterinare în general și care sunt direcțiile pe care credeți că ar trebui să le urmeze aceste domenii în viitor?
Profesia este în plină schimbare, mai ales în ultimul deceniu. După părerea mea, viitorul constă în dezvoltarea tehnicii apropiindu-se de standardele umane, deci dezvoltarea spitalelor multidisciplinare cu specialiști diplomați prin board-uri (e.g. EBVS), dar menținând o rețea bogată de medici veterinari generaliști. Pe de altă parte, oferta de formare este acum internațională, și mulți medici veterinari trec prin structuri de stat și/ sau private multiple în scopul de a-și constitui un CV cât mai bogat.
Concurența este uneori ridicată între candidați pentru pozițiile de rezidențiat într-o specialitate. Totuși, diplomații sunt foarte căutați, ei putând alege locul de muncă în funcție de preferințele lor (e.g. calitatea vieții în împrejurimi, prezența unui departament de anestezie pentru disciplinele chirurgicale și alte bonusuri diverse). De asemenea, salariatul se dezvoltă în multe țări spre deosebire de practica liberală, mai ales în căutarea unui echilibru personal/profesional mai bun. Faptul că grupuri internaționale, mai ales Petfooders, aduc
finanțare constituie un avantaj în dezvoltarea rapidă a acestor sisteme. În același timp, ele constituie un risc cert pentru profesie de a pierde independența, libertatea și autonomia pentru determinarea unei strategii proprii.
Rentabilitatea medicală, fără perspectiva actorului care operează zilnic, ar putea să limiteze dezvoltarea armonioasă a meseriei. Interesul unei investiții nu poate fi dovedit în mod sistematic. Progresul științific trece deseori prin instinctul și imaginația operatorului. Acest proces ar putea împiedica motivația veterinarului, fiind că fiecare investiție trebuie validată prin business-planuri.
Colegiile profesionale naționale din toată Europa au, prin urmare, un rol esențial, determinând viitorul organizațional al profesiei, limitând rolul acestor tipuri de organizații.
Felicit EVDC pentru că a reușit să crească constant, și tot mai mulți specialiști motivați au devenit diplomați în Stomatologie Veterinară în ultimii ani. Sper să dovedim în continuare rolul nostru important pentru îmbunătățirea sănătății animalelor și, la nivel global al importanței Unei singure Sănătăți.(OneHealth).
Articole cu același subiect:
Articole similare
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
În medicina veterinară, comunicarea veștilor rele este un proces delicat, care implică nu doar pacientul— animalul bolnav—ci și proprietarul acestuia, ale cărui emoții și reacții joacă un rol...
Cum văd eu stomatologia veterinară
Este putin neortodox, ca eu, un neinițiat în stomatologia veterinară să „îmi dau cu părerea” despre această specializare. Dar poate fi interesant să vorbesc, chiar și așa.
Sondaj privind burnout-ul în medicina veterinară: stresul legat de volumul de muncă este principala cauză
Pe 8 noiembrie, am lansat un sondaj adresat medicilor veterinari, pentru a analiza percepțiile acestora privind principalele cauze ale burnout-ului în medicina veterinară. Sondajul , publicat pe...
Webinar despre specializarea în medicina veterinară organizat de EBVS și IVSA
Pe 21 noiembrie, între orele 18:00 și 20:00, va avea loc un webinar mult așteptat, organizat de European Board of Veterinary Specialisation (EBVS) și International Veterinary Students’ Association...
Pregătirea și lansarea unui produs/serviciu nou
În universul antreprenoriatului, drumul de la o idee strălucită la un produs sau serviciu de succes este adesea pavat cu provocări, incertitudini și multe decizii. Mulți antreprenori visează la...
- Detalii
- Iulia Cretu
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro