- Detalii
- Podcastul Veterinarul.Ro
Episodul 12 - studiu privind microbii intestinali la pisici și relevanța lor pentru obezitatea la om, poziția FVE privind dresajul animalelor și studiul privind veniturile și salariile în medicina veterinară
În podcastul de astăzi, la Dialoguri Veterinare, vorbim despre știrile săptamânii pe veterinarul.ro și noutățile științifice. La analiza săptămânii, discutăm despre rezultatele sondajului legat de salariile și veniturile din medicina veterinară. Finalizăm cu o analiză a celor mai interesante discuții din social media.
Ce știri și articole interesante avem pe veterinarul.ro
1. Ce ne pot spune pisicile grase la dietă despre obezitatea la om
Un nou studiu asupra microbilor intestinali ai felinelor sugerează că pisicile de companie ar putea fi modele animale excelente pentru studiul originii și tratamentului obezității la om - și că ambele specii ar deveni probabil mai sănătoase după procesul de cercetare, spun oamenii de știință.
Echipa a constatat că modificările legate de alimente la nivelul microbiomului intestinal al pisicilor - sortimentul de bacterii și molecule pe care aceste bacterii le produc și le consumă - prezintă asemănări izbitoare cu efectele dietei asupra intestinului observate la oameni.
Interesant de citit articolul și de utilizat atunci când explicați proprietarilor animalelor de companie cum să înțeleagă mai bine recomandările voastre cu referire la dietele pisicile, dar poate și dieta lor. Ce spuneți, așteptăm impresii despre diete.
2. Poziția FVE, FECAVA, FEEVA și WSAVA privind comportamentul și dresajul animalelor
În luna iunie a acestui an, în cadrul Adunării Generale FVE, care a avut loc la Heraklion, Grecia, organizația, alături de specialiști din cadrul altor trei organizații partenere au adoptat un document care reflectă poziția comună a acestora în privința bunăstării animalelor, ale modificării comportamentului animalelor, ale metodelor de dresaj și ale capacității de a exprima comportamente specifice speciilor. Documentul poate fi descărcat în integralitate de pe website-ul nostru, tradus în limba română.
Documentul de poziție adoptat de Federația Veterinarilor din Europa (FVE), împreună cu Federația Europeană a Veterinarilor pentru Animale de Companie (FECAVA), Federația Europeană a Medicilor Veterinari pentru Cai (FEEVA) și Asociația Mondială a Veterinarilor pentru Animale de Companie (WSAVA), subliniază relația esențială dintre comportamentul animalelor, dresajul acestora și bunăstarea lor. Acesta se concentrează în special pe câini, pisici și cai, recunoscând importanța comportamentului animalelor pentru profesia veterinară și pentru asigurarea unei bune stări de sănătate și bunăstare a animalelor.
Puteți utiliza aceste informații explicând proprietarilor de animale de companie despre - implicațiile comportamentului asupra bunăstării animalelor, spre exemplu. Puteți astfel explica că unele comportamentele nedorite, care pot fi problematice pentru îngrijitori și pot indica stresul sau durerea unui animal, pot duce la o ruptură a legăturii om-animal și la consecințe negative asupra bunăstării animalelor. Aceste comportamente includ comportamente legate de frică, conflicte, durere sau anxietate de separare. Identificarea și abordarea acestor comportamente sunt esențiale pentru a preveni relocarea evitabilă sau ruptura relației om-animal.
Citiți acest document pentru a găsi argumentele validate științific cu referințe exacte despre cele mai bune practici pe care să le recomandați proprietarilor.
3. Este necesar să anunț cea mai nouă rubrică pe veterinarul.ro
Am deschis sesiunea de antrenamente pe website-ul nostru.
Cu aceste antrenamente dorim să transformăm medicina veterinară într-un joc. Poate fi și amuzantă uneori. Aici aveți scurte teste despre diverse teme. Spre exemplu, acum este postată o întrebare despre ce vedeți într-o imagine, fiind necesar să stabiliți locul modificării pe radiografie și apoi să oferiți un diagnostic rapid. Aveți la dispoziție maxim 3 minute. Nu e nici o problemă dacă greșiți. Puteți reface testul de mai multe ori mai ales că aveți și explicațiile. În viitor, vom face teste din ce în ce mai interesante. Merită să încercați. Mai ales că dacă vă înregistrați, acumulați puncte în timp. Punctele vor putea fi preschimbate în diverse avantaje sau puteți doar să participați din distracție și vă testați cunoștințele în medicină. Succes la Antrenamente!
Ce mai este nou în social media
1. Informare către membrii și potențiali membrii ai asociației cabinetelor veterinare ACV
Este un subiect extrem de interesant postat de domnul dr. Marian Stăicuț. Se înființează sau s-a înființat Asociația Cabinetelor Veterinare. Din ce a postat domnul doctor pare o inițiativa frumoasă. De fapt, orice forma de asociere este frumoasă atâta timp cât asociația are un deziderat nobil. Așa că și această inițiativă este lăudabilă. Doar că punctul 1 din obiective: „fundamentarea și negocierea tarifelor de lucru“ este din alt film. Dr. Andronie Viorel, Președintele CMVRO spune bine ce spune: „Fundamentarea și negocierea tarifelor contractate cu statul NU POT SĂ FIE REALIZATE de NICIO ORGANIZAȚIE PROFESIONALĂ ( asociație, fundație, patronat, sindicat, federație, CMVRO etc.), ci doar să facă propuneri în cadrul procesului de transparență decizională! Avizul consultativ este obligatoriu din partea CMVRO! Atât propunerile organizațiilor profesionale cât și avizul CMVRO sunt FACULTATIVE pentru iniațiatorii HG-ului pentru tarife! Procesul de transparență decizională pentru proiectul HG-ului pentru tarife s-a încheiat de multă vreme! Aveți aici motivarea Curții de Apel București!“ Asta spune domnul profesor și cam are dreptate. Nu o spun pentru a da dreptate președintelui CMVRO. O spun pentru că așa este. Istoria îi va da dreptate, cum de altfel s-a mai întâmplat în multe situații similare. Cred că ar fi util să-i mai dăm crezare câteodată, mai ales că este și de partea medicilor concesionari, cu toate că mulți au o altă opinie.
Eu am intervenit în postare sugerând că poate ar fi mai bun un patronat. Domnul dr. Stăicuț a spus: „domnule doctor, patronate, TEORETIC...există în câteva județe ! Nu cred că ar strica un podcast pe aceasta temă. ...o istorie a patronatelor, rolul acestora. De ce patronat și nu sindicat (în zona concesionarilor cei mai mulți dintre noi, din păcate, avem un comportament mai degrabă sindical, mai degrabă atitudine de angajați față de concedent și nu antreprenori). DE CE ESTE NEVOIE (și) de alte forme de organizare ale m.v. de liberă practică, pe lângă CMV? Noi avem deja CMV, dar este suficient ? Ne mai trebuie altceva. Trebuie să păstram unitatea profesiei. Toți, membri ai unui singur organism, indiferent de poziția pe care o ocupăm...de la Președinte ANSVSA și până la medicul de liberă practică! Cred că ar fi interesant!“
Da. sunt perfect de acord și dragă domnule doctor, fără nici o problemă te invit, mai mult, te provoc să discutăm într-un podcast această temă - a asocierii în medicina veterinară românească - avantaje, dezavantaje, oportunități și conflicte de interese. Este un subiect super interesant. Chiar invit mai mulți colegi să discutăm deschis, limpede cum este cu organizațiile în medicina veterinară, ce rol au ele, ce pot să facă, ce nu pot să facă, de ce sunt necesare sau nu sunt necesare și cât succes pot avea. Noi, cei de la Asociația Veterinarul avem experiență să vă povestim foarte multe lucruri despre multe asociații din medicina veterinară, despre multe asociații patronale din diverse domenii sau despre grupuri de interese. Astfel, poate se mai limpezesc lucrurile.
2. Alte noutăți pe social media
Domnul Marian Stăicuț ne anunță că ANSVSA a postat un Proiect de Ordin privind aprobarea Procedurii privind verificarea și decontarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de imobilizare a animalelor care amenință viața sau integritatea corporală a persoanelor prin utilizarea și administrarea substanțelor din categoria stupefiante, psihotrope, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor.
Și domnul dr. Andronie Viorel, președintele CMVRo ne anunță că ANSVSA a emis ORDIN pentru modificarea Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân.
De ce am amintit aceste postări? Am văzut că mulți colegi comentează de zor pe Facebook la respectivele acte normative. Este foarte bine să avem o opinie. Este bine să facem publice opiniile, să fie dezbătute. Așa se creează, la nivel de profesie, concepte și opinii structurate. Doar că nu este suficient. ANSVSA nu preia nici un comentariu. Este absolut normal. Așa că poate este util ca aceste comentarii să ajungă și la ANSVSA pentru dezbateri. Sunt mari șanse ca aceste propuneri sa fie luate în discuții si de ce nu actele normative sa fie ajustate. În general e bine că problemele întâmpinate în activitatea medicală sa fie prezentate ANSVSA. Așa află și cei care creează legislația sanitară veterinară despre situațiile reale din teritoriu. Nu cred că cineva se supără deoarece a primit o listă cu probleme sau situații nefericite sau care pot fi corectate în bine prin reglementări legislative. Până la urmă, actul de elaborare a legilor este unul dinamic. Pe de altă parte, a ne plânge că ANSVSA nu ia în considerare ceea ce spunem noi, noi adică medicii practicieni, nu eu, fără ca ANSVSA să primească oficial o listă cu propuneri este inutil. Și în aceste condiții, medicii se plâng că nu sunt luați în seamă. Da CMVRO ,prin vocea domnului dr. Andronie tot face adrese, scrisori și întâmpinări. Dar un om, o singură organizație, oricât de reprezentativă ar fi, este doar o voce. Dacă ar fi mai multe voci, poate ar fi mai cu succes. Pare ciudat, nu? Voi ce spuneți?
3. Pesta rumegătoarelor mici în România
O altă știre care ne ridică mari semne de întrebare este postarea dnei dr. Emilia Herescu care ne anunță că avem un focar de pesta micilor rumegătoare din România, confirmat la o fermă din Tulcea. Aproape 50.000 de oi vor fi sacrificate. Inițial s-a suspicionat evoluția unor afecțiuni pulmonare de origine bacteriană exacerbate de temperaturile ridicate. Ulterior, pe baza probelor, s-a descoperit că virusul pestei micilor rumegătoare este cauza.
Câteva date să vă reamintiți despre ce este această boală. Perioada de incubație este de 2-10 zile (2-6 zile) și poate să evolueze cu forme supraacute (la animale sănătoase) și cu forme acute, subacute sau inaparente. În formele acute, se constată: jetaj seromucos epiforă; hipersalivaţie; ulcerații ale mucoasei bucale; ulcerații ale limbii; buzele tumefiate și crăpate - cu leziuni asemănătoare celor din ectima contagioasă; diaree profuză apoasă, sangvinolentă, care determină o durere acută și fenomenul de auto-ascultație; bronhopneumonie în faza terminală a bolii. Daca sunteți interesați de mai multe informații, le găsiți pe veterinarul.ro. În Cursurile Veterinarul.ro există un curs în detaliu despre pesta rumegătoarelor mici.
La finalul știrilor din social media, o remarcă. Nu au mai apărut știri cu intoxicați datorate antiparazitarelor folosite haotic. Pare ca lucrurile încep să se miște înspre bine, mai ales că și ANSVSA a luat atitudine referitor la comercializarea acestora. Pare un început bun. „O călătorie de o mie de mile începe cu un singur pas” a spus Lao Tzu acum vreo 3000 de ani. Voi ce părere aveți?
Analiza săptămânii
Așa cum am promis, voi prezenta rezultatul sondajului și studiul de management la nivel național referitor la tarifele în medicina veterinară.
Premisa de la care s-a plecat în demersul nostru, așa cum spuneam în podcasturile anterioare, este următoarea: știința managementului spune că pentru a calcula tarifele unui serviciu trebuie să știi toate costurile asociate acelui serviciu. Adică câți bani cheltui pentru a realiza serviciul, pentru a ști câți bani să ceri. Este relativ simplu. Doar că nu și în medicina veterinară. Și nu numai la noi. În mute țări este la fel de dificil ca la noi.
Toată analiza, pe larg, aici.
- Detalii
- Iulian Vieru
- Accesări: 504
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
-
Coaptația externă la păsări: bandaje și atele
- Echipa Veterinarul.Ro
Traumatismele ortopedice pun rareori viața în pericol. Mai întâi stabilizați pacientul prin...
Noutăți Medicale PETToate
-
Efuziunea pleurală felină: diagnosticare in house pentru cazurile de urgență
- Echipa Veterinarul.Ro
Analiza efuziunii pleurale feline în clinică, combinată cu alte teste diagnostice realizate in...
-
Boala autoimună cu implicații ale sănătății orale la animale de companie
- Monica Nita
PV este o boală autoimună erozivă și ulcerativă care afectează pielea și mucoasa bucală a...
-
Extracția carnasierului la câine - prezentare caz
- DR CIOCAN ILIE
S-a prezentat la Cabinetul Stomatologic un câine Doberman, Rex, mascul în vârstă de 10 ani,...
Noutăți Articole Specializate Business
Inventarierea patrimoniului devine o prioritate: Amenzile au crescut semnificativ pentru nerespectarea obligațiilor
- Echipa Veterinarul.Ro
Noul mecanism de stabilire a salariului minim brut pe țară: Ce aduce Legea 283/2024
- Echipa Veterinarul.Ro
Reguli noi pentru decontarea ochelarilor de vedere: Angajatorii trebuie să folosească e-Factura
- Echipa Veterinarul.Ro
ANAF clarifică utilizarea e-Factura pentru tranzacțiile B2C: Facturile vor fi transmise în sistem doar în anumite situații
- Daniel Agape