Joi, Ianuarie 16, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Iată că ne reauzim în podcastul nostru dedicat noutăților din medicina veterinară și chatBoților în medicina veterinară. Avem foarte multe noutăți și din România, și din afară, astfel că selecția de săptămâna aceasta a fost extrem de dificilă! Haideți să începem!

 

Sezonul 2

Dacă vă întrebați de ce am avut o pauză în realizarea podcasturilor astăzi suntem în măsură să eliminăm misterul. Am început Sezonul 2. Puțină organizare pentru împrospătare este bine-venită. Aceasta pentru a reuși să vă oferim mai multă informație veterinară de calitate și mai multe facilități și instrumente necesare pentru a avea succes în această minunată profesie. Pentru început, vă propun ca astăzi să o ascultăm pe Mădălina, colega noastră de la Revistele Veterinarul, specialist în comunicare și relații publice  care ne va explica cum să folosim eficient social media pentru afacerile veterinare, dar mai ales ce sunt boții și cum să îi folosim. 

Mai multe noutăți din ianurie 2025

Noi facilități pe website-ul veterinarul.ro. 

Asociația Veterinarul a inițiat un program de informare destinat studenților la medicină veterinară din România. O parte a programului presupune o descriere detaliată a tuturor programelor de rezidențiat în vederea obținerii titlului de diplomat european la colegiile europe de specializare. Pentru detaliile complete legate de admiterea la aceste instituții de prestigiu, studenții pot accesa secțiunea STARTvet de pe websiteul nostru. Accesul este gratuit, dar necesită autentificarea cu contul STARTvet, care se creează ușor în doar câteva clickuri. 

Au fost puse pe website 6 cursuri online, noi, acreditate cu câte 5 puncte CMVRo și 2 cursuri acreditate cu câte 10 puncte CMVRo pentru medicii veterinari. De asemenea, cursul Relații publice - Facebook pentru cabinetele veterinare a fost actualizat. 

Educația și formarea în managementul sănătății efectivelor veterinare în Europa 

Un studiu realizat de Federația Veterinarilor din Europa (FVE) arată că 83% dintre instituțiile de învățământ veterinar includ managementul sănătății efectivelor veterinare în curriculum. Cu toate acestea, există lacune. Multe dintre programele de studiu ar trebui actualizate pentru a include mai multe specii, dar și pentru a aborda teme precum dezvoltarea abilităților de comunicare. Merită să aruncați o privire asupra studiului, mai ales că nu e primul care arată că multe din curriculumuri din facultăți au nevoie de actualizări pentru a pregăti medici veterinari buni practicieni. 

Facultatea de Medicină Veterinară USAMV Cluj-Napoca obține acreditarea EAEVE pentru 7 a

Și dacă tot am menționat studenții, iată că Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a primit acreditarea oficială din partea European Association of Establishments for Veterinary Education (EAEVE) pentru următorii 7 ani. Această certificare, oferită de The European Committee of Veterinary Education (ECOVE), confirmă standardele înalte ale facultății în domeniul educației veterinare.  EAEVE, fondată în 1988, joacă un rol extrem de important în armonizarea și monitorizarea standardelor educației veterinare în Europa. Prin această acreditare, Facultatea de Medicină Veterinară USAMV Cluj-Napoca oferă garanții importante: studenții beneficiază de o educație care respectă standardele europene de excelență, iar instituția își demonstrează conformitatea cu nivelurile de referință internaționale în domeniu și se alătură altor 95 de instituții de învățământ membre EAEVE în acest moment. 

Progres revoluționar în cercetarea pestei porcine africane 

Trecem acum la o descoperire științifică importantă. Probabil cu toții suntem la curent cu problema pestei porcine africane. Ei bine, cercetătorii au creat o linie celulară de macrofage cu durată de viață extinsă, care oferă speranțe pentru prevenirea și combaterea bolii. Pentru a crea această linie celulară, cercetătorii au folosit sângele porcilor roșii de râu, cunoscut și sub numele de porc tufiș, care sunt gazde naturale ale virusului. Atunci când virusul infectează această specie, boala este asimptomatică și nu cauzează moartea, ceea ce sugerează că macrofagele lor pot avea un mecanism protector împotriva infecției. Porcii roșii de râu (Potamochoerus porcus), o specie sălbatică din familia Suidae care trăiește în Africa, au atras multă atenție ca animale ce găzduiesc virusul pestei porcine africane în calitate de gazde naturale. Atunci când virusul infectează porcii domestici și mistreții, virusul se proliferează în macrofage, un tip de celule imune, iar porcii infectați mor rapid, prezentând simptome precum febră și hemoragii.  

Pe de altă parte, infecția cu ASFV la porcii roșii de râu este asimptomatică și nu cauzează moartea, ceea ce sugerează că macrofagele lor pot avea un mecanism protector împotriva infecției cu ASFV.  

Mai multe despre studiu, pe website-ul nostru

Leziunile în medicina veterinară – o problemă subapreciată

După atâtea vești bune, venim și cu o știre ceva mai pesimistă, legată de percepția personalului din medicina veterinară asupra accidentelor de muncă. Un studiu realizat de Universitatea din Liverpool arată că multe accidente de muncă sunt normalizate și subraportate. De exemplu, medicilor veterinari specializați în animale de fermă li se pare normal să fie loviți de un cal, iar medicilor specializați în animale mici li se pare normal să se înțepe accidental cu un ac. De asemenea, mulți medici au declarat că li se pare prea complicat să raporteze accidentele de muncă. Autorii studiului sunt de părere că este nevoie de o schimbare a culturii privind siguranța, pentru ca fiecare incident să fie raportat. 

Pe grupul de Facebook Locuri de muncă din domeniul veterinar am pus o întrebare despre gravitatea accidentelor de muncă și corelarea gravității cu raportarea acestora ca fiind accidente de muncă. Rezultatele au confirmat tendințele identificate de studiul realizat de cercetătorii din cadrul Universității din Liverpool. Chestionarul  a fost completat de 109 persoane, medici veterinari practicieni români și a oferit perspective asupra modului în care aceștia definesc accidentele de muncă. 

Rezultatele sondajului arată că 69% dintre respondenți consideră că un accident trebuie să necesite „îngrijire medicală minimă” (ex. bandajare, tratament local) pentru a fi raportat, în timp ce 21% consideră că trebuie să fie necesare „îngrijiri medicale extinse sau concediu medical”. Doar 9% sunt de părere că orice incident, chiar și cele minore (zgârieturi, înțepături de ac), ar trebui raportat. Toate detaliile, aici.

Primul caz de oncocercoză oculară felină cauzată de Onchocerca lupi în România

Un studiu recent documentează primul caz raportat în România de oncocercoză oculară la pisici, cauzată de parazitul Onchocerca lupi. Acest nematod, cunoscut pentru efectele devastatoare asupra ochilor, este frecvent întâlnit la câini și alte carnivore sălbatice, cum ar fi lupii și coioții, și ocazional la oameni. Tot mai multe cazuri sunt raportate la pisici domestice, subliniind potențialul zoonotic al infecției.  Cazul a implicat o pisică de 5 ani din sudul României, care a prezentat o masă subconjunctivală în ochiul drept. Parazitul a fost identificat prin metode clinice, histologice și moleculare, confirmând apartenența la specia O. lupi. Analiza genetică a arătat similitudini semnificative cu tulpini din Europa și SUA, indicând o extindere geografică a parazitului.  felicitări medicilor veterinari Cosmin și Romanița Mateescu, de la Agervet Clinic din Târgoviște și profesorilor Poliana Tudor, Iuliana Ionașcu, Maria Rodica Gurău, Elvira Gagniuc, Niculae Tudor de la Facultatea de Medicină Veterinară București, care, alături de Domenico Otranto Marcos  și  Antonio Bezerra-Santos, de la Departamentul de Medicină Veterinară, Universitatea din Bari, Italia au publicat studiul într-o revistă internațională dedicată profesioniștilor din domeniul bolilor infecțioase. 

Discuții din social media: salariile minime și accidentele la locul de muncă 

Știu că toți ne petrecem o parte din timpul liber dând clickuri și scrolluri pe rețelele sociale. Astăzi vom vorbi despre ce discuții au mai apărut recent în social media veterinară. 

O dezbatere aprinsă a avut loc recent pe un grup de Facebook, pornind de la o postare a medicului veterinar Constantin Vasile Ifteme despre salariile în domeniul veterinar. Da, un subiect sensibil, dar extrem de important! Medicul veterinar Costy Ifteme a decis să fie transparent și a publicat grila salarială a clinicii sale, inclusiv salariul de bază și sporurile pentru experiență și competențe. A invitat, de asemenea, colegii la un dialog constructiv, iar reacțiile nu au întârziat să apară. Unii medici l-au felicitat pentru transparență, unii au avut și critici: „Dovada clară că facultatea de MV o faci doar dacă te faci patron sau te angajezi la DSV.”, „Mai bine înveți să pui parchet și faci de 3x mai mult fără să îți bați capul 6 ani pentru a face o facultate.”, „Nu știu de ce mă așteptam să fie mult mai consistente salariile în București.”, dar au apărut și mesaje apreciative: „Bravo! În sfârșit văd ceva cu logică, bine structurat, clar!” 

Tu ce părere ai?

O altă discuție din social media are o anumită legătură cu prima despre care am vorbit astăzi, mai exact cu salariile. După cum bine știm, salariul minim brut crește la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025. Astfel, am realizat încă un sondaj, pe același grup de Facebook în care am întrebat medicii veterinari ce părere au de această majorare a salariului. La această întrebare s-au strâns 230 de răspunsuri, iar rezultatele sondajului arată că 60% dintre respondenți consideră că majorarea este una modestă, care nu va schimba problemele legate de salarii și costul vieții. Totodată, 22% dintre participanți cred că măsura va pune presiune pe angajatori, iar 7% au afirmat că este o soluție temporară, care nu va produce schimbări semnificative la structura economică a țării. Doar 11% dintre respondenți văd această creștere ca un beneficiu semnificativ pentru medicii aflați la început de carieră.   

Cum crezi că această majorare a salariului minim va influența concret domeniul medicinii veterinare?

Acestea au fost câteva dintre discuțiile care au animat social media în ultima perioadă – de la transparența salarială și provocările financiare, până la schimbările legislative.  Ne auzim data viitoare cu alte discuții interesante din mediul online!

Acestea au fost principalele știri din lumea medicinei veterinare. Dacă v-a plăcut acest episod, nu uitați să ne urmăriți și să distribuiți podcastul colegilor și prietenilor. Vă mulțumesc că ați fost alături de noi și ne auzim data viitoare! 

Promitem că începând de anul viitor ne vom vedea și auzi săptămânal cu multe și mai multe noutăți și instrumente utile.

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO