Articole medicale in Stiinta si Practica
.
în ordinea publicarii
.
Gestionarea durerii este esențială în medicina veterinară. Ameliorarea durerii nu este doar o obligație profesională (nu trebuie să uităm jurământul medicilor veterinari de a „alina durerea și suferința animalelor”), ci și un element-cheie al vindecării animalelor și al întăririi legăturii dintre medicul veterinar și pacientul său. Principiile de gestionare a durerii ale unei clinici veterinare denotă înclinația acesteia către compasiune față de pacienții săi, către recuperarea optimă din boală, traumatisme sau intervenții chirurgicale și către îmbunătățirea calității vieții animalelor.
- Detalii
- Dr. Nita Monica
Abstract: Boala renală cronică este una dintre cele mai comune cauze de morbiditate și mortalitate la pisicile în vârstă, afectând aproximativ 30% din populația de pisici în vârstă. Etiologia bolii este încă necunoscută, dar este caracterizată de inflamație tubulo-interstițială, atrofie tubulară și fibroză, cu glomeruloscleroză secundară. Diverse etiologii au fost propuse pentru această afecțiune, dar majoritatea pisicilor nu au dovezi ale unei cauze definitive, sugerând că boala rezultă dintr-o combinație de factori care variază între indivizi. Disfuncția renală este corelată cu gradul de leziune tubulo-interstițială, iar hiperfiltrarea, proteinuria, inflamația tubulo-interstițială, daunele oxidative, hipoxia și inducerea sistemului renina-angiotensină-aldosteron (SRAA) sunt considerate factori majori care contribuie la procesul de leziune tubulo-interstițială. Pierderea nefronilor funcționali poate duce la hiperfiltrare, ceea ce duce la hipertensiune intraglomerulară și poate fi agravată și mai mult de hipertensiunea sistemică. Un studiu retrospectiv recent a constatat că fibroza este semnificativ corelată cu stadiul bolii, sugerând că acesta poate fi un indicator important pentru diagnosticul și gestionarea BRC la pisici.
Cuvinte cheie articol: boala renală cronică pisică, inflamația tubulo-interstițială, Glomerulonefrita Nefrita tubulo-interstițială Infecția cronică persistentă
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Când majoritatea oamenilor se gândesc la radiații, își imaginează tipul de radiații descrise în filme și la televizor, tipul de radiații care sunt atât de puternice încât pot distruge orașe întregi sau pot provoca mutații care fie sunt deformante, fie pot conferi puteri supraomenești. Realitatea este că radiațiile sunt peste tot în jurul nostru. Diferite tipuri de radiații au niveluri diferite de energie. Radiațiile sunt cele care ne dau radioul, microundele, arsurile solare și pot chiar ucide. Radiațiile pot fi, de asemenea, o minune medicală. Atunci când sunt utilizate în mod corespunzător, de către persoane instruite, radiațiile pot vindeca cancerul. Articolul trece în revistă efectele acute și efectele tardive ale radiațiilor la nivelul pielii, mucoaselor, intestinelor, plămânilor, ochilor și creierului în cazul tratamentului oncologic la câini și pisici.
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Tulburări legate de separare la câini: O abordare practică a tratamentului în asistența medicală primară: Tulburările legate de separare sunt frecvente la câini. Diagnosticul și tratamentul în asistența medicală primară este mai eficient atunci când este împărțit în mai multe programări mai scurte. La fel ca în cazul consultațiilor medicale în care medicul duce animalul într-o altă locație pentru a preleva sânge sau a administra tratamente, medicul este parte integrantă a gestionării eficiente și eficace a cazurilor de comportament. Acest articol abordează formatul prin care cazurile de anxietate de separare pot fi diagnosticate și tratate în mod eficient și eficace în practica de îngrijire veterinară primară.
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Sindromul de diaree hemoragică acută (SDHA) este o nouă denumire propusă pentru a descrie sindromul cunoscut de zeci de ani sub numele de gastroenterită hemoragică (GH). Noua denumire definește mai bine boala, deoarece un studiu recent a demonstrat: câinii afectați nu prezintă nicio inflamație gastrică. Sindromul poate afecta câini de toate rasele și de toate vârstele, deși câinii de vârstă mijlocie din rasele mici și toy par a fi predispuși.
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
I. Tehnicile de anestezie topice si regionale se folosesc pentru interventiile chirurgicale la nivelul ochiului si al structurilor sale anexe; paralizia pleoapelor (fara analgezie) este realizata prin desensibilizarea selectiva a ramurii auriculo-palpebrale a nervului facial (provocand akinezie); anestezia ochiului si orbitei si imobilizarea globului ocular se realizeaza in general prin tehnica Peterson (Fig. 1, A).
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Pagina 1 din 72
Navigați în cursurile Veterinarul
ANTRENAMENTE:
CURSURI:
- Cursuri Animale de Companie
- Cursuri Animale de Rentă
- Cursuri Animale Exotice și Sălbatice
- Cursuri Cabaline
- Cursuri Management Veterinar
- Cursuri Marketing Veterinar
- Cursuri Comunicare și Relații Publice pentru Veterinari
- Toate cursurile…
Toate cursurile sunt acreditate CMVRO
Autentificare
Ultimele apariții editoriale
Suntem deosebit de încântați să vă prezentăm ultimele apariții editoriale publicate sub sigla Revistele Veterinarul acreditate de Colegiul Medicilor Veterinari din România cu 15 puncte