- Detalii
- Podcastul Veterinarul.Ro
Episodul 13 - CMVRO este unica organizație care reprezintă corect medicii veterinari?
Principale știri și noutăți veterinare, noutăți pentru afacerile veterinare, noutățile din știință și ce se mai discută în social media. La analiza săptămânii dezbatem: CMVRO este unica organizație care reprezintă corect medicii veterinari?
Sumar
Știri și noutăți
00:25 Noi facilități utile medicilor veterinari pe veterinarul.ro - prezentare
01:37 Noi inovații pe veterinarul.ro pentru medicii veterinari - prezentare
02:29 O abordare interprofesională a asistenței medicale om-animal
03:02 Un nou studiu confirmă răspândirea gripei aviare de la mamifer la mamifer
03:44 Noi progrese în cercetarea febrei catarale maligne la bovine
Noutăți științifice:
06:15 Un nou test genetic va elimina o formă de orbire ereditară la câini
06:55 Diversitatea bacteriană intestinală îmbunătățește performanțele atletice ale cailor de curse
07:28 Cum o boală emergentă la câini pune în lumină fibroza chistică la oameni
Noutăți Business :
08:18 Cum să planifici postările cu ajutorul unui calendar de conținut
Ce se mai întâmplă în social media :
13:22 Vaccinarea antirabică a medicilor veterinari la nivel național o urgență? (transcript)
Între cele 30 de postări despre Pesta micilor rumegătoare există o postare a CMVRo care este foarte interesantă. Este vorba despre sondajul privind vaccinarea preventivă a medicilor veterinari pentru rabie. Știți de ce mi se pare interesantă? Pentru că am citit următoarea frază: „Având în vedere creșterea numărului de cazuri de rabie la animalele domestice și, prin urmare, creșterea riscului de expunere, vă rugăm să participați la sondajul nostru cu privire la vaccinarea preventivă a medicilor veterinari.” Păi ia să ne gândim așa: de ce a crescut numărul de cazuri de rabie la animalele domestice când în România este obligatoriu ca toate carnasierele domestice să fie vaccinate anual? În condițiile în care se cheltuie milioane de euro pentru a vaccina și carnasierele sălbatice cu momeli vaccinale? Care este cauza acestei creșteri? Este atât de mare încât trebuie să ne punem problema vaccinării preventive a medicilor veterinari la nivel național? Inițiativa domnului dr. Andronie, Președintele CMVRo, este bazată probabil pe informații serioase despre această situație și, din câte știu, domnul profesor are grijă la ce scrie și cum scrie. Așa că, cine poate să răspundă la aceste întrebări care, cred eu, sunt mult mai importante pentru un medic veterinar practician decât ce fac samsarii de oi? Probabil că știți că medicii veterinari concesionari vaccinează doar o parte din carnasierele existente în comună, situație generată de tot felul de cauze, unele mai complicate decât altele. Dar să vă spun cum sună în realitate această informație: în condițiile în care în România se vaccinează intens antirabic carnasierele prin diverse programe naționale prin intermediul medicilor veterinari de liberă practică, numărul de cazuri de rabie la animalele domestice crește de la an la an. Exact așa sună. Credeți că este un motiv de îngrijorare pentru cineva? Pentru cine oare?
15:06 Clasamentul „Best Global Universities” și învătământul veterinar românesc (transcript)
Am văzut o postare despre Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, care spune cam așa: USAMV CN este prezentă în Clasamentul „Best Global Universities” al US News, publicat recent, pentru anul 2024:- #9 în Best Universities in Romania- #349 în Best Universities for Plant and Animal Science (singura universitate din România prezentă în clasament pentru acest domeniu)- #1,535 in Best Global Universities (dintr-un total de 2.459 de universități prezente în acest clasament). FELICITĂRI COLEGILOR!
Am căutat să văd câte facultăți de medicină veterinară sunt în lume și am aflat că sunt 323 de facultăți de medicină veterinară. E ciudat să fie 323 de facultăți de medicină veterinară în toată lumea și Universitatea din Cluj să fie pe locul 349 în „Best Universities for Plant and Animal Science”.
De asemenea, am dorit să aflu câte facultăți sunt în Europa și am descoperit că sunt 110 facultăți. Dintre acestea, la data de 29.05.2024, în România erau înregistrate la European Association of Establishments for Veterinary Education (EAEVE), care certifică și acreditează învățământul universitar și standardele de pregătire, un număr de 4 universități. Și ce să vezi: Cluj-Napoca este aprobată din noiembrie 2024, urmând să fie revizuită în noiembrie acest an; Timișoara este acreditată din februarie 2020 și urmează raportul interimar în februarie 2025; București este acreditată din martie 2022, iar Facultatea de la Iași nu este nici membru și nici altceva. Cândva, în aprilie 2011, probabil a fost depusă o cerere sau cine știe.
Am încercat să găsesc în „Best Universities for Plant and Animal Science” informații despre facultățile de medicină veterinară. Așa cum scrie în postare, pare să fie vorba de criterii de evaluare, condiții sau cine știe ce altceva. Nicăieri în altă parte, căci mai sunt și alte topuri internaționale, nu am găsit nimic despre vreo facultate de medicină veterinară. Pe scurt, aceasta este realitatea învățământului de la noi.
17:43 CMVRO este unica organizație care reprezintă corect medicii veterinari?
Final
Acestea au fost săptămâna aceasta.
Vă așteptăm în fiecare zi de luni să aflați de la podcastul veterinarul cele mai importante știri și noutăți din domeniul veterinar, adunate și compilate de subsemnatul, în format audio bun de ascultat și în trafic în drum spre cabinet.
Detalii și linkurile utile le găsiți pe veterinarul.ro și canalele noastre de noutăți pe whatsapp și telegram. Să aveți o săptămână cu spor.
Să ne auzim sănătoși săptămâna viitoare.
Podcastul Veterinarul.ro cu Iulian Vieru.
Nu pierde informațiile utile
Abonează-te gratuit la canalele noastre de noutăți:
Whatsapp
Telegram
Dacă îți place conținutul nostru, nu uita să dai like și subscribe la podcast pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi episoade! Fii parte din comunitatea noastră și împărtășește pasiunea pentru cunoștințe și discuții captivante!
- Detalii
- Vieru Iulian
- Accesări: 479
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
-
Coaptația externă la păsări: bandaje și atele
- Echipa Veterinarul.Ro
Traumatismele ortopedice pun rareori viața în pericol. Mai întâi stabilizați pacientul prin...
Noutăți Medicale PETToate
-
Efuziunea pleurală felină: diagnosticare in house pentru cazurile de urgență
- Echipa Veterinarul.Ro
Analiza efuziunii pleurale feline în clinică, combinată cu alte teste diagnostice realizate in...
-
Boala autoimună cu implicații ale sănătății orale la animale de companie
- Monica Nita
PV este o boală autoimună erozivă și ulcerativă care afectează pielea și mucoasa bucală a...
-
Extracția carnasierului la câine - prezentare caz
- DR CIOCAN ILIE
S-a prezentat la Cabinetul Stomatologic un câine Doberman, Rex, mascul în vârstă de 10 ani,...
Noutăți Articole Specializate Business
Inventarierea patrimoniului devine o prioritate: Amenzile au crescut semnificativ pentru nerespectarea obligațiilor
- Echipa Veterinarul.Ro
Noul mecanism de stabilire a salariului minim brut pe țară: Ce aduce Legea 283/2024
- Echipa Veterinarul.Ro
Reguli noi pentru decontarea ochelarilor de vedere: Angajatorii trebuie să folosească e-Factura
- Echipa Veterinarul.Ro
ANAF clarifică utilizarea e-Factura pentru tranzacțiile B2C: Facturile vor fi transmise în sistem doar în anumite situații
- Daniel Agape