- Detalii
- Editoriale & Analize
CMVRO este unica organizație care reprezintă corect medicii veterinari?
Astăzi, la sugestia dl. dr. Marian Stăicuț, discutăm despre asociații, sindicate, patronate și alte forme de organizare care pot reprezenta medicii veterinari. Discuția a pornit de la postarea unui coleg care a scris că dorește să înființeze o asociație care să reprezinte interesele medicilor veterinari concesionari, deoarece consideră că nicio organizație actuală nu face acest lucru. Colegul dorea să organizeze o asociație. Așa am ajuns la această discuție: ce este mai bine și cine, și ce organizație, poate reprezenta corect medicii veterinari concesionari?
Astăzi, la sugestia dl. dr. Marian Stăicuț, discutăm despre asociații, sindicate, patronate și alte forme de organizare care pot reprezenta medicii veterinari. Discuția a pornit de la postarea unui coleg care a scris că dorește să înființeze o asociație care să reprezinte interesele medicilor veterinari concesionari, deoarece consideră că nicio organizație actuală nu face acest lucru. Colegul dorea să organizeze o asociație. Așa am ajuns la această discuție: ce este mai bine și cine, și ce organizație, poate reprezenta corect medicii veterinari concesionari?
Păi, să vedem ce spune Constituția:
Art. 9: Sindicatele, patronatele și asociațiile profesionale se constituie și își desfășoară activitatea potrivit statutelor lor, în condițiile legii. Ele contribuie la apărarea drepturilor și la promovarea intereselor profesionale, economice și sociale ale membrilor lor.
Și aici se termină discuția: cine pe cine poate reprezenta.
În funcție de legea prin care au fost constituite, toate aceste organizații pot reprezenta astfel:
1. Asociațiile și fundațiile - nu reprezintă pe nimeni.
Conform Legii Asociațiilor și Fundațiilor, actualizată, Art. 4 din Legea nr. 246 din 18 iulie 2005, „Asociația este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei înțelegeri, pun în comun, și fără drept de restituire, contribuția materială, cunoștințele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activități în interes general, al unor colectivități sau, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial.”
2. Sindicatul - reprezintă doar membrii de sindicat care sunt exclusiv salariați.
Legea nr. 62/2011 spune că un sindicat este o formă de organizare voluntară a angajaților, în scopul apărării drepturilor și promovării intereselor lor profesionale, economice și sociale în relația cu angajatorul.
3. Patronatul - reprezintă exclusiv patronii, adică persoane fizice sau juridice care sunt angajatori.
Potrivit art. 227 din Codul Muncii, actualizat în 2015, patronatele (denumite și organizații de angajatori) sunt organizații ale angajatorilor, autonome, fără caracter politic, înființate ca persoane juridice de drept privat, fără scop patrimonial. Patronatele din România sunt reglementate de Legea nr. 356/2001, modificată și republicată.
4. Asociațiile profesionale
Reprezintă alte modalități de asociere ce au drept finalitate tot apărarea drepturilor și promovarea intereselor de ordin profesional, social, economic. Principalul act normativ în baza căruia aceste subiecte de drept se constituie este OG nr. 26/2000, care prevede că persoanele fizice și persoanele juridice care urmăresc desfășurarea unor activități în interes general sau în interesul unor colectivități locale ori, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociații. Desigur, și acestea sunt persoane juridice de drept privat care nu au scop patrimonial și nu urmăresc anumite beneficii.
5. CMVRO
Este o asociație profesională specială care funcționează în baza Legii nr. 160/1998, republicată pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 289 din 6 august 1998, modificată și completată de Legea 592/2003, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 8 din 7 ianuarie 2004, ca formă de organizare autonomă, non-guvernamentală, apolitică și non-profit.
Concluzie:
1. Medicii veterinari concesionari sunt reprezentați de CMVRO. Ei există ca formă de organizare doar dacă sunt membri ai CMVRO și, ca atare, CMVRO este obligat moral, legal, și spiritual, dacă vreți, să se asigure că medicii veterinari au la dispoziție mijloacele și pârghiile necesare pentru a-și putea desfășura activitatea.
2. Medicii veterinari concesionari nu au ce căuta în sindicate. Medicii veterinari care au contracte de muncă pot fi membri de sindicat, fiind salariați. Însă sindicatul se va ocupa doar de aspectele salariale. Aspectele legate de practica medicală veterinară rămân tot în sarcina CMVRO.
3. Medicii veterinari concesionari pot să înființeze orice asociație doresc. De exemplu, Asociația Medicilor Veterinari Amuzanți, unde să vă întâlniți, să spuneți bancuri și să socializați pentru îmbunătățirea vieții și abilităților medicilor veterinari membri. Puteți începe cu trei oameni care pot fi oricine este interesat și iubește medicina veterinară. Așa cum există foarte multe asociații care se ocupă de aspecte ce preocupă un grup de medici: stomatologie, pisici, dermatologie, imagistică etc. Aceste organizații nu reprezintă nimic și pe nimeni. Ele sunt create, așa cum spune legea, „pentru realizarea unor activități în interes general”.
4. Medicii veterinari concesionari, în calitate de patroni, adică de angajatori, se pot constitui în patronate. Acestea pot reprezenta interesele membrilor conform prevederilor legale care spun că patronatele pot:
- să reprezinte, promoveze, susțină și să apere interesele economice, juridice și sociale ale membrilor;
- potrivit legii, să promoveze concurența loială;
- să desemneze, după cum prevede legea, reprezentanți la negocierea și încheierea contractelor colective de muncă, la alte tratative și acorduri în relațiile cu autoritățile publice și cu sindicatele, precum și în structurile bipartite și tripartite de dialog social;
- să elaboreze și să promoveze coduri de conduită în afaceri;
- să promoveze principiile responsabilității sociale;
- să-și sprijine membrii facilitându-le accesul la informații; etc.
Dar, chiar dacă se constituie un patronat, activitatea medicală veterinară este reprezentată de CMVRO. Patronatul poate reprezenta și apăra doar interesele economice ale membrilor săi. Sunt două lucruri total diferite.
Vă recomand să luați aceste informații ca atare și să nu le interpretați în fel și chip. Acestea sunt legile. Așa ar trebui să se întâmple lucrurile corect. Fiecare poate avea propria interpretare și să decidă după cum dorește.
Pentru a vă demonstra că fiecare folosește aceste reglementări după cum îi tună și fulgeră, vă dau câteva exemple:
- ASOCIAȚIA CHINOLOGICĂ Onești - are în statut că poate să înființeze și să acorde asistență sanitară veterinară.
- ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE "CLĂDITA" DIN COMUNA SLATINA, JUDEȚUL SUCEAVA, ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE "LUNCA" DIN CORNU LUNCII și multe alte asociații ale crescătorilor de animale - au în statut că fac sau organizează acțiuni sanitar-veterinare de prevenire a bolilor și infecțiilor.
- ASOCIAȚIA PAPI LAND - are în statut că va putea deschide petshop-uri, farmacii veterinare și cabinete veterinare.
Credeți că, dacă scrie în statut că pot să facă aceste activități, ele chiar le fac sau au deschis cabinete veterinare sau organizează acțiunile menționate? Nu, deoarece există legi care le interzic. De aceea spun că fiecare poate să scrie și să spună ce dorește. De făcut, dacă face, e altă poveste. Dacă nu creezi organizația care trebuie cu statutul care trebuie, nu poți să reprezinți pe nimeni și nimic. Așa că, dacă tu, X, vrei să te numești președintele Asociației Generale Mondiale a Medicilor Veterinari și să declari că reprezinți medicina veterinară la nivel mondial... nimeni nu te poate opri să nu scrii astfel de bazaconii în statut. Dar nu te va lua nimeni în serios.
Sper că v-am prezentat informații utile despre diferențele între asociații și fundații, patronate, sindicate, asociații profesionale și CMVRO, astfel încât să puteți găsi cele mai bune forme de organizare.
Eu cred că, în toată această discuție, important este ca medicii veterinari să găsească punctele comune care îi unesc și să folosească mecanismele care aduc cea mai mare bunăstare la cât mai mulți, fără a nedreptăți pe alții, indiferent de forma de organizare.
Ce am găsit înregistrat la ministerul justiției referitor la patronate:
- ASOCIATA PATRONATUL MEDICILOR VETERINARI CU ACTIVITATE DE LIBERA PRACTICA DIN JUDETUL OLT
- ASOCIATIA - PATRONATUL PRODUCATORILOR, IMPORTATORILOR SI DISTRIBUITORILOR DE PRODUSE DE UZ VETERINAR
- ASOCIATIA "PATRONATUL MEDICILOR VETERINARI PRIVATI DIN ROMANIA"
- ASOCIATIA PATRONALA A MEDICILOR VETERINARI CU LIBERA PRACTICA DIN JUDETUL SATU MARE
- ASOCIATIA PATRONALA A MEDICILOR VETERINARI CU LIBERA PRACTICA DIN MARAMURES
- ASOCIATIA PATRONALA A MEDICILOR VETERINARI PRIVATI DAMBOVITA
- ASOCIATIA PATRONALA A MEDICILOR VETERINARI PRIVATI DAMBOVITA
- ASOCIATIA PATRONATUL MEDICILOR VETERINARI BUZAU
- ASOCIATIA PATRONATUL MEDICILOR VETERINARI CU ACTIVITATE DE LIBERA PRACTICA DIN JUDETUL NEAMT
- ASOCIATIA PATRONATUL MEDICILOR VETERINARI DIN ARGES
Care tip de organizare crezi ca poate reprezenta cel mai bine interesele medicilor veterinari?
Articole similare
Pesta micilor rumegătoare - de ce se implică medicii veterinari cu atâta pasiune pentru o problemă care nu este a lor?
Desigur, despre Pesta micilor rumegătoare. Majoritatea postărilor sunt pline de colegi care au devenit experți în relații internaționale, boli emergente, FAO, World Organisation for Animal Health,...
Analiza săptămânii: Ochii sau taxele
Știați că există în dezbatere un proiect de ordonanță care spune cam așa: „pot deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a...
Analiza săptămânii: Bucurie sau tristețe creșterea salariului minim la 3.700 de lei de la 1 iulie
„Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi...
Examen medic veterinar primar 2025: data și metodologia au fost stabilite de CMVRo
Colegiul Medicilor Veterinari, în parteneriat cu Facultățile de Medicină Veterinară, organizează în perioada 28-29 aprilie 2025 examenul pentru atestarea gradului profesional de medic primar...
Proiectul de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea HG 1156/2013 a fost aprobat de Guvern
Pe 14 noiembrie a.c., Guvernul României a aprobat modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1156/2013 , care vizează acțiunile sanitar-veterinare incluse în Programul național de...
- Detalii
- Vieru Iulian
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
-
Coaptația externă la păsări: bandaje și atele
- Echipa Veterinarul.Ro
Traumatismele ortopedice pun rareori viața în pericol. Mai întâi stabilizați pacientul prin...
Noutăți Medicale PETToate
-
Efuziunea pleurală felină: diagnosticare in house pentru cazurile de urgență
- Echipa Veterinarul.Ro
Analiza efuziunii pleurale feline în clinică, combinată cu alte teste diagnostice realizate in...
-
Boala autoimună cu implicații ale sănătății orale la animale de companie
- Monica Nita
PV este o boală autoimună erozivă și ulcerativă care afectează pielea și mucoasa bucală a...
-
Extracția carnasierului la câine - prezentare caz
- DR CIOCAN ILIE
S-a prezentat la Cabinetul Stomatologic un câine Doberman, Rex, mascul în vârstă de 10 ani,...
Noutăți Articole Specializate Business
Inventarierea patrimoniului devine o prioritate: Amenzile au crescut semnificativ pentru nerespectarea obligațiilor
- Echipa Veterinarul.Ro
Noul mecanism de stabilire a salariului minim brut pe țară: Ce aduce Legea 283/2024
- Echipa Veterinarul.Ro
Reguli noi pentru decontarea ochelarilor de vedere: Angajatorii trebuie să folosească e-Factura
- Echipa Veterinarul.Ro
ANAF clarifică utilizarea e-Factura pentru tranzacțiile B2C: Facturile vor fi transmise în sistem doar în anumite situații
- Daniel Agape