Marți, Mai 14, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Anestezia la animalele exotice - anestezia la pasari partea I

  • Desi exista o mare varietate de specii de animale exotice, aceasta serie de articole va acoperi, in primul rand, aspecte legate de anestezierea pasarilor, mamiferelor mici, reptilelor si pestilor.
  • Un studiu efectuat de Association of Veterinary Anaesthetists (AVA), (Asociatia Medicilor Veterinari Anestezisti), a aratat ca rozatoarele si alte mamifere mici aveau o mortalitate clinica mult mai ridicata asociata cu anestezia (1 din 32), comparativ cu alte specii de animale domestice (ex 1 din 1,000 in cazul cainilor). Cauza unei mortalitati atat de ridicate rezulta, probabil, din nefamiliarizarea cu speciile si in general, starea de sanatate mai putin buna a animalelor.
  • In ultimii ani s-a inregistrat o popularitate in crestere a proprietarilor de animale exotice si, ca urmare a acestui fapt, mai multi medici se confrunta cu tratarea de specii de animale exotice.
  • Multe dintre speciile de animale exotice se tulbura usor la manevrare, crescand astfel riscul de afectiuni fizice si de eliberare a epinefrinei, ducand la aparitia complicatiilor sub anestezia ulterioara.
  • Examinarea preanestezica adecvata a speciilor de animale exotice este adesea dificila, iar greutatea corporala exacta si starea de sanatate sunt dificil de prestabilit. Starea anterioara privind nutritia, incarcatura parazitara, gestatia si alte boli principale reprezinta chestiuni majore de luat in considerare la efectuarea anesteziei, dar sunt, de asemenea, dificil de prestabilit.
  • Multe animale ce sunt aduse la medici sufera de o boala respiratorie, astfel ca este importanta disponibilitatea oxigenului, chiar si in cazul in care se utilizeaza anestezice injectabile.
  • Ca regula generala, principiile anesteziei, dupa cum sunt aplicate animalelor domesticite, ar trebui sa se aplice la fel la toate aceste animale, iar principalele diferente reies din necesitatea de a proteja anestezistul si orice asistenti de rani ce ar putea fi provocate de subiecti neanesteziati.

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -