Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Formatiune pseudotumorala constituita din aceleasi componente tisulare, ca si organul la nivelul caruia se dezvolta, dar se deosebeste prin structura, aranjamentul si gradul de diferentiere anormal al tesuturilor. Se distinge hamartom histioid, in care predomina un tesut similar cu organul unde se formeaza si hamartom organoid, care contine elemente ale diferitelor tesuturi.

Exemple de hamartom: hemangiomul cavernos hepatic sau cutanat, nevii pigmentari etc. Din hamartom se poate dezvolta tumoarea maligna - hamartoblastomul (rabdomioblastomul, nefroblastomul, hepatoblastomul). Formatiunea a fost observata in urma cu doi ani, dar in ultimele luni a crescut foarte rapid in dimensiuni, generand un disconfort vizibil pentru animal, care se deplasa mai greu, se ranea frecvent in zona abdominala. De asemenea, exista riscul abcedarii formatiunii respective si suprainfectarea plagii create, cu bacterii patogene.

In luna ianuarie 2013 s-a luat in discutie posibilitatea interventiei chirurgicale, analizandu-se in mod obiectiv atat motivele favorabile intereventiei, cat si factorii de risc care nu ar fi recomandat o astfel de interventie.

Motivele favorabile interventiei au fost:

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -