Joi, Ianuarie 16, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Afecțiuni comune la reptile

  • Nivel: Începător
  • Durată:
Certificat:

Termină toate lecțiile și treci chestionarele cu un scor mediu de 70%

Înscrie-te la acest curs

Vom începe cursul de afecțiuni comune la reptile cu informații privind metodele de bază ale abordării pacientului reptile în cabinetul veterinar. De ce vreau să tratez reptile în cabinetul meu este o întrebare excelentă pentru un medic veterinar aflat fie la început de drum în practica veterinară, fie care dorește să se dezvolte pe specii exotice.


Aceasta este o întrebare rezonabilă; mulți dintre noi simțim că nu am fost învățați prea multe despre ele în timpul facultății. Majoritatea medicilor veterinari care tratează animale exotice în practică nu au avut foarte multă pregătire formală, ci și-au extins cunoștințele prin experiență proprie, ca hobby-iști și entuziaști. Prin urmare, dacă nu venim dintr-un astfel de mediu, ne putem simți depășiți și intimidați de pacienții reptile – nu doar din punct de vedere clinic, dar ele pot fi și un pic înfricoșătoare pentru cei neinițiați!


Din punct de vedere clinic, reptilele prezintă varietate și provocări interesante, iar cazurile reușite pot fi extrem de satisfăcătoare. Legătura dintre om și animal este la fel de puternică și în cazul animalelor de companie reptile. Mulți proprietari dezvoltă relații apropiate cu reptilele lor și, în consecință, solicită același nivel de expertiză clinică și servicii pe care îl primesc pentru celelalte animale de companie. În prezent, mulți medici veterinari din țară primesc din ce în ce mai des reptile pentru consultații și solicitări de tratament și sfaturi, așa că, din punct de vedere profesional, este aproape de așteptat: este parte dintr-o tendință în creștere și o provocare pentru profesie.

Tipul de client variază enorm și, deși există mai mulți medici veterinari specializați, unii clienți nu își pot permite acest lucru sau au nevoie doar de sfaturi inițiale. Dintr-un punct de vedere pur economic, are sens să oferim aceste servicii. Există un curent de opinie care sugerează că clienții ar putea fi impresionați de versatilitatea unui medic veterinar capabil să trateze o gamă mai largă de specii – atât de mult încât să fie mai înclinați să aducă și animalele de companie tradiționale într-un cabinet care oferă consultații și pentru specii mai exotice.

Specializarea suplimentară în medicina herpetologică este posibilă în cadrul Colegiului European de Medicină Zoologică, Consiliului American al Practicienilor Veterinari și Colegiului American de Medicină Zoologică. De curând, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV) s-a aprobat primul program de rezidențiat european în domeniul sănătății animalelor sălbatice. Anunțul a fost făcut de către președintele Colegiului European de Medicină Zoologică (ECZM), prof. dr. Andrei Daniel Mihalca din cadrul USAMV Cluj-Napoca. Programul, care va funcționa în cadrul Facultății de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca sub coordonarea prof. dr. Andrei Daniel Mihalca, devine astfel cel de-al 8-lea program aprobat de Colegiu în acest domeniu la nivel european.

Începeți să primiți reptile ca pacienți - este posibil să aveți deja majoritatea acestora în cabinetul dumneavoastră)

 

 

Acreditare CMVRO