Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:
Inainte de aparitia ecocardiografiei, au fost folosite doar metode neinvazive pentru a evalua in mod obisnuit sistemul cardiovascular cum ar fi examenul fizic amanuntit, electrocardiografia si radiografia toracica. Diagnosticul care nu a putut fi pus usor prin aceste tehnici necesita in cele din urma proceduri invazive, cum ar fi angiocardiografia.

Diagnosticul care nu a putut fi pus usor prin aceste tehnici necesita in cele din urma proceduri invazive, cum ar fi angiocardiografia. in ultimul timp ecocardiografia a inlocuit cateterismul cardiac in scop de diagnostic in majoritatea cazurilor, iar utilitatea si accesul facil al acesteia a determinat un efect secundar nedorit: superficialitatea examenului fizic cardiac. Cu toate acestea, ascultatia cardiaca inca este o metoda eficienta de a detecta timpuriu diferite afectiuni. Tocmai de aceea prin acest articol se propune o revizuire a cunostintelor si a tehnicilor de baza folosite in examenul fizic cardiovascular.

1. Observatia

Examinarea fizica se face prin observarea atenta a pacientului de la distanta. Acest lucru se face in timp ce proprietarul povesteste istoricul bolii si motivul prezentarii la control. Desi, adesea trecuta cu vederea, perioada de observare permite caracterizarea aspectul general al animalului, atitudinea,  frecventa respiratorie si efortul. in afectiunile cardiace cronice se poate constata o scadere in greutate pana la casexie, cu emacierea musculaturii in regiunea temporala si dorsolombara a coloanei vertebrale. Unele animale pot prezenta distensie abdominala din cauza ascitei in caz de insuficienta cardiaca dreapta. De asemenea, pot prezenta tahipnee, dispnee, tuse sau o pozitie ortopneica cu incapacitatea de a lua un decubit sternal din cauza epansamentelor toracice.

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -