Sâmbătă, Mai 11, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Odata privatizate serviciile veterinare, medicul veterinar a devenit peste noapte patron. Denumirea dar mai ales implicatiile acestui fapt, au fost intelese de catre foarte putini medici veterinari.Trecerea peste noapte si prin heirup muncitoresc de la statutul de angajat al statului, unde singura grija era faptul ca trebuia sa executi sarcinile de serviciu, adica sa dai ordine unor asistenti, la statutul de: maine cu ce imi platesc angajatii? a fost cam nesesizabila, inca. Acum situatia este alta. Societate comerciala, PFA sau orice alta forma de organizare, contabilitate, taxe, fisc, carti de munca, controale de la mai multe institutiiplatit impozite, taxe locale, datorii la cartea de munca, ceva procese cu fosti angajati si inca multe altele, toate se aduna pe capul medicului veterinar.

Totodata s-au transformat si raporturile de lucru dintre DSVSA-uri si noii patroni. Daca cei care pana mai ieri erau angajatii DSVSA, acestia au devenit parteneri de contract. Acest lucru nu a fost inteles insa nici pana astazi de catre multi din functionarii DSVSA-urilor si nici de o buna parte din medicii veterinari.

Confuziile pleaca inca de la definitia patronului: persona juridica care angajeaza munca salariata si care investeste intr-o forma juridica de exercitare a unui act de comert, productie sau serviciu. Din momentul respectiv statutul medicului veterinar s-a schimbat. Pe langa munca stricta de medic veterinar, trebuie acum sa avem grija ca salariatii sa-si primeasca salariile, sa platim taxele si impozitele datorate statului si ceea ce e foarte important, sa ne asiguram ca firma noastra realizeaza profit si ca aceasta va mai exista si la anul. Aceste lucruri nu se invata peste noapte, necesita cunostinte de ma-nagement cel putin de baza, precum si cunostinte contabile.
Dupa schimbarea statutului in persona juridica, au venit si contractele de concesiune cu DSVSA. Acesta a fost momentul cand medicii veterinari au devenit patroni si investitori in medicina veterinara, parteneri de contract si nu angajati. Din pacate de la acel moment pana la constientizarea acestui fapt de catre ambele parti, drumul a fost lung si din nefericire, pentru unii mai continua si astazi.
Unii din functionarii DSV-urilor mai au si astazi apucaturi de sefi, si nu le-au iesit din vocabular expresii ca: Trebuie sa-mi dai, am nevoie urgenta de..., maine te controlez, daca nu faci aia iti reziliez contractul...,etc

E foarte greu sa se inteleaga ca relatia pe care DSVSA-ul o are cu o persoana juridica este una strict contractuala, bazata pe clauze bine stabilite, care nu pot fi incalcate sau modificate dupa bunul plac al unuia sau altuia. De cealalta parte este de asemenea greu sa nu stai cu capul plecat, sa refuzi o actiune daca nu este trecuta in contract sau nu este platita sperand ca acei bani pot fi o sursa de oxigen pentru firma.
Acesta este contextul, in care ANSVSA a intervenit in contractul cu medicul veterinar unilateral, a refuzat negocierea clauzelor dezavantajand cele mai multe ori medicul veterinar. S-a mizat pe lipsa de reactie a medicului veterinar, pe lipsa de organizare, lipsa de informare.

Totusi, ca in orice societate moderna, evolutia a dus la aparitia Patronatului ca forma de organizare si reprezentare a patronilor. Nu este sindicat si nici asociatie caritabila. Legal, este singurul mijloc prin care interesele comune ale patronilor pot fi aparate. Multi au blamat aceasta intiativa, la inceput, dar s-au convins pe parcurs ca o astfel de organizatie este necesara. Primul pas a fost facut. Urmeaza ca fiecare dintre noi sa constientize faptul ca desfasuram o activitate economica, investim bani si o mare parte din viata. Toate acestea trebuie protejate de abuzuri atat personale cat si legislative. Este important sa fii reprezentat juridic, sa ai toate informatiile economice necesare desfasurarii afacerii, si sa sustii un mediu propice dezvoltarii afacerii tale.
Aceasta este practica Europeana, unitatea si interesul comun fiind cheia pentru o dezvoltare de succes a medicului veterinar devenit Patron.