Studiu de caz: Pilirea dintilor la caini, o practica nefasta
autori: dr. Sebastian Dan, DVM, MSc, Stomavet – Cluj-Napoca, dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti
Acest articol pe langa un caz de stomatologie veterinara se vrea a fi un semnal de alarma. Acest caz este despre Doda, o catelusa de 6 ani cu probleme in masticatie si refuzul hranei de consistenta tare. A trait la o stana din Muntii Apuseni, mai precis in zona Doda Pilii de unde si numele de Doda.

Doda este o catelusa de stana, folosita la intorsul oilor. Din motive necunoscute mie, Doda a fost abandonata, fiind recuperata si ingrijita ulterior de asociatia Arca lui Noe din Floresti, Judetul Cluj, unde a dat nastere la cativa pui. Primele probleme medicale constatate de cei de la asociatie au fost felul cum manca din punct de vedere masticator si refuzul mancarurilor de consistenta tare. Doda fiind gestanta, cei de la asociatie au crezut ca mancatul selectiv se datora acestui fapt.
Dupa ce a nascut si puiutii au ajuns la perioada de intarcare, asociatia i-a gasit o noua casa si o familie iubitoare care dorea sa o adopte. Ca de obicei, inainte de adoptie, reprezentantii asociatiei au adus-o la cabinet pentru un consult stomatologic, deoarece si dupa fatare problemele de masticatie si refuzul alimentelor tari au continuat.
In urma consultului stomatologic am constatat ca Doda avea mari probleme. Cea mai mare problema erau caninii si incisivii care aratau destul de urat si foarte atrezici. Din experienta mea, nu era ca o atrezie normala de varsta sau de caine care „musca din plasa tarcului”, ori roade obiecte dure. Dupa cum o sa vedeti in pozele atasate aveau o forma tare ciudata, parca erau taiati. (vezi Poza nr. 1)
Poza nr. 1
Am facut proba ocluzala si muscatura era buna. Ceva nu era in regula vis-a-vis de muscatura cainelui si tocirea incisivilor si a caninilor. Muscatura era perfecta dar caninii si incisivii erau tociti ciudat. (vezi Poza nr. 2)
Poza nr. 2
Am sunat la asociatie solicitand mai multe informatii despre trecutul catelusei. Am discutat despre aceasta tocire ciudata a dintilor iar raspunsul a fost terifiant: catelusa era folosita la intorsul oilor si sigur ciobanii i-au pilit incisivii si caninii ca sa nu raneasca oile prin muscare. Am ramas incremenit cand am auzit ca pilitul dintilor este o practica des intalnita in zona Apusenilor la acesti caini de intors oile
In cei 5 ani de cand m-am apucat serios de stomatologie veterinara si in cei 20 ani de practica ca medic veterinar nu am mai intalnit si auzit ca unui caine sa-i fie piliti dintii ca sa nu raneasca prin muscatura.
Despre abordarea terapeutica a cazului: am facut detartraj, polish, extractii chirurgicale la nivelul incisivilor si caninilor am suturat lambourile gingivale cu fir resorbabil 3/0, tratament medicamentos cu antibiotic, antiinflamator si analgezie pe cale generala si loco-regionala. (vezi Poza nr. 3, nr. 4, nr. 5 nr. 6 si nr. 7)
Poza nr.3
Poza nr. 4
Poza nr. 5
Poza nr. 6
Poza nr. 7
In urma interventiei efectuate catelusa a inceput sa manance normal de a 2 a zi.
In prezent a crescut in greutate, se simte foarte bine si isi continua viata de caine iubit.
Dupa aceasta intamplare as dori sa ridic un semnal de alarma si sa verific daca dintre colegii medici veterinari au mai intalnit cazuri de pilire a caninilor la cainii de intors oile. Doresc sa identific zonele unde se practica si impreuna cu colegii de la asociatia RSVD - Societatea Romana de Chirurgie Orofaciala si Stomatologie Veterinara sa facem in prima faza un program de informare despre gravitatea actiunii de pilire a dintilor si ce repercursiuni nefaste are aceasta actiune asupra animalelor.
In functie de ce informatii adunam putem alerta politia animalelor despre aceste atrocitati. Daca aveti informatii clare de existenta unor astfel de cazuri si practici, va rog sa ne contactati la: contact@rsvd.vet - e-mailul asociatiei sau contact@stomavet.vet - e-mailul cabinetului unde lucrez.
Astept cat mai multe informatii utile din experienta colegilor, in speranta ca acest caz este unul izolat sau intr-adevar aceasta este o practica a crescatorilor de oi.
Dr. Sebastian Dan, DVM, MSc
Stomavet – Cluj-Napoca
- Detalii
- Dr Zvorasteanu Raluca
Navigați în cursurile Veterinarul
ANTRENAMENTE:
CURSURI:
- Cursuri Animale de Companie
- Cursuri Animale de Rentă
- Cursuri Animale Exotice și Sălbatice
- Cursuri Cabaline
- Cursuri Management Veterinar
- Cursuri Marketing Veterinar
- Cursuri Comunicare și Relații Publice pentru Veterinari
- Toate cursurile…
Toate cursurile sunt acreditate CMVRO
Autentificare
Ultimele apariții editoriale
Suntem deosebit de încântați să vă prezentăm ultimele apariții editoriale publicate sub sigla Revistele Veterinarul acreditate de Colegiul Medicilor Veterinari din România cu 15 puncte