
- Detalii
- Veterinari de Succes
O nouă bancă de sânge pentru animalele de companie, în Dumbravița, Timiș
Medicul veterinar Andrei Lazăr a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară Timișoara, în 2014. A participat la numeroase congrese și workshopuri, în țară și străinătate, cu scopul de a se perfecționa și de a fi la curent cu noutățile din medicina veterinară. În 2020 a deschis cabinetul MediVet by Dr. Lazăr, în Dumbravița, județul Timiș. Anul acesta a inițiat o bancă de sânge în cadrul cabinetului, pentru a veni în ajutorul animalelor de companie bolnave și în același timp a colegilor medici veterinari care au nevoie de produse sangvine.
Medicul veterinar Andrei Lazăr a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară Timișoara, în 2014. A participat la numeroase congrese și workshopuri, în țară și străinătate, cu scopul de a se perfecționa și de a fi la curent cu noutățile din medicina veterinară. În 2020 a deschis cabinetul MediVet by Dr. Lazăr, în Dumbravița, județul Timiș. Anul acesta a inițiat o bancă de sânge în cadrul cabinetului, pentru a veni în ajutorul animalelor de companie bolnave și în același timp a colegilor medici veterinari care au nevoie de produse sangvine.
Spuneţi-ne câteva cuvinte despre inițiativa dvoastră de a deschide o bancă de sânge în cabinetul din Dumbraviţa.
Lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani în medicina veterinară şi e foarte important să ţinem pasul cu tot ce e nou. În România exista până acum o singură bancă de sânge pentru animale. Am dorit să venim în sprijinul colegilor care au nevoie de produse sangvine deoarece cererea este mare iar timpul este un factor important atunci când un animal necesită o transfuzie.
Ce anume v-a motivat să aveți o astfel de initiațivă?
Am fost de multe ori puşi în situaţia de a fi nevoiţi să facem o transfuzie unui pacient dar nu aveam la dispoziţie produsele sau le aveam dar nu în timp util. Deci motivația a fost aceea de a face bine animalele care sunt în suferință și care au nevoie de produse sanguine pentru a se face bine.
Ce presupune iniţierea unui astfel de serviciu pentru medicii veterinari?
Presupune accesul la nişte produse sanguine de calitate cu ajutorul cărora pot salva vieţile pacienţilor lor.
Cum pot beneficia medicii veterinari de produsele sanguine recoltate în banca de sânge din cabinetul dvoastră?
Ne adresăm colegilor din toată ţara. Pentru cei din apropiere produsele se pot achiziţiona direct de la sediul nostru. Pentru restul, produsele se trimit prin curier.
Ce tipuri de produse sanguine pot găsi medicii veterinari la dvoastră?
Banca noastră de sânge pune la dispoziţie produse sanguine testate pentru boli vectoriale (Erlichia, Anaplasma, Borelia, Heart Worm, Babesioză), cu hemoleucogramă şi grupa de sânge determinată.
Acestea sunt sânge integral, concentrat eritrocitar şi plasmă.
Ce înseamnă un astfel de serviciu pentru proprietarii de animale de companie?
Există foarte multe afecţiuni care pot fi tratate cu ajutorul produselor sanguine iar proprietarii trebuie să ştie că pot apela cu încredere, prin intermediul medicilor veterinari, la banca noastră de sânge. Noi vom trimite în cel mai scurt timp produsele care pot salva viaţa animalelor care au nevoie de transfuzie.
Ce ar trebui să ştie proprietarii de câini care vor să doneze sânge?
Primul lucru pe care ar trebui să ştie este că pot salva vieţi. Exact ca în medicina umană, donatul de sânge are un impact major care poate face diferenţa.
Spuneți-mi despre donațiile de sânge că pot salva vieți. Cum pot câinii să salveze o viaţă, ce condiții trebuie să îndeplinească?
Dacă întrunesc condițiile de a fi donatori de sânge aceştia pot contribui constant şi pot aduce un aport în lupta pentru viaţă.
Acest lucru, donațiile de sânge presupun conştientizarea din partea proprietarilor că donarea de sânge este un proces normal, altruist.
Ca și condiții, vorbim despre:
- vârsta între 1 și 8 ani și peste 25 kg la câine/peste 5 kg la pisici Să nu fie gestante sau să alăpteze.
- Să nu fie în călduri, în cazul femelelor
- Să nu fi beneficiat de o transfuzie
- Să nu fie pozitivi la nici o boală transmisă de vectori (câini: Erlichia, Anaplasma, Borelia, HeartWorm, Babesioză; pisici: lmunodeficient,ă felină, Leucemie felină, Toxoplasmoză, Panleucopenie)
- Să nu fie retiv
- Să nu fie o experienţă traumatizantă pentru animal, în sine, dacă observăm asta ne oprim din procesul de recoltare de sânge.
Dacă se întrunesc aceste condiții, animalul donator va beneficia de hemoleucogramă, test pentru boli vectoriale, determinare grupă de sânge. Toate acestea în mod gratuit. În funcţie de caz, putem să adăugăm şi alte beneficii.
În cazul pisicilor, este necesară sedarea pentru o recoltare corectă şi fără stres.
Este important să putem transmite unui număr cât mai mare de colegi şi proprietari de animale mesajul că am deschis prima bancă de sânge din vestul ţării şi a doua din România şi că împreună putem salva cât mai multe vieți.
Articole cu același subiect:
Articole similare
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
În medicina veterinară, comunicarea veștilor rele este un proces delicat, care implică nu doar pacientul— animalul bolnav—ci și proprietarul acestuia, ale cărui emoții și reacții joacă un rol...
Cum văd eu stomatologia veterinară
Este putin neortodox, ca eu, un neinițiat în stomatologia veterinară să „îmi dau cu părerea” despre această specializare. Dar poate fi interesant să vorbesc, chiar și așa.
Sondaj privind burnout-ul în medicina veterinară: stresul legat de volumul de muncă este principala cauză
Pe 8 noiembrie, am lansat un sondaj adresat medicilor veterinari, pentru a analiza percepțiile acestora privind principalele cauze ale burnout-ului în medicina veterinară. Sondajul , publicat pe...
Webinar despre specializarea în medicina veterinară organizat de EBVS și IVSA
Pe 21 noiembrie, între orele 18:00 și 20:00, va avea loc un webinar mult așteptat, organizat de European Board of Veterinary Specialisation (EBVS) și International Veterinary Students’ Association...
Pregătirea și lansarea unui produs/serviciu nou
În universul antreprenoriatului, drumul de la o idee strălucită la un produs sau serviciu de succes este adesea pavat cu provocări, incertitudini și multe decizii. Mulți antreprenori visează la...
- Detalii
- Iulia Cretu
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro