Miercuri, Noiembrie 29, 2023

Website dedicat exclusiv  ♥️ medicilor veterinari  ♥️

Noutățile în PET

autori: Dr.Lovin Tudor George DMV, MRCVS ,Dr. Raluca Zvorasteanu: Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala  si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti

Suntem profesionisti veterinari, asa ca va trebui sa recomandam proprietarilor de caini si pisici cea mai buna ingrijire veterinara. In aceasta situatie, va trebui sa incercam sa descoperim orice anomalie sau probleme dentare de fiecare data cand un caine sau o pisica merge intr-un cabinet veterinar. Pe langa orice alte tratamente sau tratamente preventive pe care trebuie sa le efectuam, va trebui sa „cautam probleme” in cavitatea bucala pentru a ne asigura ca animalele nu sufera. Un exemplu este atunci cand gasim asimetrie dinti/dinte/mandibula/maxila.

O ocluzie normala este definita ca o interdigitare perfecta a dintilor superiori si inferiori. 

Ocluzie normala caine adult

 Fig. 1: Ocluzie normala caine adult ( sursa: www.avdc.org) 

Ocluzia ideala la caini ar descrie dintii incisivilor maxilari pozitionati rostral fata de dintii incisivi mandibulari corespunzatori; Caninii mandibulari distanti uniform intre incisivii superiori si caninii superiori, varfurile cuspizilor premolarilor se opun spatiului interdentar al arcadei opuse, primul premolar mandibular fiind cel mai rostral; cuspidul coroanei meziale a dintelui al patrulea premolar maxilar este pozitionat lateral fata de spatiul dintre dintele al patrulea premolar mandibular si primul molar mandibular. 

2

Fig. 2: Ocluzie normala caine adult (sursa: www.avdc.org) 

Ocluzia incisivilor si caninului la pisici este aceeasi ca la caini. Ocluzia premolara si molara la o pisica este: cel mai rostral premolar este cel de-al doilea premolar maxilar; suprafata bucala a primului molar mandibular se oclude cu suprafata palatina a celui de-al patrulea premolar maxilar, iar primul molar maxilar nu se oclude cu un alt dinte. 

 3

Fig.3: Ocluzie normala pisica adulta (sursa: Lovin George) 

Ocluzie normala pisica adulta

Fig.4: Ocluzie normala pisica adulta (sursa: Lovin George) 

Malocluzia se poate datora pozitionarii anormale a unui dinte sau a dintilor (malocluzie dentara) sau din cauza asimetriei sau altei deviatii ale oaselor care sustine dentitia (malocluzia scheletica). 

Aceste discrepante pot fi congenitale, de dezvoltare sau dobandite. 

I. MALOCLUZIA DENTARA 

MALOCLUZIE CLASA 1 ( NEUTROCLUZIE) 

O relatie rostrocaudala normala a arcadelor dentare maxilare si mandibulare cu malpozitia unuia sau mai multor dinti individuali. 

a.) Distoversia descrie un dinte care se afla in pozitia sa anatomica corecta in arcada dentara, dar care este inclinat anormal intr-o directie distala.

5

  Fig.5: Distoversie incisiv inferior si cu linguoversie canin inferior (sursa: Lovin George) .

  b.) Mezioversia descrie un dinte care se afla in pozitia sa anatomic corecta in arcada dentara, dar care este inclinat anormal intr-o directie meziala. 

  6

  Fig.6: Mesioversie canin superior caine adult ( sursa:www.dvm360.com) 

  c.) Linguoversia descrie un dinte care se afla in pozitia sa anatomica corecta in arcada dentara, dar care este inclinat anormal intr-o directie linguala.

   Linguoversie caine adult
   Fig.7Linguoversie caine adult (sursa: www.animaldental.com.au) 

  Linguoversie caine 8 luni

  Fig.8: Linguoversie caine 8 luni (sursa: Lovin George)

  d.) Palatoversia descrie un dinte care se afla in pozitia sa anatomica corecta in arcada dentara, dar care este inclinat anormal in directia palatina. 

  Palatoversie pisica adulta

  Fig.9: Palatoversie pisica adulta ( sursa: www.vcahospitals.com) 

  e.) Labioversia descrie un incisiv sau un dinte canin care se afla in pozitia sa anatomica corecta in arcada dentara, dar care este inclinat anormal in directia labiala. 

  Labioversie canini superiori caine matur

  Fig.10:  Labioversie canini superiori caine matur (sursa: Lovin George) 

  f.) Bucoversia descrie un dinte premolar sau molar care se afla in pozitia sa anatomica corecta in arcada dentara, dar care este inclinat anormal in directia bucala. 

  Bucoversie premolar caine adult

  Fig.11: Bucoversie premolar caine adult ( sursa www.animaldental.com.au) 

  g.) Muscatura incrucisata descrie o malocluzie in care un dinte sau dintii mandibulari au o pozitie mai bucala sau labiala decat dintele maxilar antagonist. Poate fi clasificat ca rostral sau caudal: 

  In muscatura incrucisata rostrala: unul sau mai multi dintre dintii incisivilor mandibulari sunt labiali fata de dintii incisivilor maxilari opusi atunci cand gura este inchisa. 

  Muscatura incrucisata rostrala caine adult

  Fig.12: Muscatura incrucisata rostrala caine adult (sursa : www.mypetdentist.com) 

  In muscatura incrucisata caudala: unul sau mai multi dintre dintii mandibulari sunt bucali fata de dintii opusi maxilari, atunci cand gura este inchisa. 

   Muscatura incrucisata caudala molar inferior caine adult

  Fig. 13:  Muscatura incrucisata caudala molar inferior caine adult 

  Muscatura incrucisata caudala molar inferior caine adult

  Fig. 14Muscatura incrucisata caudala molar inferior caine adult  (sursa: www.bvajournals.onlinelibrary.wiley.com) 

  II. A . MALOCLUZIA SCHELETICĂ SIMETRICĂ 

  MALOCLUZIE CLASA 2 (DISTOCLUZIE MANDIBULARĂ) 

  O relatie rostrocaudala anormala intre arcadele dentare in care arcul mandibular se oclude caudal fata de pozitia sa normala fata de arcul maxilar. 

  Distocluzie pisica adulta

  Fig.15: Distocluzie pisica adulta (sursa: Lovin George) 

  Distocluzie caine adult

  Fig.16 : Distocluzie caine adult ( sursa: www.animaldental.com.au) 

  MALOCLUZIE CLASA 3 (MEZIOCLUZIE MANDIBULARĂ) 

  O relatie rostralcaudala anormala intre arcadele dentare in care arcul mandibular oclude rostral in pozitia sa normala fata de arcul maxilar. 

  Meziocluzie caine adult

  Fig.17:  Meziocluzie caine adult (sursa: Lovin George) 

   Meziocluzie pisica adulta

  Fig.18 : Meziocluzie pisica adulta (sursa: www.vcahospitals.com) 

  II. B. MALOCLUZIA SCHELETICĂ ASIMMETRICĂ 

  MALOCLUZIE CLASA 4 (ASIMMETRIE MAXILO-MANDIBULARĂ) 

  Asimetrie in directia rostrocaudala, laterala sau dorsoventrala: 

  Asimetria maxilo-mandibulara in directia rostrocaudala apare atunci cand meziocluzia sau distocluzia mandibulara este prezenta pe o parte a fetei, in timp ce partea controlaterala pastreaza alinierea dentara normala.

  Asimetrie maxilo-mandibulara rostrala pisica adulta

  Fig.19 : Asimetrie maxilo-mandibulara rostrala pisica adulta ( sursa:www.dvm360.com) 

  Asimetria maxilo-mandibulara intr-o directie laterala apare atunci cand exista pierderea alinierii liniei mediane a maxilarului si mandibulei. 

  Asimetria maxilo-mandibulara lateral pisica sub 1 an

  Fig.20 : Asimetria maxilo-mandibulara lateral pisica sub 1 an 

  Asimetria maxilomandibulara in directia dorsoventrala are ca rezultat o muscatura deschisa, care este definita ca un spatiu vertical anormal intre arcadele dentare opuse cand gura este inchisa. 

  Asimetria maxilo-mandibulara in directia dorso-ventrala caine adult

  Fig.21: Asimetria maxilo-mandibulara in directia dorso-ventrala caine adult  (sursa: www.animaldental.com.au) 

  CONCLUZIE 

  Este foarte importanta diagnosticarea corecta a malocluziilor pentru ca acestea sa fie discutate cu proprietarul si pentru a alege cel mai potrivit tratament. 

        Ultimele apariții editoriale

        Suntem deosebit de încântați să vă prezentăm ultimele apariții editoriale publicate sub sigla Revistele Veterinarul acreditate de Colegiul Medicilor Veterinari din România cu 15 puncte