Miercuri, Noiembrie 29, 2023

Website dedicat exclusiv  ♥️ medicilor veterinari  ♥️

Noutățile în Fermă

Eimerioza este o coccidioza digestiva care afecteaza pasarile si mamiferele domestice, fiind afectate mai frecvent animalele tinere si cele crescute in sistemul intensiv. Eimerioza este produsa de specii de protozoare apartinand familiei Eimeriidae si genului Eimeria care se dezvolta si se inmultesc la nivelul epiteliilor (epiteliul digestiv, canalelor biliare la iepuri si tubilor uriniferi la gaste). Animalele elimina prin fecale oochisturi nesporulate, care in mediul exterior vor sporula si vor deveni infectante pentru o noua gazda.

Eimerioza este una dintre bolile cu cel mai mare impact economic la puii de gaina in sistemul intensiv de crestere. In Regatul Unit se regaseste intre primele trei afectiuni cu impact economic in sectorul avicol, iar in Statele Unite ale Americii a fost clasificata pe primul loc. La nivel mondial sunt estimate pierderi economice de peste 10,7 bilioane lire sterline anual, echivalent a 0,16 lire sterline/pui. Valori similare au fost estimate si in tara noastra si anume pierderi de aproximativ 0,18 euro/pui (Györke A., Kalmár Z., Pop L.M., Suteu O.I., 2016. The economic impact of infection with Eimeria spp. in broiler farms from Romania. Revista Brasileira de Zootecnia, 45(5):273-280). Aceste pierderi sunt cauzate in principal de o rata de conversie a hranei slaba, sporuri in greutate scazute, mortalitate si costuri cu terapia.

Etiopatogeneza

Eimerioza la puii de gaina este produsa de sapte specii de Eimeria, care au specificitate stricta pentru un anumit segment intestinal, dupa cum urmeaza: E. acervulina in duoden; E. maxima si E. necatrix in jejun; E. tenella in cecumuri; E. brunetii in ileon si rect; E. praecox in duoden si jejun; si E. mitis in jejun si ileon (Fig. 1). In aceste segmente intestinale eimeriile au localizare strict intracelulara la nivelul epiteliul tubului digestiv (enterocite), iar speciile cu patogenitate ridicata paraziteaza si in submucoasa. Adesea, la acelasi pui se intalnesc infectii mixte, cu doua sau mai multe specii de Eimeria.

Picture1

Fig 1. Speciile de Eimeria intalnite la puii de gaina

E. tenella si E. necatrix sunt speciile cele mai patogene la puiul de gaina, urmate de E. maxima si E. brunetti. Acestea cauzeaza leziuni de enterita hemoragica (tiflita, jejunita si ileo-rectita hemoragica) (Fig. 2) si mortalitate de pana la 30%. E. acervulina (Fig. 2), E. praecox si E. mitis au patogenitate mai scazuta dar afecteaza performantele zootehnice ale puilor.

Picture2

Fig. 2. Leziuni produse de Eimeria spp. la puii de gaina. A – E. acervulina in duoden, B, C – E. maxima in jejun, E, F – E. necatrix in jejun, G – E. tenella in jejun, H – E. brunetti la nivelul rectului.

Eimerioza la puii de gaina poate avea evolutie acuta sau subclinica (Tabel 1). Frecvent in practica se intalneste forma subclinica de eimerioza si mai rar forma acuta, deoarece in ferme se realizeaza profilaxie specifica pentru eimerioza. In sistemul gospodaresc de crestere pe de o parte in unele gospodarii puii sunt hraniti cu furaj medicamentat achizitionat din farmaciile veterinare, iar pe de alta parte densitatea puilor in adapost este mult mai scazuta comparativ cu cea din sistemul intensiv.

Tabelul 1. Semnele clinice in eimerioza la puii de gaina

Forma acuta

Forma subclinica

·      Tulburari digestive

  • diaree apoasa, cu aspect mucos, hemoragica;
  • zona perianala murdarita cu fecale diareice

·      Stare generala afectata

  • abatere;
  • inapetenta, anorexie, polidipsie;
  • slabire

·      Mortalitate: E. tenella, E. necatrix, E. brunetti

·    Performante zootehnice scazute

  • spor in greutate scazut;
  • consum ridicat de furaje;
  • rata de conversie a hranei crescuta

Epidemiologie

La puii broiler in fermele din Romania au fost identificate patru specii de Eimeria: E. acervulina (91%), E. tenella (61%), E. maxima (22%) si E. praecox (13%) (Györke A., Pop L., Cozma V., 2013. Prevalence and distribution of Eimeria species in broiler chicken farms of different capacities. Parasite, 20:50. doi: 10.1051/parasite/2013052.). In fermele de gaini ouatoare si in sistemul gospodaresc se intalnesc toate cele sapte specii. Infectia se realizeaza pe cale orala prin consum de apa si furaje contaminate cu oochisturi sporulate.

La puii de gaina infectiile cu Eimeria spp. pot fi identificate incepand cu varsta de peste o saptamana, dar forme clinice de boala se diagnostica la varsta de 18-25 de zile la puii broiler si la varsta de 3-5 luni la puicutele de inlocuire.

Forme clinice de eimerioza sunt mai frecvent intalnite in ferme decat in sistemul gospodaresc, iar in ferme cresterea la baterie limiteaza evolutia bolii. In sistemul gospodaresc eimerioza poate evolua din primavara pana in toamna.

Imunitate

Raspunsul imun este specific si protector (de tip celular) la reinfectii fata de specia care l-a indus. Puii cu raspuns imun protector excreta mai putine oochisturi la reinfectii, au scoruri lezionale mai mici si au performante zootehnice (rata de conversie a hranei, spor in greutate) mai bune comparativ cu puii neimunizati. E. maxima este cea mai imunogena specie de la puii de gaina, un singur oochist fiind capabil sa determine un raspuns imun protector partial. Pentru instalarea unui raspuns imun protector solid sunt necesare trei infectii consecutive.

Diagnostic

In ferme diagnosticul formelor acute de eimerioza se bazeaza in principal pe examenul necropsic si identificarea leziunilor specifice. Acest lucru se realizeaza pe pui sacrificati in momentul examenului necropsic. Examenul coproparazitologic prin metoda McMaster de cuantificare a numarului de oochisturi per gram de fecale (OPG) asociat cu identificare speciilor de Eimeria poate avea valoare in diagnosticul formelor subclinice de eimerioza si are valoare mai redusa in forma acuta de boala. Valori ale OPG-ului mai mari de 5x104 asociat cu o pondere de minim 50% a speciilor patogene (E. tenella, E. necatrix, E. brunetii, E. maxima) are valoare diagnostica.

Profilaxie

Profilaxia eimeriozei in fermele de pui broiler, gaini ouatoare si gaini de reproductie se bazeaza pe masuri generale nespecifice de profilaxie si pe masuri specifice reprezentate de chimioprofilaxie (coccidiostatice in furaj) sau imunoprofilaxie (vaccinuri vii) asociate sau nu cu tratamente metafilactice. Utilizarea continua a aceluiasi coccidiostatic conduce la aparitia de tulpini chimiorezistente de Eimeria spp. Monitorizarea continua a eimeriozei prin examen necropsic si examen coproparazitologic la serii succesive de pui contribuie la limitarea aparitiei formelor clinice si subclinice de eimerioza.

Tratament

Eimerioza se trateaza cu coccidiostatice administrate pe cale orala individual (cazuri individuale, numar mic de pasari) sau in apa de baut (grupuri mari de pasari). In general coccidiostaticele sunt eficiente asupra formele schizogonice si mai putin sau chiar deloc asupra formelor gametogonice, astfel ca terapia este cu atat mai eficienta cu cat se aplica cat mai devreme. Pentru a preveni aparitia cazurilor clinice de eimerioza si pentru a reduce pierderile economice cauzate de formele subclinice de infectie se recomanda aplicarea de tratamente metafilactice. Alegerea momentului aplicarii tratamentului metafilactic se poate stabili printr-un program de supraveghere epidemiologica sau se poate aplica atunci cand se detecteaza primele animale coproeliminatoare de oochisturi.

Produse naturale

La ora actuala exista pe piata produse alternative la coccidiostatice bazate pe extracte din plante. Aceste produse sunt mai eficiente atunci cand sunt utilizate in scop profilactic pentru a preveni aparitia semnelor clinice de boala. De asemenea aceste produse au efect pozitiv asupra sporului in greutate la pui si asupra ratei de conversie a furajului. Utilizarea lor la serii succesive de pui are ca rezultat reducerea virulentei tulpinilor de Eimeria spp. din ferma prin afectarea peretelui oochistal. Aceste produse sunt sigure, perioada de asteptare la carne si oua fiind zero.

Herbatop Cocci-Plus este un produs romanesc natural disponibil pe piata nationala de cativa ani de zile. Eficacitatea antieimeriana a produsului a fost demonstrata prin cercetari stiintifice, rezultate care au fost publicate in literatura stiintifica internationala (Pop L.M., Varga E., Coroian M., Nedisan M.E., Mircean V., Dumitrache M.O., Farczádi L., Fülöp I., Croitoru M.D., Fazakas M., Gyӧrke A., 2019. Efficacy of a commercial herbal formula in chicken experimental coccidiosis. Parasit Vectors, 12(1):343).

Herbatop Cocci-Plus este un extract hidroalccolic obtinut din rostopasca, rozmarin, urzica, lemn dulce, cimbrisor, coriandru, usturoi si alte plante. Produsul a fost evaluat in conditii experimentale dar si in conditii de ferma.

Conditii experimentale

Produsul a fost administrat in doua doze in apa de baut (5 si 10 ml/l apa) a puilor (in varsta de 14 zile) infectati cu E. acervulina, E. tenella si E. maxima timp de 10 zile. Tratamentul cu Herba-Top Cocci-Plus a condus la reducerea ratei de multiplicare a speciilor de Eimeria cu 79,22 - 91,86% comparativ cu puii netratati si infectati. Leziunile intestinale la puii tratati cu Herba-Top Cocci-Plus au fost cu 42,86 - 50,0% mai mici fata de puii netratati. De asemenea, la puii tratati cu Herba-Top Cocci-Plus sporul in greutate si rata de conversie a hranei au fost superioare puilor netratati (Fig. 3). Conform indicelui antieimerian, produsului Herba-Top Cocci-Plus a avut efect antieimerian marcant (Fig. 4).

Picture3

Fig. 3. Eficacitatea antieimeriana a produsului Herba-Top Cocci-Plus. A – numarul de oochisturi/g de fecale, B – scorul lezional (severitatea leziunilor), C – sporul in greutate, D – rata de conversie a furajului, Exp (1, 2) - Herba-Top Cocci-Plus, N – negativ, P – pozitiv, A - Amprolium.

 Picture4

Fig. 4. Indicele coccidiostatic. Exp (1, 2) - Herba-Top Cocci-Plus, N – negativ, P – pozitiv, A - Amprolium.

 

Evaluare in ferma

In conditii de ferma produsul a fost administrat in doza de 5 ml/l apa pentru 3 zile intr-o hala de pui broiler in varsta de 30 de zile. Datele obtinute au fost comparate cu cele obtinute intr-o alta hala in care nu s-a aplicat nici un tratament. In cele doua hale introduse in studiu fermierul a reclamat consum scazut de furaj si spor redus in greutate.

Herbatop Cocci-Plus nu a avut efecte negative asupra starii de sanatate a puilor si a avut efect pozitiv asupra sporului in greutate (Tabel 2); puii tratati au inregistrat un spor cu 13,143 g/zi mai mare decat puii din hala netratata. In figura 5 sunt prezentate procentul de mortalitate, numarul de oochisturi per gram fecale si consumul de apa inregistrate in cele doua hale.

Tabelul 2. Sporul in grutate (g/zi)

 

Martor

Herbatop Cocci-Plus

Herbatop - Martor

S1

19,286

19,571

0,286

S2

35,000

38,857

3,857

S3

55,000

58,143

3,143

S4

71,286

67,714

-3,571

S5

67,857

81,000

13,143

Legenda: S – saptamana. Tratamentul a fost aplicat la sfarsitul saptamanii 4.

 

Picture5

Fig. 5. Parametrii zootehnici si parazitologici inregistrati la puii tratati cu Herbatop Cocci-Plus comparativ cu cei netratati

 Autori: 

Györke Adriana1, Fazakas Mihaly2

1Universitatea de Știinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Facultatea de Medicina Veterinara, Disciplina de Parazitologie si Boli Parazitare

2S.C. Promedivet S.R.L., Sovata, Mures

Ultimele apariții editoriale

Suntem deosebit de încântați să vă prezentăm ultimele apariții editoriale publicate sub sigla Revistele Veterinarul acreditate de Colegiul Medicilor Veterinari din România cu 15 puncte