
- Detalii
- Noutăți Medicale
Încă o alertă de rabie în Iași: femeie atacată de un șacal turbat în propria grădină
O femeie din comuna ieșeană Costuleni a trăit clipe de coșmar după ce a fost atacată și mușcată de un șacal în timp ce lucra în grădină. Animalul s-a dovedit a fi turbat, iar autoritățile sanitare sunt în alertă maximă, confruntându-se cu o înmulțire alarmantă a focarelor de rabie în județ.
- :
⏱️ Durata estimată a lecturii: ~4 min
O femeie din comuna ieșeană Costuleni a trăit clipe de coșmar după ce a fost atacată și mușcată de un șacal în timp ce lucra în grădină. Animalul s-a dovedit a fi turbat, iar autoritățile sanitare sunt în alertă maximă, confruntându-se cu o înmulțire alarmantă a focarelor de rabie în județ.
Incidentul a avut loc în plină zi, în grădina casei Mariei Moraru. Femeia se ocupa de treburile agricole când a fost surprinsă de atacul fulgerător al animalului sălbatic.
„Eu eram în grădină, la ardei. Dintr-odată, am simțit mușcătura, am început să țip să mă audă soțul meu, am pus mâna pe un arac și am dat în el. M-am speriat foarte tare, dar nu m-am pierdut. Am căzut în genunchi, m-a mușcat de mână, de picior, de degete… A fugit apoi spre drum,” a declarat Maria Moraru pentru publicația BZI.
Accesează canalul
Imediat după atac, conștientă de pericol, femeia s-a urcat în mașina soțului și a plecat de urgență spre Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Ulterior, a aflat că șacalul a fost capturat și ucis de localnici.
Intervenție medicală de urgență și confirmarea rabiei
La spital, medicii au constatat gravitatea rănilor și au acționat imediat. Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, a confirmat că analizele efectuate pe cadavrul animalului au avut un rezultat pozitiv pentru rabie.
Este important de precizat că analizele au confirmat rabia la șacal. Femeia a primit tratamentul profilactic vital pentru a preveni declanșarea bolii.
„Plăgile mușcate au fost importante și au afectat membrele superioare și inferioare ale pacientei. Ea a necesitat toaleta plăgilor în serviciul de chirurgie plastică și administrarea atât a vaccinului, cât și a serului antirabic. În urma analizelor, rabia [la animal] a fost confirmată, iar din acest focar alte patru persoane au necesitat vaccinare", a declarat dr. Florin Roșu pentru Știrile Pro Tv.
Program complet de pregătire continuă 2025 pentru medici veterinari
Obține rapid cele 120 de puncte EMC – 100% online, simplu și accesibil!
Abonează-te acumUn pericol în creștere: șacalii și focarele de rabie
Acest atac scoate la iveală o problemă tot mai presantă în județul Iași: înmulțirea șacalilor și, implicit, a riscului de rabie. Potrivit datelor oficiale de la Direcția Silvică, numai în acest an au fost identificați 25 de șacali în județul Iași, o cifră care indică o expansiune a populației acestor prădători.
Situația epidemiologică este îngrijorătoare. De la începutul anului, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost confirmate 27 de focare de rabie, iar 900 de persoane au avut nevoie de profilaxie antirabică.
Un precedent tragic: Primul deces prin rabie din România în ultimii 13 ani
Reamintim că situația dramatică din județul Iași este subliniată de un caz recent și tragic, în care un bărbat de 44 de ani din comuna Voinești a murit din cauza rabiei, marcând primul deces provocat de această boală în România în ultimii 13 ani. Bărbatul fusese mușcat de un câine fără stăpân în luna februarie, însă, conform familiei, medicul de familie i-ar fi prescris doar un tratament cu antibiotice, omițând trimiterea vitală către un spital de boli infecțioase pentru profilaxia antirabică.
După luni de zile, starea sa s-a agravat brusc, fiind inițial diagnosticat greșit cu sevraj etanolic. Transferat la Spitalul de Boli Infecțioase, diagnosticul de rabie a fost confirmat prea târziu, iar bărbatul a decedat. Cazul a declanșat o amplă anchetă epidemiologică, în urma căreia aproximativ 90 de persoane care au intrat în contact cu victima au fost vaccinate de urgență, iar familia a anunțat că va depune plângeri pentru a stabili dacă a fost vorba de o neglijență medicală.
Urmărește-ne pe rețelele sociale:
- Detalii
- Iulia Cretu
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgiloreste de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente de...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
De la autoritate la colaborare - Reconfigurarea relației veterinar-client în era digitală
- Madalina Toma
De la incident la criză în organizații
- Madalina Toma
Prezența online de succes - Ghid practic pentru crearea și optimizarea unui website veterinar
- Madalina Toma
Cele trei pălării ale patronului veterinar de succes: manager, lider, coach
- Madalina Toma