Joi, Aprilie 24, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Principale știri și noutăți veterinare, noutățile din știință. La analiza săptămânii dezbatem subiectul referitor la deducerea TVA la facturile din deplasări. Încheiem cu trei postari intens dezbătute pe social media.

Episode Timeline

Știrile Veterinarul
 00:24CMVRO a obținut în instanță obligarea Ministerului Sănătății să modifice și să completeze Ordinul 119/2014
 02:04Webinar important pentru profesia veterinară în contextul alegerilor europene iminente
 02:50Termenul pentru trimiterea rezumatelor la FECAVA Eurocongress 2024 a fost prelungit
Analiza săptămânii
 08:17Taxarea veniturilor independente și cât de convenabil mai e să fii PFA în prezent
Noutăți științifice
 03:45Un instrument de inteligență artificială recunoaște o boală oculară gravă la cai
 06:01Vaccinul împotriva tuberculozei poate permite eliminarea bolii la bovine prin reducerea răspândirii acesteia
07:08Temperaturile excesive cauzează probleme de reproducție ovinelor
Social media
 10:41Recenziile, marea problemă a cabinetelor veterinar
 13:32Punctul de vedere al MFP/ANAF cu privire la includerea sumei de 10000 de lei în veniturile pentru stabilirea calității de plătitor/neplătitor de TVA!

 

Podcast Text & Link:

Știrile Veterinarul.ro pe scurt.

Nu pierde informațiile utile

Abonează-te gratuit la canalele noastre de noutăți:
Whatsapp
Telegram

Conectat le rețeaua de informații veterinare

1. CMVRO a obținut în instanță obligarea Ministerului Sănătății să modifice și să completeze Ordinul 119/2014

Colegiul Medicilor Veterinari din România, a chemat în judecată Ministerul Sănătății. Se solicită modificarea Ordinul nr. 119 din 04.02.2014 care afectează toți medicii veterinari Se solicită înlocuirea sintagmei „cabinete veterinare pentru animale de companie" cu sintagma „unități medicale veterinare".

A doua chestiune, solicită eliminarea „spitalelor și clinicilor veterinare" din lista enumerativă a unităților care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației, respectiv al eliminării mențiunilor privind stabilirea distanței minime, obligatorii, de 30 m, între această categorie de unități și teritoriile protejate. Unul din argumente este că reglementările în privința funcționării, autorizării și înregistrării unităților medical-veterinare, aparține reclamantului exclusiv, având calitatea de autoritate competentă în domeniu.

La dosar s-a depus situația spitalelor și a clinicilor din România care care suferă pierderi materiale substanțiale ca urmare a aplicării acestui ordin. S-au adus ca argumente si situația cabinetelor din Italia și Franța. Organizația profesională a medicilor veterinari din Italia și Direcția Generală de Alimentație din Franța, au arătat că nu există norme legale care să impună distanța minimă de protecție între clinici veterinare și locuințele umane.

Față de considerentele arătate mai sus, Curtea a admis acțiunea CMVRO și a dispus modificarea parțială și completarea Normelor de igienă sănătate publică aprobate prin Ordinul nr. 119/04.02.2014 așa cum s-a solicitat. Informații suplimentare privind obligarea Ministerului Sănătății să modifice și să completeze Ordinul 119/2014

O steluță din partea noastră pentru CMVRO.

2. Webinar important pentru profesia veterinară în contextul alegerilor europene iminente

Federația Veterinară Europeană (FVE) organizează un webinar esențial pe data de 13 mai, ora 15:00 CEST, pentru a discuta „Manifestul Veterinar FVE pentru Alegerile Europene viitoare”, subliniind rolul indispensabil al profesiei veterinare în societate Manifestul propune o hartă de navigare pentru factorii de decizie, cu scopul de a împuternici veterinarii să își îndeplinească datoriile esențiale: asigurarea accesului universal la îngrijire veterinară pentru toate animalele, prioritatea măsurilor preventive în fața intervențiilor reactiv, promovarea unei abordări holistice „One Health”, oferirea resurselor și timpului necesar medicilor veterinari pentru a furniza îngrijire optimă.

Vă invităm călduros să participați. Detalii în articolul Webinar important pentru profesia veterinară

3. Termenul pentru trimiterea rezumatelor la FECAVA Eurocongress 2024 a fost prelungit

Datorită cererii mari și a numeroaselor solicitări primite, Comitetul Științific al Congresului FECAVA Eurocongress 2024 a decis să prelungească termenul limită pentru trimiterea rezumatelor până pe 20 mai 2024, ora 23:59 CET. Această prelungire oferă cercetătorilor oportunitatea de a-și prezenta descoperirile în fața unor lideri de marcă din domeniu și de a contribui la evoluția cunoștințelor științifice.

Comitetul încurajează toți cercetătorii să profite de această șansă rară de a împărtăși inovațiile lor cu comunitatea internațională. Detalii suplimentare sunt disponibile pe site-ul oficial al congresului FECAVA 2024, accesibil la https://buff.ly/3UmnsJ7.

Delalii în Termenul pentru trimiterea rezumatelor la FECAVA Eurocongress 2024 a fost prelungit

Noutăți științifice

1. Un instrument de inteligență artificială recunoaște o boală oculară gravă la cai

Cercetătorii de la LMU Equine Clinic au dezvoltat un instrument de învățare profundă care este capabil să diagnosticheze în mod fiabil orbirea lunară la cai pe baza unor fotografii.

Cunoscută sub denumirea de orbire a lunii, uveita recurentă ecvină (ERU) este o boală oculară inflamatorie la cai, care poate duce la orbire sau la pierderea ochiului afectat. Este una dintre cele mai frecvente boli oculare la cai și are un impact economic major. Un diagnostic corect și rapid este foarte important pentru a minimiza daunele de durată.

O echipă condusă de profesoara Anna May de la Clinica de cabaline LMU a dezvoltat și antrenat un instrument de învățare profundă care recunoaște în mod fiabil boala și poate sprijini medicii veterinari în stabilirea diagnosticului, după cum raportează cercetătorii într-un studiu actual. În cadrul unui sondaj online, cercetătorii au cerut unui număr de 150 de medici veterinari să evalueze 40 de fotografii. Fotografiile prezentau un amestec de ochi sănătoși, ochi cu ERU și ochi cu alte boli. Lucrând pe baza analizelor de imagine, instrumentul de învățare profundă a primit sarcina de a evalua aceleași fotografii.

Ulterior, May a comparat rezultatele medicilor veterinari cu cele ale IA. Ea a descoperit că medicii veterinari specializați în cabaline au interpretat corect fotografiile în 76% din cazuri, în timp ce restul medicilor veterinari de la cabinete pentru animale mici sau mixte au avut dreptate în 67% din cazuri. „Cu instrumentul de învățare profundă, probabilitatea de a obține un răspuns corect a fost de 93%", a declarat May pentru ScienceDaily.

„Deși diferențele nu au fost semnificative din punct de vedere statistic, ele arată totuși că AI recunoaște în mod fiabil un ERU și are un mare potențial ca instrument de sprijinire a medicilor veterinari", a mai arătat aceasta Instrumentul este bazat pe o aplicație web și este simplu de utilizat. Tot ce aveți nevoie este un smartphone. „Nu este menit să înlocuiască medicii veterinari, dar îi poate ajuta să ajungă la un diagnostic corect. Este deosebit de valoros pentru profesioniștii cu mai puțină experiență sau pentru proprietarii de cai din regiunile în care medicii veterinari sunt puțini și la distanță mare”, a subliniat May.

Prin depistarea timpurie a ERU, caii afectați pot primi mai repede tratamentul adecvat, ceea ce poate fi decisiv în încetinirea progresului bolii și în salvarea ochilor afectați

Detalii în articolul Un instrument de inteligență artificială recunoaște o boală oculară gravă la cai

2. Vaccinul împotriva tuberculozei poate permite eliminarea bolii la bovine prin reducerea răspândirii acesteia

O cercetare, condusă de Universitatea Cambridge și Universitatea Penn State, îmbunătățește perspectivele de eliminare și control al tuberculozei bovine (TBC), o boală infecțioasă a bovinelor care are ca rezultat costuri economice mari și impact asupra sănătății în întreaga lume.

Vaccinarea nu numai că reduce severitatea tuberculozei la bovinele infectate, dar reduce răspândirea acesteia în efectivele de lapte cu 89%, constată cercetările. „Timp de peste o sută de ani, programele de eliminare a tuberculozei bovine s-au bazat pe testarea intensivă și sacrificarea animalelor infectate", a declarat Vivek Kapur, profesor de microbiologie și boli infecțioase și Huck Distinguished Chair în Global Health la Penn State și autor corespondent al studiului. „Studiul nostru a constatat că vaccinarea BCG reduce transmiterea tuberculozei la bovine cu aproape 90%.

Vacile vaccinate au dezvoltat mai puține semne vizibile de tuberculoză decât cele nevaccinate. Acest lucru sugerează că vaccinarea nu numai că reduce progresia bolii, dar că, dacă animalele vaccinate se infectează, ele sunt substanțial mai puțin infecțioase pentru celelalte", a declarat Andrew Conlan, profesor asociat de epidemiologie la Departamentul de Medicină Veterinară al Universității Cambridge și autor corespondent al studiului. 

Detalii privind studiul în articolul Vaccinul împotriva tuberculozei poate permite eliminarea bolii la bovine prin reducerea răspândirii acesteia

3. Temperaturile excesive cauzează probleme de reproducție ovinelor

O cercetare, finanțată de Meat and Livestock Australia și realizată de o echipă transdisciplinară de cercetători de la Universitatea din Adelaide și Institutul de Cercetare și Dezvoltare din Australia de Sud (SARDI), a constatat că zilele cu peste 32°C în timpul perioadei de împerechere au cauzat pierderea semnificativă a potențialilor miei. Se consideră că pierderile sunt peste 97 milioane de dolari doar în Australia.

Publicat în Nature Food, studiul a constatat că pierderile anuale de miei potențiali ar crește la 2,5 milioane dacă încălzirea globală mediană ar crește cu 1 ° C și la 3,3 milioane dacă ar crește cu 3 ° C.

Studiul complex realizat de medicii veterinari din Australia, a generat strategii ușor de înțeles și aplicat de către crescătorii de ori, pentru a îmbunătăți termo-reglarea și pentru a îmbunătăți fertilitatea oilor în timpul verii. Detalii în articolul pe veterinarul.ro

 

Astăzi la

Analiza săptămânii  

Să discutăm despre

Taxarea veniturilor independente și cât de convenabil mai e să fii PFA în prezent

Știut fiind ca multe cabinete veterinare sunt asimilate PFA.

Dacă esti CMV, asimilat persoanelor fizice autorizate și crezi că plătești mult taxe și impozite poate a venit vremea să reevaluezi forma de organizare fiscală a cabinetului tău. Iată câteva aspecte de luat în considerare:

  1. Pentru PFA regimul fiscal este simplificat: Ca persoană fizică autorizată, contabilitatea este minimă, venitul net se calculează ușor ca diferența între încasări și cheltuieli, și poți folosi banii imediat cum intră în cont.
  2. Microîntreprinderea? Presupune mai multă disciplină financiară. E necesară colaborarea strânsă cu un contabil, deoarece toate tranzacțiile trebuie justificate printr-un document, cum ar fi facturi sau contracte. Dacă vrei să scoți bani aștepți dividendele trimestriale sau în avans. ai nevoie de sfatul unui contabil.
  3. Implicațiile Fiscale: În 2024 sunt taxate veniturile după alte reguli. Microîntreprinderile beneficiază de impozite pe venitul brut, care pot fi mai mici comparativ cu cele de la PFA, Din 2024, la PFA se plătesc contribuții sociale și impozit pe venit mult mai mare și total neconvenabil.
  4. Referitor la Economii și Costuri: Deși trecerea la microîntreprindere poate părea economică la prima vedere, costurile contabile pot reduce aceste economii. E important să evaluezi ce structură îți oferă cel mai bun avantaj fiscal și administrativ. Dar taxele și impozitele la PFA pot fi cu mult mai mari.
  5. Flexibilitate și Acces la Fonduri: Ca PFA, ai mai multă flexibilitate în gestionarea fondurilor, pe când ca microîntreprindere trebuie să aștepți finalizarea situațiilor financiare pentru a accesa veniturile sub formă de dividende.
  6. Viitorul Fiscal total imprevizibil în Romania: Legislația fiscală este în continuă schimbare, așa că este crucial să fii la curent cu ultimele noutăți care ar putea afecta microîntreprinderile sau PFA-urile.

Pe Veterinarul Business ai un articol ceva mai amplu pe această temă în care analizăm și diverse variante în funcție de venitul net realizat. Vă recomandăm să citiți articolul, deoarece este posibil să mai realizați unele economii: Taxarea veniturilor independente și cât de convenabil mai e să fii PFA în prezent

Pe de altă parte, aceste puncte te pot ajuta să alegi forma de organizare care se potrivește cel mai bine necesităților și obiectivelor tale ca medic veterinar cu propriul cabinet.

 

Facebook

În săptămâna care a trecut activitatea în social media a fost interesantă

1.Recenziile, marea problemă a cabinetelor veterinar

O nouă postare în Consultanță Veterinară pe Facebook despre recenzii negative. Multe comentarii, multe păreri.

Postarea utilizatorului “Nokia Connecting”, o fi de prin Ardeal numele asta, subliniază lipsa de empatie a unei clinici veterinare chiar în Sfânta Vinerea Mare. Aceasta vine la pachet cu tariful de hotel de 5 stele pentru internare și jurământul că nu mai revine.

Ce spun colegii în comentarii „Numai trăsniți zilele astea…” Și urmează o serie de opinii care pot fi însumate în comentariul următor: „devine frustrant când neputința financiară devine responsabilitatea noastră” …adică a medicilor veterinari, spun eu.

Autorul postării prezintă și răspunsul oferit care începe cam așa „din păcate, serviciile veterinare nu sunt nici gratis și nici subvenționate. Empatia și grija față de pacienți nu este în legătură absolut deloc cu partea financiară, spune autorul și continuă cu o serie de argumente. Un comentator atinge profund locul dureros scriind „E inuman<față supărată>, dacă nu faci urgențe nu e bine, dacă îl iei și îți bați capul, iar nu e bine. Pai cum mama ….puncte puncte…e bine? Și multe icoane supărate.

Apare și cineva între comentarii, interesat să facă bani cu ceva comercial ,care la prima vedere și subliniez, la prima vedere, pare interesant.

Avem și noi o părere.

Aceste comentarii fac bine dialogului dintre medici și intratului în depresie. Realitatea este simplă, iar știința comunicării spune și mai simplu. Vor exista întotdeauna nemulțumiți.

Cum gestionați nemulțumiții?

Nu-i împușcați în primul rând. Apoi, dacă scapă execuției, puneți-vă în locul unui client aflat în căutarea unui cabinet pe net. Căutați recenzii ca tot omul normal la cap. Dați peste recenzia românului sadea numit Nokia Connecting …care este proastă.

Ce gândiți?

Mamă, ce client serios, ce recenzie interesantă și de care trebuie să țin cont. Sau o treceți la capitolul, încă unul cu probleme. Și dacă citiți câteva din cele 1,4 k de recenzii de 4,5 stele vă creați o imagine corectă?

Așa că nu răspundeți. Asta e. Ce poți să faci dacă ai luat o piatră în parbriz când ești cu 90 km/ora și s-a crăpat parbrizul, noaptea? Oprești brusc mașina și te dai jos să înjuri natura că a creat pietre? Riști un mega accident.

Așa că, te doare, te costă, dar mergi mai departe atent înainte.

Privește lucrurile în felul următor.

Un comentariu negativ de la un extraterestru într-o mare de comentarii pozitive scoate în evidență mai bine partea pozitivă a recenziilor. Cel care citește un comentariu negativ va citi mai atent mai multe comentarii. Dacă ai numai comentarii pozitive poate spune cp nu sunteți oameni, ci roboți care postează doar recenzii pozitive să atragă clienții. Așa că fii pozitiv.

Mai multe exemple despre cum transformăm în mod natural ce ni se pare nouă negativ în ceva din care scoate profit în cursurile de comunicare pe veterinarul.ro din august.

2. Punctul de vedere al MFP/ANAF cu privire la includerea sumei de 10000 de lei în veniturile pentru stabilirea calității de plătitor/neplătitor de TVA!

CMVRo, prin vocea prof dr Viorel Andronie ne anunță că Ministerul Finanțelor, ca răspuns la o adresă a CMVRO a prezentat un punct de vedere cu privire la modul de calculare a veniturilor pentru stabilirea calității de plătitor/neplătitor de TVA a cabinetelor veterinare.

În special a celor care au contracte de concesiune. Dl Profesor Viorel Andronie explică faptul că a solicitat acest punct de vedere Ministerului Finanțelor „pentru a avea un punct de vedere cu aplicare națională. Fiecare, (n.r. autoritate fiscală) a emis cum a considerat...la Timișoara într-un fel, la Gorj în alt fel....avem una de la Galati...care este identică cu ce primită de noi! În sumar, tot dl profesor ne explică „răspuns foarte clar! suma de 10000 nu se ia în calcul pentru stabilirea plafonului! Dacă depășești plafonul din alte venituri....normal că devii plătitor...dar în continuare, suma de 10000 este scutită de TVA și nu se ia în calcul la stabilirea plafonului!”

 

Final 
Acestea au fost știrile săptămânii.Vă așteptăm în fiecare zi de luni să aflați de la podcastul veterinarul cele mai importante știri și noutăți din domeniul veterinar, adunate și compilate de subsemnatul, în format audio bun de ascultat și în trafic în drum spre cabinet.Detalii și linkurile utile le găsiți pe veterinarul.ro și canalele noastre de noutăți pe whatsapp și telegram. Să aveți o săptămână cu spor.Să ne auzim sănătoși săptămâna viitoare.Podcastul Veterinarul.ro cu Iulian Vieru.

Nu pierde informațiile utile

Abonează-te gratuit la canalele noastre de noutăți:
Whatsapp
Telegram

Conectat le rețeaua de informații veterinare

Dacă îți place conținutul nostru, nu uita să dai like și subscribe la podcast pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi episoade! Fii parte din comunitatea noastră și împărtășește pasiunea pentru cunoștințe și discuții captivante!

 

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO