Sâmbătă, Mai 24, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Cercetători de la University of Maryland School of Public Health (SUA) au publicat o amplă analiză a cercetărilor privind gripa aviară la pisici, solicitând monitorizarea de urgență a acestor animale pentru a preveni riscul transmiterii virusului de la om la om. Studiul a fost publicat în revista Open Forum Infectious Diseases.

Cercetători de la University of Maryland School of Public Health (SUA) au publicat o amplă analiză a cercetărilor privind gripa aviară la pisici, solicitând monitorizarea de urgență a acestor animale pentru a preveni riscul transmiterii virusului de la om la om. Studiul a fost publicat în revista Open Forum Infectious Diseases.

„Virusul a evoluat, iar modul în care trece de la o specie la alta — de la păsări la pisici, iar acum între vaci și pisici, respectiv între pisici și oameni — este foarte îngrijorător. Pe măsură ce se apropie vara, ne așteptăm ca numărul cazurilor în ferme și în sălbăticie să crească din nou”, a declarat autoarea principală și coordonatoare a studiului, Dr. Kristen Coleman, profesoară asistentă la Departamentul de Sănătate Globală, de Mediu și Ocupațională din cadrul Universității Maryland și profesoară afiliată la Departamentul de Medicină Veterinară al aceleiași instituții.

Gripa aviară este extrem de letală pentru pisici și trebuie să aflăm de urgență cât de răspândit este virusul în populațiile de pisici pentru a evalua mai bine riscul de transmitere la oameni. Vrem să protejăm atât oamenii, cât și animalele de companie,” a adăugat Dr. Kristen Coleman.

Analiza cuprinde date globale colectate între 2004 și 2024 și a identificat 607 infecții cu gripă aviară la pisici, dintre care 302 soldate cu deces. Cazurile au fost raportate în 18 țări și au implicat 12 specii de pisici, de la pisici domestice la tigri. În prezent, pisicile nu sunt monitorizate activ pentru gripă aviară, iar testarea se face, de obicei, doar post-mortem, dacă are loc deloc. Din acest motiv, numărul real de cazuri este, cel mai probabil, mult mai mare, a explicat Dr. Kristen Coleman.

Modalitățile prin care pisicile contractează virusul sunt tot mai diverse. Studiul arată că acestea se pot infecta direct, consumând păsări infectate sau hrană contaminată (cum ar fi carne crudă de pui), dar și indirect — de exemplu, pisici din ferme hrănite cu lapte crud provenit de la vaci infectate, ori prin transmiterea între pisici de companie sau între tigri. Pisicile infectate suferă frecvent de encefalită acută (inflamație cerebrală) și alte simptome severe, care sunt adesea confundate cu rabia, potrivit studiului.

Tulpina cea mai periculoasă de gripă aviară, cunoscută ca fiind extrem de contagioasă, reprezintă majoritatea cazurilor identificate la pisicile domestice, cu o rată actuală de mortalitate de 90%.

La oameni, gripa aviară este ceva mai puțin letală, dar a provocat, totuși, moartea a aproximativ jumătate dintre cei 950 de oameni infectați la nivel global. Între 28 aprilie 2022 (când SUA a început colectarea datelor despre cazurile umane) și 6 ianuarie 2025, au fost confirmate 66 de cazuri de gripă aviară la oameni în SUA, dintre care unul s-a soldat cu deces.

Echipa condusă de Dr. Coleman este în special îngrijorată de posibilitatea ca virusul să pătrundă în adăposturile pentru animale, ceea ce ar putea duce la focare de amploare, posibil cu implicarea oamenilor, similar, dar poate mai grav decât ceea ce s-a întâmplat în New York în 2016, cu o altă tulpină de gripă aviară.

Deși până în prezent nu s-au raportat cazuri de transmitere a gripei aviare de la om la om, cercetătorii avertizează că, pe măsură ce virusul se răspândește și evoluează, ar putea deveni transmisibil pe cale aeriană.

Cercetările noastre viitoare vor include studii privind prevalența virusului HPAI și a altor virusuri gripale în populațiile de pisici aflate în zone cu risc crescut, cum ar fi cele din fermele de lactate. Ne dorim să protejăm oamenii și pisicile noastre vulnerabile de amenințarea tot mai mare a virusului H5N1,” a declarat Ian Gill Bemis, coautor al lucrării și doctorand specializat în studiul gripei aviare la pisici.

Jurnal: Kristen K Coleman et al, Avian Influenza Virus Infections in Felines: A Systematic Review of Two Decades of Literature, Open Forum Infectious Diseases (2025). DOI: 10.1093/ofid/ofaf261

Sursa: phys.org

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

În ediția 2025 a prestigiosului clasament internațional QS World University Rankings by Subject, trei universități specializate în științele vieții din România sunt prezente: Universitatea de...

Noutăți Medicale

Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a primit o acreditare oficială din partea European Association of...

Noutăți Medicale

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV) marchează o premieră pentru Europa de Est și România prin aprobarea primului program de rezidențiat european în...

Noutăți Business

Colegiul Medicilor Veterinari, în parteneriat cu Facultățile de Medicină Veterinară, organizează în perioada 28-29 aprilie 2025 examenul pentru atestarea gradului profesional de medic primar...

Noutăți Medicale

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a anunțat trecerea în neființă a Profesorului Dr. Alecsandru Ioan Baba, personalitate marcantă a Facultății de Medicină...

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO