Miercuri, Iulie 02, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Un nou raport publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) indică faptul că rezistența la antimicrobienele utilizate frecvent, precum ampicilina, tetraciclinele și sulfonamidele, continuă să fie ridicată atât la oameni, cât și la animale pentru agenții patogeni cheie, inclusiv Salmonella și Campylobacter.

Un nou raport publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) indică faptul că rezistența la antimicrobienele utilizate frecvent, precum ampicilina, tetraciclinele și sulfonamidele, continuă să fie ridicată atât la oameni, cât și la animale pentru agenții patogeni cheie, inclusiv Salmonella și Campylobacter.

În special, s-a constatat o creștere a rezistenței la ciprofloxacină, un antibiotic esențial pentru tratarea infecțiilor cu Salmonella și Campylobacter, în peste jumătate dintre țările europene care au transmis date. Proporții ridicate de rezistență la ciprofloxacină au fost observate și la animalele destinate producției de alimente, în special la păsările de curte. Aceste tendințe sunt îngrijorătoare, în condițiile în care Salmonella non-tifoidă rezistentă la fluorochinolone este clasificată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o prioritate ridicată.

Pe de altă parte, rezistența la alte antimicrobiene de importanță critică în medicina umană rămâne scăzută pentru Salmonella și Campylobacter. De asemenea, deși cazurile de E. coli rezistente la carbapenem sunt rare, detectarea ocazională a acestei bacterii în alimente și la animale necesită monitorizare continuă și investigații epidemiologice suplimentare.

Raportul evidențiază și tendințe pozitive în mai multe state europene, unde rezistența Campylobacter la antibioticele macrolide a scăzut, iar nivelurile de rezistență ale Salmonella Typhimurium la peniciline și tetracicline au înregistrat un declin. În plus, reducerea prevalenței E. coli producătoare de ESBL-/AmpC sugerează progrese semnificative în combaterea rezistenței antimicrobiene în lanțul alimentar.

Rezistența antimicrobiană rămâne însă o amenințare majoră pentru sănătatea publică, iar măsurile recomandate includ utilizarea responsabilă a antibioticelor, îmbunătățirea controlului infecțiilor, investiții în cercetare și implementarea unor politici naționale eficiente.

Pentru o mai bună înțelegere a datelor, EFSA și ECDC au lansat un instrument interactiv de vizualizare, care permite analizarea nivelurilor de rezistență la bacteriile zoonotice la oameni, animale și alimente, pentru anii 2022 și 2023, în funcție de țară.

Sursa: efsa.europa.eu

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, au identificat o metodă eficientă și accesibilă pentru eliminarea virusului H5N1 din laptele rezidual, oferind o soluție viabilă fermierilor...

Articole medicale Generale

Perioada peripartum este o perioada cu risc crescut pentru fetus si pentru mama. Aproximativ 5-10% din viteii fatati anual si 15-20% din mieii fatati anual in Statele Unite, mor inainte de...

Articole medicale Generale

In ultima perioada de timp, in cazul creşterii vacilor de lapte , fermierii exploateaza femele ce prezinta caractere productive superioare, selectate prin diferite biotehnologii, cum ar fi şi...

Medicale FERMA

Transferul de embrioni este o practică uzuală în reproducția taurinelor mai ales dacă se dorește obținerea în scurt timp a creșterii producțiiilor fără o perioadă lungă de așteptare determinată de...

Articole medicale Generale

DAS este o afectiune cu o etioogie multifactoriala care apare in efectivele de vaci hranite cu ratii unice, cu un procent redus de fibroase si cantitati mari de concentrate. Deplasarea spre stanga a...

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO