Miercuri, Iunie 25, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Un nou raport publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) indică faptul că rezistența la antimicrobienele utilizate frecvent, precum ampicilina, tetraciclinele și sulfonamidele, continuă să fie ridicată atât la oameni, cât și la animale pentru agenții patogeni cheie, inclusiv Salmonella și Campylobacter.

Un nou raport publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) indică faptul că rezistența la antimicrobienele utilizate frecvent, precum ampicilina, tetraciclinele și sulfonamidele, continuă să fie ridicată atât la oameni, cât și la animale pentru agenții patogeni cheie, inclusiv Salmonella și Campylobacter.

În special, s-a constatat o creștere a rezistenței la ciprofloxacină, un antibiotic esențial pentru tratarea infecțiilor cu Salmonella și Campylobacter, în peste jumătate dintre țările europene care au transmis date. Proporții ridicate de rezistență la ciprofloxacină au fost observate și la animalele destinate producției de alimente, în special la păsările de curte. Aceste tendințe sunt îngrijorătoare, în condițiile în care Salmonella non-tifoidă rezistentă la fluorochinolone este clasificată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o prioritate ridicată.

Pe de altă parte, rezistența la alte antimicrobiene de importanță critică în medicina umană rămâne scăzută pentru Salmonella și Campylobacter. De asemenea, deși cazurile de E. coli rezistente la carbapenem sunt rare, detectarea ocazională a acestei bacterii în alimente și la animale necesită monitorizare continuă și investigații epidemiologice suplimentare.

Raportul evidențiază și tendințe pozitive în mai multe state europene, unde rezistența Campylobacter la antibioticele macrolide a scăzut, iar nivelurile de rezistență ale Salmonella Typhimurium la peniciline și tetracicline au înregistrat un declin. În plus, reducerea prevalenței E. coli producătoare de ESBL-/AmpC sugerează progrese semnificative în combaterea rezistenței antimicrobiene în lanțul alimentar.

Rezistența antimicrobiană rămâne însă o amenințare majoră pentru sănătatea publică, iar măsurile recomandate includ utilizarea responsabilă a antibioticelor, îmbunătățirea controlului infecțiilor, investiții în cercetare și implementarea unor politici naționale eficiente.

Pentru o mai bună înțelegere a datelor, EFSA și ECDC au lansat un instrument interactiv de vizualizare, care permite analizarea nivelurilor de rezistență la bacteriile zoonotice la oameni, animale și alimente, pentru anii 2022 și 2023, în funcție de țară.

Sursa: efsa.europa.eu

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Business

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat un ghid actualizat privind accesul la servicii stomatologice, confirmând că atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate pot beneficia...

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO