
- Detalii
- Noutăți Medicale
Situatia cailor din Grindul Letea vazuta din perspectiva medicului curant - pledoarie pentru compasiune si profesionalism
Nu multe sunt momentele in viata unui veterinar cand este pus in fata unei situatii de o asemenea amploare sociala, profesionala, mediatica, internationala si, prin aceasta, politica, cum a fost cazul celor 54 de cai din padurea Letea ajunsi la Urleasca, judetul Braila, dupa un transport de mai bine de 30 de ore, fara mancare si apa. Scopul acestui articol nu este de a mitifica unele persoane si in nici un caz de a detracta munca si actiunile altora. Scopul acestui articol este de a prezenta cat mai obiectiv cu putinta munca clinica si managementul unui grup de cai suspecti de anemie infectioasa ecvina pe un teritoriu indemn, pana la reintoarcerea lor in locul de origine.
Nu multe sunt momentele in viata unui veterinar cand este pus in fata unei situatii de o asemenea amploare sociala, profesionala, mediatica, internationala si, prin aceasta, politica, cum a fost cazul celor 54 de cai din padurea Letea ajunsi la Urleasca, judetul Braila, dupa un transport de mai bine de 30 de ore, fara mancare si apa. Scopul acestui articol nu este de a mitifica unele persoane si in nici un caz de a detracta munca si actiunile altora. Scopul acestui articol este de a prezenta cat mai obiectiv cu putinta munca clinica si managementul unui grup de cai suspecti de anemie infectioasa ecvina pe un teritoriu indemn, pana la reintoarcerea lor in locul de origine.
Pe data de 20 mai 2011, 54 de cai au fost imbarcati intr-un tir supraetajat la periferia satului Cardon, in vecinatatea padurii Letea, cu scopul de a fi abatorizati in orasul Sfantul Gheorghe. Imbarcarea in sine a fost un act ce nu a corespuns normelor de bunastare animala, provocandu-se mult stres iar cu acesta, conditii prielnice pentru leziuni si traumatisme. Tir-ul nu corespundea din punct de vedere legal unui astfel de transport, neprezentand in primul rand spatiu pentru numarul mare de animale si neavand posibilitatea adaparii si nici de furajare. Legea impune ca pentru orice transport mai mare de 8 ore, apa si mancarea sa fie prezente.
De asemenea, oricarui cal inainte de a fi transportat i se face un test serologic pentru anemie infectioasa, un pasaport in care sunt trecute datele proprietarului si numarul microcipului implantat subcutanat la nivelul gatului. O parte din aceste acte s-a demonstrat ulterior ca nu aveau corespondent legal.
Datorita unei actiuni fara precedent in Romania, cu ajutorul mediilor de socializare, persoane fizice si organizatii de protectia animalelor, a fost posibila constientizarea abuzurilor si s-a reusit implicarea autoritatilor.
Dupa 30 ore in tir, pe data de 21 mai, caii au primit acordul sa fie debarcati intr-o ferma de langa satul Urleasca, judetul Braila. Aceasta ferma indeplinea normele de siguranta pentru a se instala conditiile de carantina si prin aceasta debarcare caii au intrat in proprietatea fundatiei Vier Pfoten.
La debarcare, s-a constatat ca un numar crescut de cai prezentau leziuni cutanate adanci cat si politraumatisme. Dintre acestia, o iapa a fost gasita moarta iar un alt cal a trebuit eutanasiat datorita starii comatoase iremediabile in care se afla. Un manz a decedat la doua zile de la debarcare datorita lipsei alaptarii si a apatiei perinatale.
Alti doi cai (Victoria si Lucky) datorita starii avansate de epuizare fizica au putut fi separati de grup si au primit tratamentele de urgenta (fluidoterapie, antibiotice, toaletare plagi).
Cazul iepei Victoria
Timp de o saptamana s-a prezentat intr-o stare progresiva de convalescenta. A fost amplasat un cateter jugular de 14 G prin care s-a incercat zilnic rehidratarea si sustinerea functiilor vitale (Ringer, Duphalyte, Novacoc, Glucoza, Dextran). In fiecare zi au fost toaletate plagile decubitale si ranile produse datorita caderilor frecvente. Datorita incapacitatii calului de a sta patrupodal s-a improvizat un travaliu suspendat ce a avut rolul de a-i sustine greutatea. Pe data de 28 mai calul a decedat, ulterior a fost demonstrat ca se aflase in starea acuta de anemie infectioasa ecvina.
Cazul manzului Lucky
Stare cahectica complicata cu o plaga mare taiata la nivelul toracelui. Manzul fusese transportat impreuna cu alti cinci armasari, intr-un compartiment dintr-un autotren de numai sase metri patrati. Plaga a fost tratata si bandajata zilnic, timp de o luna si jumatate. S-au folosit bandaje umede non-adezive si hidrocoloidale la inceput pentru a revitaliza tesutul, ca apoi sa se foloseasca substante reepitelizante (spray CuZn). Ulterior tratamentului plaga s-a vindecat complet.
A treia zi de la debarcare, pe 23 mai, D.S.V.S.A. Braila a demarat o actiune masiva (peste 30 de persoane, cu 2 pusti de tranchilizare, ce a tinut 2 zile) de identificare a microcipurilor cailor, de microcipare a celor fara si de prelevare de sange pentru testul Coggins, testul standard pentru identificarea anemiei infectioase ecvine. Probele au fost trimise independent la doua laboratoare diferite pentru a limita sansa unor fals pozitive sau fals negative. Rezultatele acestor teste nu au corespuns deloc cu cele facute la locul de imbarcare, ridicand ilegalitatea transportului la un total alt nivel de frauda. Din cele 19 teste pozitive de anemie cat s-au pretins a fi, doar 10 au fost demonstrate, si doar cateva dintre acestea corespundeau cu unele din cele 19. Pe de alta parte, 33 de animale nu prezentau microcipuri. Pentru o mai usoara identificare caii au fost numerotati cu vopsea pe diferite zone de pe corp.
Conform legislatiei, caii seropozitivi cu anemie infectioasa trebuiesc abatorizati. In cazul de fata, A.N.S.V.S.A. a oferit o derogare prin care sa se poata eutanasia caii iesiti pozitivi. Prin urmare, a trebuit sa separam caii pozitivi de cei negativi. Timp de cateva zile s-a construit un tarc si un culoar de contentie pe unde au fost trecuti toti caii, au fost scanati, deparazitati (domosteosan - in scopul limitarii raspandirii bolii), identificati si separati prin intermediul unei usi culisante. Pe data de 7 iunie, restul de 9 cai seropozitivi pentru anemie infectioasa ecvina au fost tranchilizati si eutanasiati.
Ca si cazuistica si interventii in aceasta perioada de trei luni au aparut:
Tratamentul timp de o luna a unor plagi crupale bilaterale, dintre care una datorata infigerii si ruperii unui ac de tranchilizare in trocanterul femural;
- 8 anestezii pt castrari masculi;
- 2 anestezii/interventie colica;
- 3 anestezii/plaga soleara;
- 1 anestezie/interventie miaza vulvara;
- 1 anestezie/infectie scrotala;
- 1 anestezie/infectie plaga a umarului;
- Terapie parenterala stare febrila si apatie.
Incepand cu 14 iunie, un manz a inceput sa prezinte stari de colica, care sub tratament (introducerea de ulei de parafina cu ajutorul sondei naso-gastrice, Finadyne, Buscopan, rehidratare) au parut ca cedeaza, insa, pe 23 iunie manzul reapare apatic, cu mucoasele injectate, stare de colica, tahicardie, tahipnee, mucoasele devin palide, intra in stop cardio-respirator si ulterior a decedat. La examenul necropsic a fost observat cum continutul intestinal era varsat in cavitatea abdominala, hemoragii pe tot parcursul ansei 2 a colonului, prezenta de perforari/ulcere la acest nivel, reactii patognomonice de soc septicemic. In contrast, un manz se naste sanatos in dimineata zilei urmatoare.
In cazul anemiei infectioase ecvine, se cere la fiecare 3 luni un nou set de teste. Daca 2 seturi de teste consecutive sunt negative atunci grupul respectiv de animale este considerat indemn. Asa ca pe 23 august ni s-a cerut urmatorul set de teste. De aceasta data am preferat ca tranchilizarea si manipularea cailor sa fie facuta de Vier Pfoten iar autoritatile doar sa preleveze probele si sa administreze vaccinul anticarbunos. In afara de 2 manji si 2 subadulti toti ceilalti 37 de cai au fost tranchilizati in mai putin de 8 ore. Dupa o asteptare tensionata de 4 zile, testele au aparut negative. Toti cei 41 de cai sunt din punct de vedere clinic sanatosi si intr-o stare fizica cat se poate de buna. Acest lucru ne-a dat posibilitatea legala sa mutam toti caii intr-un alt tarc de carantina construit in apropierea locului unde au fost capturati.
Transportul cailor in zona de origine din Delta Dunarii a fost aprobat de catre autoritati pe data de 28 august. Pentru acest eveniment, cailor li s-a incercat formarea de comportamente conditionate. Cu 3 zile inainte au fost aduse camioanele pentru transport si umplute cu hrana pentru a se obisnui cu prezenta lor. A fost construit un culoar curb (pentru a limita vizibilitate cailor din spate) de contentie de 70 de cm latime, 1,60 m inaltime si 12 lungime. Caii au fost ademeniti cu mancare intr-un padoc si lasati sa iasa doar prin culoar. Rampa de incarcare a fost proiectata cu panta cat mai lina posibil, fara posibilitatea de alunecare si tot sub forma unui tunel ce ajunge exact in interiorul camionului (pentru a nu da voie animalelor sa se blocheze sau sa se intoarca). Toti peretii culoarului au fost captusiti cu un material protectiv pentru a limita accidentele. Au fost puse la dispozitie 2 tir-uri, fiecare cu 4 compartimente despartitoare (4 cai /compartiment - max. 16 cai / transport) si un van cu 8 boxe individuale. Fiecare tir avea posibilitatea de adapare si hranire iar pe jos un strat gros de paie.
Datorita unor factori independenti, in ultimul moment a fost acceptat doar transportul cailor care nu prezentau microcip de la bun inceput. Din cei 24 de cai acceptati, doi erau manji si au fost lasati sa stea cu mamele, iar restul de 22 au fost selectati si incarcati. Selectia si incarcatul cailor a durat 3 ore, iar dupa semnarea tuturor documentelor, convoiul a pornit catre Letea la ora 8 dimineata.
La ora 13 tir-urile au fost ambarcate pe o gabara langa Tulcea iar drumul pe apa a durat 5 ore plus inca doua ore pe uscat pentru a ajunge la tarcul din Cardon. Transportul a ajuns la ora 20 la destinatie.
Debarcarea cailor, din pacate, a suferit o intarziere datorata unor tensiuni sociale cu oamenii locului, ce ar fi stresat in plus animalele. Datorita situatiei, reprezentantii A.N.S.V.S.A. care au insotit in permanenta transportul, de la imbarcare pana la debarcare, au decis sa nu supuna animalele unui inutil potential pericol. In zori, cu mari eforturi, cand s-a putut instaura linistea necesara am decis sa deschidem usile tir-ului. Caii au iesit incet, oarecum circumspecti, dar linistiti, neproducandu-se niciun incident nefericit.
In acest tarc vor fi tinuti inca 3 luni, la finalul carora se va face un nou set de analize de sange, iar atunci se va decide eliberarea lor. Momentan se lucreaza mult la metoda legala prin care se pot aduce si restul de 19 cai ramasi la ferma din Urleasca.
Cu aceasta ocazie vreau sa precizez ca acest exercitiu de moralitate si umanitate nu ar fi fost posibil fara volumul enorm de munca si energie al voluntarilor si al autoritatilor care au inteles sa-si faca datoria legala dar si morala, de a ajuta niste nobile animale care nu au nici o vina ca s-au nascut intr-un loc, considerat de unii, nepotrivit.
Declarație privind conflictul de interese
Autorii declară că articolul este redactat, publicat și cercetarea a fost efectuată în absența oricăror relații comerciale sau financiare care ar putea fi interpretate ca un potențial conflict de interese.
Destinația articolului
Articol cu date medicale destinat exclusiv informării medicilor veterinari - pe bază de înregistrare
Tipul de articol
Caz clinic, recenzie științifică destinat exclusiv informării medicilor veterinari.
Disclaimer
Acest articol respectă disclaimer
Notă de subsol
Conținutul complet al articolului este supus legislației dreptului de autor.
| |
---|---|
Articole similare Articole medicale Generale Distensia abdominala la manz - Diagnosticul diferential si evaluare - partea a II-aDistensia abdominala poate aparea la manjii de orice varsta si este cel mai adesea insotita de semne de dureri abdominale. Articole medicale Generale Colica la cabaline - intre controverse si prejudecati - partea a II-aOri de cate ori explorarea prin metode neinvazive ridica suspiciunea acestor forme de ileus mecanic se recomanda efectuarea laparotomiei exploratoare. Articole Medicale PET Sindromul hepatocutanat la un câine din rasa Shiba-InuUn câine din rasa Shiba-Inu în vârstă de 13 ani, sterilizat, cu greutatea de 10 kg, s-a prezentat pentru un eritem și prurit pe suprafețele plantare și palmare și cruste interdigitale la toate cele... Noutăți Medicale Caii pot planifica și face strategii, arată un nou studiu realizat de cercetători din cadrul Universității Nottingham TrentStudiul intitulat "Whoa, No-Go: Evidence consistent with model-based strategy use in horses during an inhibitory task" , a fost publicat în august 2024 în jurnalul Applied Animal Behaviour Science... Medicale FERMA Pruritul la calSchimbarile de comportament precum frecatul, lovirea sau muscatul indica prezenta pruritului. La examinarea fizica, pierderea parului si/sau excoriatiile sunt cele mai comune sechele clinice ale... |
- Detalii
- Dr Ovidiu Rosu
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro