Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Babesioza rezistentă la medicamente ar putea răspunde la o nouă terapie combinată, spun cercetătorii. Tratamentul, care implică medicamentul antimalaric tafenoquine și medicamentul antifungic/antiparazitar atovaquone, ar putea oferi, de asemenea, imunitate împotriva viitoarelor infecții cu babesioză. Descoperirile au fost publicate pe 3 ianuarie în Journal of Infectious Diseases.

Echipa Veterinarul
20.Mai.2024


„Am identificat o combinație specifică de medicamente care elimină eficient paraziții Babesia - inclusiv paraziții rezistenți la medicamente”, Pratap Vydyam, PhD.

Babesioza este o boală transmisă de căpușe, cauzată de paraziții Babesia care se dezvoltă și se înmulțesc în celulele roșii din sânge. Simptomele sale includ febră, frisoane, transpirații și oboseală, iar în cazurile severe, poate pune în pericol viața. Incidența bolii este în creștere rapidă, în special în nord-estul țării. Un raport din 2023 al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) avertizează că numărul cazurilor a crescut cu 25% între 2011 și 2019. Dincolo de mușcăturile de căpușe, babesioza se poate răspândi și prin transfuzii de sânge contaminat sau în timpul sarcinii sau al nașterii, dacă mama este infectatăClinicienii tratează de obicei infecțiile cu combinații de medicamente recomandate de CDC, inclusiv terapii combinate de atovaquone și azitromicină sau clindamicină și chinină. Un număr tot mai mare de infecții, multe dintre cele din Connecticut, sunt rezistente la terapiile existente. Noua strategie terapeutică a unei echipe conduse de Yale nu numai că elimină complet - și creează imunitate împotriva paraziților Babesia rezistenți la medicamente - în modele experimentale, dar poate oferi, de asemenea, informații pentru dezvoltarea unor viitoare vaccinuri împotriva babesiozei.

„Este nevoie de o terapie combinată alternativă pentru babesioză", spune primul autor, Pratap Vydyam, doctor, asociat postdoctoral în boli infecțioase în laboratorul lui Choukri Ben Mamoun, doctor, profesor de medicină și de patogeneză microbiană. „Am identificat o combinație specifică de medicamente care elimină eficient paraziții Babesia - inclusiv paraziții rezistenți la medicamente".

Paraziții Babesia răspund bine la medicamentul antimalarie tafenoquină

În 2018, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat tafenochina pentru prevenirea și tratamentul malariei. Acum, tot mai multe dovezi sugerează că medicamentul ar putea fi eficient și în tratarea babesiozei, dar rapoartele privind eșecul tratamentului cu monoterapie cu tafenochină sugerează că sunt necesare strategii terapeutice alternative. Intrigată, echipa de la Yale a decis să exploreze modul în care tafenochina ar putea fi utilizată împreună cu alte medicamente pentru a dezvolta o terapie combinată nouă și mai eficientă.

În primul rând, echipa a cultivat mai multe specii de Babesia în globule roșii umane. Apoi, au administrat tafenoquină și au monitorizat efectul asupra creșterii paraziților. Aceste experimente au arătat că medicamentul a fost eficient în blocarea creșterii paraziților.

Echipa s-a orientat apoi către un model de babesioză la șoareci. Cercetătorii au tratat șoarecii infectați cu tafenochină o dată pe zi, de la trei la șapte zile după infecție. După ziua a șaptea, medicamentul a eliminat eficient infecția de la șoareci și a protejat animalele de moarte. Aceștia au studiat, de asemenea, tafenochina la șoareci imunocompromiși infectați cu cel mai comun parazit Babesia, Babesia microti, și au constatat că medicamentul a eliminat eficient infecția la patru din șase șoareci imunocompromiși.

Apoi, cercetătorii au evaluat eficacitatea tafenoquinei împotriva Babesia rezistent la medicamente. Aceștia au infectat șoarecii cu o tulpină rezistentă la medicamente de Babesia duncani, una dintre cele câteva specii de Babesia care infectează oamenii. Din nou, au constatat că tafenochina, ca monoterapie, a fost foarte eficientă în eliminarea tulpinilor de B. ducani rezistente de la șoareci.

Terapia combinată cu atovaquone elimină paraziții Babesia la toate modelele animale

Cu toate acestea, ei au considerat că o terapie combinată ar putea fi și mai puternică, în special în cazul modelelor imunocompromise care nu au avut o rată de succes de 100% cu tafenochina singură. Așa că, în continuare, au testat o terapie combinată de tafenochină și atovaquone atât la șoareci imunocompetenți, cât și la șoareci imunocompromiși. Atovaquone este unul dintre medicamentele pe care CDC le recomandă în prezent pentru tratamentul babesiozei. Folosind șoareci infectați cu Babesia duncani sau Babesia microti, aceștia au constatat că această combinație de medicamente a fost eficientă în vindecarea infecțiilor la toate modelele de animale, inclusiv la șoarecii imunocompromiși.

Terapiile oferă perspective pentru vaccinul împotriva babesiozei

În cele din urmă, echipa a luat toți șoarecii tratați cu monoterapie și cu terapie combinată care s-au vindecat de infecții și i-a expus din nou la paraziți. Dincolo de faptul că au fost vindecate, animalele au dezvoltat imunitate împotriva Babesia duncani și au fost protejate de infecția letală în urma provocării la câteva săptămâni după tratamentul medicamentos, au constatat cercetătorii. Probele de sânge de la șoareci au evidențiat anticorpi ridicați împotriva paraziților Babesia. „Credem că aceste medicamente induc și mențin imunitatea specifică Babesia", spune Vydyam.

În studiile viitoare, Vydyam și colegii săi sunt interesați să exploreze cât timp durează această protecție. De asemenea, ei intenționează să realizeze profilul acestor anticorpi, ceea ce, la rândul lor, i-ar putea ajuta să identifice potențiali candidați pentru vaccinul împotriva babesiozei.

Deoarece paraziții Babesia evoluează continuu, explorarea terapiilor combinate de către echipă nu se încheie aici. Cercetătorii sunt implicați activ în dezvoltarea și evaluarea unor noi abordări terapeutice inovatoare. „Paraziții Babesia sunt foarte adaptativi și, în condițiile unui tratament medicamentos continuu, apariția unor tulpini rezistente la medicamentele existente este o posibilitate clară", spune Vydyam. „Urmărirea de noi medicamente și punerea în aplicare a unor strategii terapeutice noi prezintă căi promițătoare pentru o gestionare mai eficientă a acestei boli."

În plus, având în vedere utilizarea comună a tafenochinei și atovaquonei în tratamentul malariei, această cercetare poate deschide, de asemenea, căi pentru dezvoltarea acestei combinații de medicamente ca un potențial tratament pentru malaria umană.