
- Detalii
- Editoriale & Analize
Subfinanțarea sistemului, lipsa prevenției și tăcerea autorităților în fața rabiei – o problemă de sănătate publică trecută sub radar
Un bărbat de 44 de ani din comuna Voinești, județul Iași, a murit recent de rabie, după ce a fost mușcat de un câine fără stăpân în urmă cu șase luni. Medicul de familie l-a tratat doar cu antibiotic. În acest moment nu se știe dacă medicul a recomandat vaccinarea antirabică iar victima a refuzat-o sau nu a recomandat-o deloc. Cazul tragic readuce în atenție vulnerabilitățile unui sistem în care prevenția este ignorată, comunicarea publică aproape inexistentă, iar deciziile sanitare sunt ghidate strict de constrângeri bugetare.
- :
⏱️ Durata estimată a lecturii: ~6 min
Un bărbat de 44 de ani din comuna Voinești, județul Iași, a murit recent de rabie, după ce a fost mușcat de un câine fără stăpân în urmă cu șase luni. Medicul de familie l-a tratat doar cu antibiotic. În acest moment nu se știe dacă medicul a recomandat vaccinarea antirabică iar victima a refuzat-o sau nu a recomandat-o deloc. Cazul tragic readuce în atenție vulnerabilitățile unui sistem în care prevenția este ignorată, comunicarea publică aproape inexistentă, iar deciziile sanitare sunt ghidate strict de constrângeri bugetare.
Măsurile profilactice decise pe criterii economice – exemplul DSVSA Iași
În contextul crizei economice și a măsurilor de austeritate pe care instituțiile statului trebuie să le ia în această perioadă, bugetul ANSVSA a fost mult micșorat iar medicii veterinari de liberă practică din țară au primit diferite înștiințări de la DSVSA-urile județene prin care fie li se limitau numărul de animale vaccinate, fie erau anunțați că sunt bani ori de acțiuni, ori de cei 10.000 de lei pe care îi primesc lunar. Alte DSVSA-uri au decis să nu ia act de micșorarea bugetului și au lăsat medicii veterinari să depună deconturi conform planului strategic, urmând ca decontarea să fie făcută după buget.
Vaccinarea antirabică s-a dispus să fie realizată doar la animale microcipate cu proprietari care vor fi înscriși în RECS. Proprietarii urmau să plătească contravaloarea microcipurilor. Nu se decontau pentru animale nemicrocipate nici vaccinul, nici manopera, mai mult vaccinarea antirabică a pisicilor nu se decontează de către stat.
În luna aprilie 2025, DSVSA Iași a transmis medicilor veterinari împuterniciți o adresă oficială care reglementează strict decontarea acțiunilor sanitare și de identificare a animalelor.
Conform documentului, doar acțiunile cuprinse în Planurile Cifrice aprobate vor fi eligibile pentru plată, iar deconturile vor fi aprobate doar în limita bugetului estimat pentru fiecare CSV. Acțiunile suplimentare vor fi analizate doar dacă apar alocări bugetare ulterioare, iar fiecare medic trebuie să se prezinte personal pentru vizarea documentelor, până cel târziu la 6 mai 2025.
Astfel, inclusiv acțiunile profilactice esențiale sunt supuse constrângerilor financiare și sunt excluse din decontare dacă nu sunt cuprinse în planul standardizat al DSVSA.
Comunicare publică la Institutul Național de Sănătate Publică
Pe website-ul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), singura informare oficială dedicată rabiei a fost cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Rabiei în 2023 și constă într-un comunicat de presă publicat cu ocazia 28 septembrie 2023, data care a marcat cea de-a 17-a aniversare a Zilei Mondiale a Rabiei.
Conținutul informării publice de pe site-ul INSP:
• Tema campaniei internaționale: „Toți pentru 1 – O singură sănătate pentru toți”
• Definirea rabiei ca boală virală mortală, cu transmitere prin mușcătură
• Statistici globale și regionale privind numărul de decese
• Situația rabiei în România (inclusiv menționarea cazurilor din 2021)
• Rolul vulpii roșcate ca rezervor principal de virus rabic pe teritoriul țării
• Informații generale despre:
◦ vaccinarea animalelor de companie
◦ evitarea contactului cu animale necunoscute
◦ toaletarea plăgii în caz de mușcătură și prezentarea urgentă la medic
• Menționarea existenței programului național de vaccinare antirabică a vulpilor, cofinanțat de Comisia Europeană
De asemenea, informarea este însoțită de un poster grafic, în care sunt explicate vizual trei aspecte esențiale:
- Conștientizarea riscului și prevenirea la nivel comunitar
- Profilaxia post-expunere (PPE) – administrarea vaccinului și/sau serurilor antirabice
- Vaccinarea în masă a câinilor – ca metodă cost-eficientă de prevenire a transmiterii rabiei la om
Cu toate acestea, informarea publică nu este completată de ghiduri dedicate cadrelor medicale, nu conține protocoale clare post-expunere și nu oferă acces facil la centrele de vaccinare sau traseul pacienților expuși. Comparativ cu modelul oferit de CDC SUA, România rămâne în urma unui standard minim de comunicare instituțională eficientă în domeniul zoonozelor majore.
DSP Iași vorbește despre prevenție
Pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Iași, pagina dedicată rabiei menționează rolul campaniilor de informare și eficiența profilaxiei post-expunere (PPE). La capitolul prevenție se reiau informațiile prezenatte în posterul realizat de Ministerul Sănătății în partneriat cu Institul de Sănătate Publică în septembrie 2023. Atât.
Cum arată prevenția în SUA: ghid CDC pentru vaccinarea preventivă antirabică
În contrast, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite a publicat recent un ghid actualizat privind vaccinarea preventivă împotriva rabiei (PrEP), destinat persoanelor cu risc profesional. Ghidul detaliază:
• O nouă schemă de două doze de vaccin, cu protecție de până la 3 ani;
• Clasificarea persoanelor în cinci categorii de risc;
• Proceduri clare privind monitorizarea titrului de anticorpi și rapelul necesar.
Ghidul complet, publicat pe website-ul nostru îl găsiți aici.
Ce a făcut CMVRo în vara 2024
În contextul creșterii numărului de cazuri de rabie la animalele domestice și al riscului real de expunere profesională, Colegiul Medicilor Veterinari din România (CMVRO) a lansat, în august 2024, o inițiativă de consultare naționalăp rivind vaccinarea preventivă (profilaxia pre-expunere – PrEP) a medicilor veterinari.
Prin intermediul unui sondaj transmis prin newsletter oficial, medicii veterinari au fost invitați să își exprime punctul de vedere cu privire la necesitatea și oportunitatea introducerii acestei măsuri în programul național de vaccinare. Scopul final era formularea unei propuneri oficiale către Ministerul Sănătății, pentru ca medicii veterinari interesați să poată fi vaccinați profilactic împotriva rabiei, în mod organizat, gratuit și legal.
Pentru a asigura acuratețea răspunsurilor, fiecare medic veterinar a avut acces la un link unic și a putut vota o singură dată. Pentru a încuraja participarea, newsletter-ul a fost trimis săptămânal, până la finalul lunii august 2024.
Rezultate modeste, dezamăgire justificată
Cu toate acestea, rezultatele au fost departe de a reflecta o mobilizare reală a profesiei.
La sondajul privind vaccinarea preventiva a medicilor veterinari impotriva rabiei realizat de CMVRO in luna august au participat 825 de medici veterinari ale caror optiuni au fost:
- pentru vaccinare 531 de voturi,
- impotriva vaccinarii 174 de voturi,
- pentru tratament potexpunere 120 de voturi!
Sondajul a fost trimis la 5700 de medici veterinari care si-au actualizat datele in Tabloul general sau si-au manifestat optiunea pentru a primi newsletter de la CMVRO. Într-o declarație pe un grup de dezbateri a medicilor veterinari, dr. Viorel Andronie, președintele CMVRO, a reacționat ferm:
„Legislația în vigoare nu are prevăzută vaccinarea profilactică împotriva rabiei la om, cu excepția medicilor veterinari care lucrează în laboratoare sanitar-veterinare pentru diagnosticul rabiei. Anul trecut, Colegiul a încercat să genereze o inițiativă – dar a fost complet ignorat de către practicieni. Cum să mergi la Ministerul Sănătății să ceri o măsură pentru 100 de oameni din 5000? Asta e realitatea. Nu ne interesează prevenția până nu avem o problemă.”
- Detalii
- Iulia Cretu
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgiloreste de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente de...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
De la autoritate la colaborare - Reconfigurarea relației veterinar-client în era digitală
- Madalina Toma
De la incident la criză în organizații
- Madalina Toma
Prezența online de succes - Ghid practic pentru crearea și optimizarea unui website veterinar
- Madalina Toma
Cele trei pălării ale patronului veterinar de succes: manager, lider, coach
- Madalina Toma