Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Boala limbii albastre este o boala a animalelor, care afecteaza toate rumegatoarele, inclusiv de ovine, bovine, cerbi, capre si camilele (camile, alpacas, guanaco si vicuûÆa). Ea nu afecteaza cai sau porci. Desi ovine sunt cele mai grav afectate, bovine sunt principalul rezervor de virus si sunt foarte importante in epidemiologia bolii. Aceasta se caracterizeaza prin modificari la mucoasele din jurul gurii si nasululi si zona coronariana la nivelul piciorului. Boala este cauzata de un virus raspandite de anumite tipuri de Cullicoides spp.(tinari).[foto virusul bluetong]

Definitie
Boala limbii albastre este prezenta atunci cand acesta este confirmat prin teste de laborator corelat cu circulatia prin zona a virusului febrei catarale (BTV) si a culicoizilor. Boala nu afecteaza omul.

Istorie si raspandirea bolii
Boala limbii albastre a fost pentru prima data descrisa in Africa de Sud, dar a fost recunoscuta in majoritatea tarilor din tropice si sub-tropice. Pentru detalii de tari in care este prezenta boala se vedea detaliile de la site-ul OIE. Incepand cu anul 1999 s-au raspandit focare de boala limbii albastre in Grecia, Italia, Corsica (Franta) si Insulele Baleare (Spania). Cazuri au fost diagnosticate in Europa, Bulgaria, Croatia , Macedonia, Kosovo si Iugoslavia. Au fost implicate serotipuri de 2, 4, 9 si 16. Aceste cazuri au fost si la nord si vest fata de aria de draspindire normala specifica culicoizilor. Se pare ca virusul sa extins prin Turcia si Africa de Nord.

Boala limbii albastre nu a fost inregistrata in Romania.

Boala limbii albastre in Europa
Boala limbii albastre serotip 8 (BTV-8) a fost gasita in Olanda, Belgia, Luxemburg, Germania de Vest si in partile de nord-est, in Franta in vara / toamna anului 2006. In 2007, Europa de Nord a cunoscut o crestere dramatica de cazuri noi in atit la taurine cit si la ovine, numeroase si cazuri in multe zeci de mii efective. Constant boala se extinde in intreaga Europa. In tarile afectate de boala se constata o crestere a ratei mortalitatii la animale si pierderi de productie, care au provocat grave dificultati economice pentru agricultura. In tarile afectate, programele de vaccinare a inceput in 2008, dar dupa cum se asteapta, acum boala a re-aparut. Din 18 noiembrie 2008 pana in prezent Franta a raportat peste 23000 de cazuri de BTV8 si peste 3500 de cazuri de BTV1. Olanda pana acum a raportat 55 BTV8 infectate cu sediul in cursul anului 2008 si in patru BTV1 animale importate din Franta. De asemenea, ei au raportat primul caz a virusului febrei catarale (BTV) serotip 6 in Europa la 24 octombrie 2008. Testele au confirmat prezenta virusului in patru vaci din patru adaposturi.

Pentru cele mai recente informatii cu privire la boala limbii albastre si focarele in Europa, va rugam sa consultati prezentarile relevante de ladepartamentul pentru agricultura a Comisiei Europene. Au fost declarate focare de boala limbii albastre si cu alte serotipuri. O harta a zonelor de restrictie existente din tarile afectate de boala limbii albastre este disponibila aici .

Raportarea bolii
Detinatorii de animale ar trebui sa ramana vigilenti la semne clinice de boala la ovine si bovine si, ca niciodata, trebuie aplicate cu strictete regulile de buna practica de biosecuritate. Boala limbii albastre este o boala cu declarare obligatorie si trebuie sa fie raportate la Directiile Sanitare Veterinare.

Pentru ca
Boala limbii albastre este cauzata de un virus, din genul Orbivirus, familia Reorvirades. In prezent, au fost identificate 24 serotipuri distincte, ca urmare a testelor de seroneutralizare.
Virusul este transmis de catre un numar mic de specii de acerb midges din genul Culicoides. Virusului febrei catarale natural nu poate fi transmis direct de la animale.Transmiterea intre animale are loc prin intermediul acestor culicoite, respectiv tintari. Cu toate acestea, riscul de transmitere mecanica a virusului intre animale poate ca urmare a practicilor incorecte de igiena si interventie (de exemplu, utilizarea de echipamente chirurgicale contaminate sau ace hipodermice) nu poate fi exclusa.
In cazul in care un tintar se hraneste cu ningele unui animal infectat, virusul trece din sange in corpul tintarului multiplicindu-se. Ciclul de replicare a virusului in insectele vector si in gazda rumegatoare, are ca rezultat amplificarea sursei de BTV marind astfel rezervorul de virus si creste potentialul de posibila infectare (morbiditate).

Speciile de Culicoides tintarul care a actioneaza ca un vector de boala aflat in Nordul Europei, sunt diferite de speciile, care in mod traditional au actionat in calitate de vector in Europa de Sud si Africa. The European Food Standard Agency in prezent, realizaaza analize detaliate epidemiologice a focarelor din Nordul Europei, inclusiv detalii privind vectorul biologie si comportamentul acestuia.
Din studiile initiale, poate fi estimat ca aproximativ un tintar poate sa calatoreasca pana la 1,5 - 2 km pe zi intr-o zona. Cu toate acestea, in cazul in care au fost capturate in conditiile meteorologice adecvate distantele parcurse de tintari pot fi mult mai mari, in special asupra maselor de apa, chiar si mai mult de 200 de km. Toate aceste detalii variaza in functie de mediul local, topografia zonei si de conditiile meteorologice.

Varful populatiile de vector Culicoides apara tarziu in vara si toamna si, prin urmare, acesta este momentul in care boala limbii albastre este cel mai frecvent observata.

Confirmarea bolii limbii albastre
In conformitate cu orientarile convenite pe plan international (OIE) Boala limbii albastre este neobisnuita, in faptul ca boala este confirmata numai atunci cand exista dovezi ca virusul exista si circula intre animale si vectori intr-o zona.

Planurile de contingenta

Aceste planuri de contingenta ne sunt necesare in conformitate cu termenii directivei europene si este necesar sa fie aprobat de catre Comisie. Planul urmeaza un format standard si ofera o gama larga interventie la nivel de ansamblu asupra a ceea ce va avea loc in timpul unei epidemii. Un plan (PDF ... KB) este disponibil pentru descarcare aici.