Sâmbătă, Mai 04, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat lista actualizată a antimicrobienelor importante din punct de vedere medical.

Echipa Veterinarul.ro
04.Mai.2024

Publicată la 8 februarie, Lista OMS a antimicrobienelor importante din punct de vedere medical adaugă noi categorii pe baza importanței acestora în medicina umană, a riscului de rezistență antimicrobiană (AMR) și a potențialelor implicații asupra sănătății umane ale utilizării necorespunzătoare în sectoarele nonumane, în special în agricultura animală.

Lista este menită să ajute factorii de decizie politică și autoritățile de reglementare să ia decizii bazate pe riscuri pentru a minimiza orice impact negativ al utilizării antimicrobienelor la animale asupra RAM la om. De asemenea, OMS intenționează ca lista să promoveze administrarea antimicrobiană în rândul profesioniștilor din domeniul veterinar și al celor care prescriu antimicrobiene, precum și să ofere orientări pentru comitetele naționale de conducere privind RAM (rezistența antimicrobiană) și pentru producătorii de animale destinate consumului uman.

„RAM rămâne una dintre principalele amenințări la adresa sănătății publice globale cu care se confruntă omenirea și a fost asociată cu moartea a aproape 5 milioane de persoane la nivel mondial în 2019", a declarat OMS într-un comunicat. „Lista AMR a OMS sprijină utilizarea optimizată a medicamentelor antimicrobiene în sănătatea umană și animală."

Cu toate acestea, lista OMS nu este lipsită de critici. Dr. Patricia Gaunt, președintele Comitetului AVMA pentru antimicrobiene, a declarat că lista are nevoie de o abordare One Health pentru utilizarea judicioasă a antimicrobienelor, mai degrabă decât să se concentreze atât de mult pe oameni.

„Comitetul OMS ar trebui să ia în considerare faptul că sănătatea umană depinde, de asemenea, de interacțiunea cu animalele și mediul înconjurător, iar accentul pentru toate aceste sectoare ar trebui să fie utilizarea judicioasă a antimicrobienelor", a spus ea.

Categorii antimicrobiene revizuite

În 2005, OMS a început să publice o listă de antimicrobiene de importanță critică, cunoscută anterior sub numele de Lista antimicrobienelor de importanță critică pentru medicina umană a OMS. Lista a suferit revizuiri regulate de-a lungul anilor, ultima iterație fiind publicată în 2018.

Trei noi categorii au fost adăugate la listă - „autorizat numai pentru utilizare la om", „important din punct de vedere medical" și „neimportant din punct de vedere medical" - pentru a oferi o cale mai cuprinzătoare de evaluare a tuturor claselor de antimicrobiene.

Grupul autorizat pentru utilizare numai la om include penicilinele anti-pseudomonale, carbapanemele și cefalosporinele din generația a treia, a patra și a cincea cu inhibitori de beta-lactamază.


Figura 1 de la pagina 4 din lista de AIM a OMS: „Prioritizarea claselor de antimicrobiene în lista MIA a OMS". Toate clasele de antimicrobiene utilizate la oameni și animale sunt clasificate în Lista de antimicrobiene importante din punct de vedere medical a Organizației Mondiale a Sănătății în funcție de importanța lor în medicina umană. Lista se bazează pe o evaluare a riscurilor pentru sănătatea umană generate de potențiala dezvoltare a rezistenței antimicrobiene asociate cu utilizarea lor la animale.

Grupul de antimicrobiene importante din punct de vedere medical este împărțit în continuare în "antimicrobiene de cea mai mare prioritate și importanță critică (HPCIA)", "antimicrobiene de importanță critică (CIA)", "antimicrobiene foarte importante" și "antimicrobiene importante". Antimicrobienele din această grupă au fost clasificate folosind lista model a OMS de medicamente esențiale și sistemul de clasificare a acesteia "Acces, supraveghere și rezervă" (AWaRe).

Două criterii utilizate pentru a clasifica un medicament în primele două categorii de antimicrobiene importante din punct de vedere medical au fost dacă clasa antimicrobiană este singura sau una dintre terapiile limitate disponibile pentru tratarea infecțiilor bacteriene grave la oameni și dacă clasa antimicrobiană este utilizată pentru tratarea infecțiilor cauzate de bacterii posibil transmise din surse neumane sau cu gene de rezistență din surse neumane.

Printre clasele clasificate ca HPCIA se numără cefalosporinele din a treia și a patra generație, chinolonele și polimixinele. Categoria CIA include aminoglicozidele și macrolidele.

O altă categorie nouă, "autorizat numai pentru utilizare la animale", include antimicrobiene pentru care nu există dovezi substanțiale că utilizarea lor ar putea duce la rezistență la antimicrobiene importante din punct de vedere medical.

Clasele de antimicrobiene autorizate doar pentru utilizare topică nu au fost luate în considerare decât dacă sunt utilizate frecvent pentru tratarea agenților patogeni multirezistenți la om.

Lista a fost elaborată împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH, fondată ca OIE) ca un efort comun de armonizare și aliniere a orientărilor și listelor aferente elaborate de cele patru organizații.

Sunt în curs de desfășurare lucrări suplimentare pentru armonizarea orientărilor privind utilizarea prudentă a antimicrobienelor în toate cele patru organizații (FAO, UNEP, OMS și WOAH), împreună cu lista antimicrobiană a OMS și lista WOAH de agenți antimicrobieni de importanță veterinară.

Implicații pentru medicina veterinară


Deși OMS afirmă că susține utilizarea antimicrobienelor în sănătatea animalelor, există recomandări în listă care indică altceva, potrivit Dr. Gaunt, care este profesor asociat de sănătate a animalelor acvatice la Mississippi State University College of Veterinary Medicine.

De exemplu, lista OMS se opune utilizării antibioticelor noi în sănătatea animală, precizând: „Nu este recomandabil să se utilizeze antibiotice noi în sănătatea animală: „Următoarele declarații privind cele mai bune practici sunt aliniate cu poziția organizațiilor cvadripartite (FAO, UNEP, OMS și WOAH) și sunt esențiale pentru a păstra eficacitatea acestor agenți la om: Orice nouă clasă de antimicrobiene care este autorizată numai la om va fi plasată automat în categoria autorizată pentru utilizare numai la om. În scopul punerii în aplicare, medicamentele din cadrul claselor din grupa de medicamente autorizate pentru utilizare numai la om nu ar trebui să fie autorizate în viitor pentru utilizare la animalele, culturile sau plantele producătoare de alimente."

"Dacă (Administrația pentru Alimente și Medicamente) ar adopta recomandarea OMS, clasele de antimicrobiene nou dezvoltate care nu sunt autorizate în prezent la animalele de la care se obțin alimente nu ar putea fi utilizate în viitor", a spus ea. "Acest lucru îi descurajează pe sponsorii de medicamente să dezvolte noi medicamente pentru tratamentul bolilor animalelor."

Limitarea accesului la antimicrobiene noi în medicina veterinară ar putea duce la utilizarea repetată a antimicrobienelor existente, ceea ce ar duce la selectarea unor bacterii rezistente la antimicrobienele existente, ceea ce este în contradicție cu utilizarea judicioasă a acestora, a explicat Dr. Gaunt. În plus, pe măsură ce tehnologia evoluează și se află mai multe informații despre căile bacteriene și mecanismele de acțiune ale antimicrobienelor, noile antimicrobiene vor oferi măsuri suplimentare de prevenire, control și tratament.

"Cu toate acestea, niciunul dintre aceste instrumente nu va fi disponibil pentru medicii veterinari pentru a fi utilizat la animalele de consum în cadrul listei OMS dacă agențiile de reglementare urmează această linie de gândire", a spus ea.

Dr. Gaunt a criticat, de asemenea, lista pentru că nu definește termenii "off-label" sau "utilizare extralabel".

"Termenii includ doar anumite clase de (antimicrobiene importante din punct de vedere medical), cum ar fi antimicrobienele de importanță critică? Se aplică ei la utilizările neaprobate ale unui antimicrobian deja aprobat la o specie animală?", a întrebat ea.

O altă întrebare care persistă este dacă lista ar afecta capacitatea unui medic veterinar din SUA de a utiliza antimicrobiene în temeiul Animal Medicinal Drug Use Clarification Act (Legea privind clarificarea utilizării medicamentelor de uz veterinar) sau al Ghidului privind politica de conformitate 615.115 (Utilizarea extralingvistică a furajelor medicamentate pentru specii minore), care permite medicilor veterinari să utilizeze o directivă veterinară privind furajele care conține un antimicrobian aprobat în mod extralingvistic la speciile minore.

Deși lista OMS este un regulament fără caracter obligatoriu, aceasta servește drept instrument de referință pentru utilizarea antimicrobianelor de către factorii de decizie și autoritățile de reglementare.

"Reglementarea utilizării antimicrobienelor ar trebui să utilizeze o abordare bazată pe risc și pe știință, o abordare care nu este evidentă în acest document", a adăugat Dr. Gaunt. "Este mai probabil ca această listă să aibă un impact în Europa, dar ar putea influența agențiile de reglementare din SUA în clasificarea antimicrobienelor, ceea ce ar putea restricționa accesul medicilor veterinari la anumite antimicrobiene."

sursa: avma.org