Joi, Ianuarie 16, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Cercetătorii din Arkansas testează un produs utilizat în mod obișnuit pentru tratarea căpușelor și puricilor la animalele de companie pentru a viza larvele de muște și țânțari, cu scopul de a contribui la reducerea răspândirii bolilor transportate de aceste insecte.

Cercetătorii din Arkansas testează un produs utilizat în mod obișnuit pentru tratarea căpușelor și puricilor la animalele de companie pentru a viza larvele de muște și țânțari, cu scopul de a contribui la reducerea răspândirii bolilor transportate de aceste insecte.

Emily McDermott, profesor asistent de entomologie medicală și veterinară și cercetător la Arkansas Agricultural Experiment Station, a fost curioasă să exploreze și alte posibile aplicații ale produsului Fluralaner, după ce a început să îl utilizeze ca medicament veterinar pentru câinele său. 

„Motivul pentru care i-am administrat câinelui meu acest medicament este că tratamentele aplicate punctual nu funcționau foarte bine”, a spus ea. „Fluralaner este interesant pentru că are un mod de acțiune diferit față de insecticidele actuale”. 

Medicamentul împiedică celulele nervoase ale insectelor să funcționeze corect, perturbându-le sistemul nervos. McDermott spune că studiile anterioare au arătat rezultate promițătoare atunci când Fluralaner a fost aplicat sub formă de spray, dar că este mult mai eficient dacă este ingerat pe cale orală.

McDermott și studenta la doctorat Blythe Lawson au efectuat cercetări pentru a afla dacă fluralanerul ar fi eficient ca larvicid și care este cea mai bună metodă de a-l administra larvelor. Prin tratarea directă a larvelor, cercetătorii au reușit să utilizeze mai puține substanțe chimice și să vizeze zone specifice în care larvele sunt concentrate, reducând necesitatea pulverizării pe scară largă și minimizând riscul de contaminare a cursurilor de apă și a mediului. Studiul „Successful yeast microencapsulation of Fluralaner and its potential as a larvicide for vector control,” a fost publicat în revista Acta Tropica în august.

„Fluralanerul este un produs chimic sintetic în plină ascensiune și există un mare interes pentru extinderea utilizării sale”, a declarat Lawson. „Există o mare nevoie de larvicide pe piață; există doar câteva pentru țânțari”, a declarat McDermott.

Muștele și țânțarii pot transmite boli precum malaria sau virusul Zika. McDermott spune că vectorii de boli precum țânțarii și muștele au dezvoltat rezistență la medicamentele utilizate în mod obișnuit, iar metodele tradiționale vizează adesea insectele adulte. Dar Lawson și McDermott au investigat modalități de utilizare a Fluralanerului pentru a viza larvele acestor insecte înainte ca acestea să se transforme în adulți, adică atunci când sunt cel mai probabil să răspândească boli sau să devină dăunători.

„Puteți elimina aceste populații înainte ca ele să înceapă să cauzeze probleme”, a declarat McDermott.

Fluralaner este vândut sub formă masticabilă pentru animalele de companie sub denumirea comercială Bravecto, în prezent singura formă de Fluralaner etichetată în Statele Unite.

Metoda calului troian

McDermott și Lawson au utilizat o tehnică de microîncapsulare a drojdiei pentru a investiga dacă fluralaner ar funcționa. Acestea au încapsulat celule de drojdie cu insecticidul și apoi l-au testat pe larvele a trei specii:

  • Musca domestică comună -- Musca domestica
  • Țânțarul tigru asiatic -- Aedes albopictus
  • Musca de nisip -- Culicoides sonorensis, cea mai comună musculiță în cea mai mare parte a estului SUA.

McDermott și Lawson au declarat că larvele acestor specii consumă în mod natural microorganisme precum drojdia, ceea ce face ca microîncapsularea să fie o metodă ideală de administrare.

„Acționează ca un cal troian”, a spus Lawson.

Cercetarea lor a arătat că fluralanerul este eficient și de lungă durată ca larvicid. Studiul a arătat că o singură aplicare de fluralaner microîncapsulat poate controla larvele de țânțari timp de cinci săptămâni și larvele muștei de nisip timp de opt săptămâni.

„Am comparat produsul nostru cu câteva larvicide pentru țânțari disponibile în comerț și am 

constatat că era la fel de eficient sau mai eficient decât produsele care se află în prezent pe piață”, a declarat McDermott.

Studiul a constatat, de asemenea, că este nevoie de o concentrație mai mare pentru a ucide larvele de muște de casă în comparație cu țânțarii sau musculițele care mușcă, ceea ce, potrivit lui McDermott, nu este surprinzător, având în vedere că muștele de casă sunt mai mari.

Cu toate acestea, McDermott a spus că musculițele par să fie mai puțin sensibile la larvicid decât țânțarii, ceea ce nu era de așteptat, deoarece larvele de musculițe sunt mult mai mici decât larvele de țânțari.

„Deci, credem că există o componentă legată de mărime, dar nu este vorba doar de mărime, este vorba și de fiziologia insectelor”, a spus ea.

Utilizări viitoare

McDermott preconizează că aceste cercetări vor conduce la dezvoltarea unui produs care ar putea fi utilizat, de exemplu, în jurul gospodăriilor și la locurile de colectare a gunoiului.

„Modul în care este formulat produsul nostru este că, după ce încapsulăm ingredientul activ în drojdie, o liofilizăm și o readucem la forma de drojdie sub formă de pudră”, a spus ea. „Ne imaginăm că acest produs ar putea fi introdus într-un pulverizator cu rucsac și ar fi pulverizat ca orice alt tip de insecticid.”

McDermott spune că echipa sa colaborează cu parteneri din industrie pentru a avansa cu această tehnologie în curs de brevetare.

„Suntem încă la câțiva pași distanță de o aplicație comercială”, a spus ea. „Cu teste și dezvoltări suplimentare, acest larvicid pe bază de drojdie ar putea oferi un nou instrument pentru eforturile de control al vectorilor și pentru sănătatea publică.”

Acest studiu a fost sprijinit de Deployed Warfighter Protection Program Award No. W911QY2210003. DWFP este un program de cercetare însărcinat cu dezvoltarea și testarea instrumentelor de gestionare a speciilor de dăunători și vectori care transmit boli luptătorilor desfășurați. Programul este administrat de Armed Forces Pest Management Board și sponsorizat de Departamentul Apărării.

Jurnal de referință: Blythe E. Lawson, Emily G. McDermott. Successful yeast microencapsulation of fluralaner and its potential as a larvicide for vector control. Acta Tropica, 2024; 259: 107358 DOI: 10.1016/j.actatropica.2024.107358

Sursa: sciencedaily.com

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Articole Medicale PET

Hipersensibilitatea la înţepăturile insectelor a devenit un domeniu de interes în dermatologia veterinară. Dintre aceste stări de hipersensibilitate, cea mai cunoscută este dermatita alergică...

Noutăți Medicale

Un studiu recent condus de Jason Tidwell, cercetător în cadrul Texas A&M și USDA, deschide calea pentru soluții inovatoare în combaterea căpușelor febrei bovinelor. Aceste parazite, vectori ai...

Noutăți Medicale

Producătorii de medicamente pentru animale au primit mai multe aprobări din partea Food and Drug Administration (FDA) din august până în noiembrie. Printre acestea se numără un nou medicament pentru...

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO