Miercuri, Iunie 25, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

O întrebare la care a răspuns un studiu recent realizat de Universitatea de Medicină Veterinară din Viena este dacă resturile din producția de vin pot fi folosite ca supliment alimentar funcțional pentru bovine. Datele din experimentele in vitro arată că adăugarea acestor resturi în proporție de maxim 20% din cantitatea totală de hrană ar putea fi posibilă și utilă.

O întrebare la care a răspuns un studiu recent realizat de Universitatea de Medicină Veterinară din Viena este dacă resturile din producția de vin pot fi folosite ca supliment alimentar funcțional pentru bovine. Datele din experimentele in vitro arată că adăugarea acestor resturi în proporție de maxim 20% din cantitatea totală de hrană ar putea fi posibilă și utilă.

După interzicerea utilizării antibioticelor în hrana animalelor ca promotor de creștere, interesul pentru utilizarea compușilor bioactivi naturali în creșterea animalelor a crescut, iar piața aditivilor furajeri fitogeni se dezvoltă. Până acum, s-a pus accent pe extractele din ierburi, arbori și arbuști, dintre care multe provin din străinătate și necesită resurse intensive pentru producție și logistică.

Reciclarea resturilor din producția de vin ca hrană funcțională pentru bovine 

Din acest motiv, o echipă de cercetători de la Vetmeduni a studiat mai îndeaproape vița de vie autohtonă (Vitis vinifera). Aceasta este o sursă bogată de taninuri și alți compuși fenolici, o cantitate mare din aceste substanțe funcționale fiind pierdută ca deșeu în procesul de vinificație. Ideea cercetătorilor a fost că produsele secundare solide din producția de vin ar putea fi folosite pentru a hrăni rumegătoarele, care sunt adaptate fiziologic să consume furaje bogate în fibre. Transformarea deșeurilor din vin în hrană pentru animale ar fi eficientă din punct de vedere al costurilor și ar conserva resursele, deoarece toate deșeurile ar putea fi reutilizate.

Pentru studiul lor in vitro, cercetătorii au folosit tehnica de simulare a rumenului RUSITEC (rumen simulation technique). Au inoculat fermentatori cu material provenit din rumenul unor vaci donatoare și i-au umplut cu șase amestecuri diferite de furaje, inclusiv furaje cu adaos de extract comercial de sâmburi de struguri, tescovină și făină de sâmburi de struguri. Modificările în compoziția bacteriilor, arheelor și fungilor din fracțiunile solide au fost determinate prin secvențierea rRNA 16S și ITS2.

Efectele potențial negative 

Tescovina și făina de sâmburi de struguri au avut un impact mai redus asupra microbiotei ruminale în comparație cu extractul de sâmburi de struguri. Pe de altă parte, datele sugerează că utilizarea produselor din sâmburi de struguri poate introduce specii străine, cum ar fi drojdiile asociate cu strugurii și vinul, în comunitatea microbiană a rumenului.

Adăugarea în hrană în proporții mici este posibilă 

Totuși, viabilitatea acestor specii nu a putut fi confirmată pe baza datelor genomice. Frecvența lor redusă indică că pericolele microbiene potențiale pentru animale ar putea fi limitate dacă în hrana bovinelor se adaugă maxim 20% resturi din producția de vin. De asemenea, bacteriile și fungii afectați de suplimentul alimentar cu resturi din producția de vin nu au avut cea mai mare contribuție la degradarea nutrienților în rumenul experimental RUSITEC. Per total, tescovina și făina de sâmburi de struguri ar putea fi folosite ca hrană funcțională pentru bovine. Totuși, siguranța microbiană a hrănirii cu aceste produse secundare trebuie monitorizată.

Sursă: vetmeduni.ac.atv

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un comunicat prin care informează că în România sunt active 56 de focare de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR),...

Noutăți Medicale

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un comunicat de presă luni, 9 septembrie în care arată că, în România, mai sunt active 47 de focare de pestă...

Noutăți Business

Pe 19 noiembrie 2024, a intrat în vigoare Ordinul 171/2024, emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Acesta aprobă Procedura de verificare și...

Noutăți Medicale

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat pe website-ul instituției proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Planului de urgență privind...

Noutăți Medicale

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat ieri confirmarea unui caz izolat de variolă ovină în România.

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO