Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Importanta examenelor de laborator si a ecografiei in stabilirea unui diagnostic si prognostic corect in afectiunile renale la caine – studiu de caz

Insuficienta renala cronica evolueaza cu semne clinice nespecifice, care de multe ori mimeaza existenta unui alte afectiuni si foarte usor conduc clinicianul in eroare de diagnostic daca aceasta se bazeaza numai pe examenul clinic general fara sa apeleze la alte examene complementare: examen de laborator si examene paraclinice. IRC in faza I si faza II nu prezinta semne clinice specifice, ele devin specifice in faza a II-a si a III-a, iar cheia succesului rezida in diagnosticarea corecta a bolii in faze cat mai incipiente.

Studiu de caz: Pacientul Chivas, o femela sterilizata de Scotish Terrier in varsta de 12 ani, s-a prezentat la clinica veterinara la sfarsitul lunii octombrie. Conform anamnezei cateaua era abatuta, prezenta inapatenta, vomituritie si poliurie de cateva zile. In urma examenului clinic general s-a constatat stare de intretinere buna, constitutie robusta, facies abatut, limfonoduri fara modificari, normotermie, frecventa cardiaca si respiratorie normala, mucoasa conjunctivala si gingivala normala, tartru dentar si halena. Palparea abdomenului a relevat sensibilitate usor crescuta, balonare.

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -