Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Se pare ca ingredientele antibioticele si antiparazitarele sunt noile condimente folosite in alimentatia romanilor. Sunt foarte gustoase si chiar benefice.

 "Am auzit ca daca dai pe gat la vaca, din bidonasele alea albe, vaca da mai mult lapte" - vorbeau doua precupete in piata care se laudau cu o productie record de la doua vaci. Ce-i drept, erau cu 20 de sticle de 2 L din plastic fiecare si mai vandusera inca vreo 5 pana sa le aud eu. Curios din fire, le-am intrebat ce si cum. Miau povestit ca de cand "le dau pe gat la vaca, vacile dau mai mult lapte si ca le convine pretul. Se duc la o farmacie veterinara, o data la doua luni si iau bidonase albe, de dat pe gat la vaci. Nu stiau cum se cheama, dar au constatat ele ca daca dau un bidonas dintr-ala la doua vaci parca le da mai mult lapte. Am intrebat si eu "da la dom'' doctor ati fost, l-ati intrebat, el stie?"Pai da'' ce are timp dom'' doctor de mine?! si eu am treaba, am vazut eu ce le da, cumpar si le dau si eu."Da'' de unde cumperi matusa? "Pai uite ca este o farmacie acolo... si acolo... si imi dau."
 
Ce sa mai spui? Nimic. Le-am chestionat cand au dat albendazolul si am calculat perioada de asteptare, le-am confiscat laptele si le-am trimis acasa pana ce laptele va fi bun. Restul precupetilor au vazut si la intrebarile mele au tacut malc."Hotul neprins, negustor cinstit". Ceva interesant am patit in alta zi. Un amic, medic la un spital, la o discutie intre medici umani si "inumani" am ajuns la capitolul copii, catei, paraziti. Colegul mi-a spus ca cei doi copii ai lui nu fac viermi de vreo doi ani. I se pare ca ceva nu este in regula deoarece el tine minte ca parintii lui ii dadeau in fiecare primavara ceva antiparazitar ca tot timpul avea viermi. Avand si caine acasa el face periodic deparazitarea la caini si a facut examenul coproparazitologic la copii sa fie sigur. Nici o urma de paraziti la copii.
Eu ce sa spunª. foarte bine, este super. Dar mi-a trecut prin minte o intrebare stupida: "De unde cumperi lapte de vaca?". "Pai de la matusa aia pe care mi-ai recomandat-o acum doi ani, tot de la ea iau lapte si acum, de ce?". Coincidenta sau nu era aceeasi precupeata din piata la care am instituit masura legala. Am cautat pe internet sa vad legaturi de cauzalitate. Nu exista nici un studiu dar... intrebare mea este "exista totusi vreo legatura?" Acum intreb pe toata lumea si ii pun pe toti prietenii mei sa faca examene coproparazitologice, si la adulti si la copii. Deocamdata, toti sunt sanatosi tun. Nici urma de paraziti. Pana la urma ca in teatrul shakespeare-an "totul e bine cand se termina cu bine". Vaca matusii da mult lapte, prietenii mei sunt fara paraziti, farmacia prospera si asa mai departe.
Ce rost are oare toata aceasta tevatura cu medicamentele si alimentele? Hmm... parca am fi felceri veterinari si nu medici. Din pacate nu se cunosc reactiile pe termen lung ale antiparazitarelor ingerate de om odata cu produsele provenite de la animale tratate, cum de altfel nu se cunosc nici efectele antibioticelor din aceleasi alimente. Ce stim exact este ca fenomenele de antibiorezistenta care se manifesta la o multime de microorganisme patogene provoaca multe neplaceri atat in medicina veterinara cat si in cea umana.
Apar copii care manifesta din ce in ce mai frecvent intoleranta la antibiotice, chiar alergii, boli metabolice la oameni la care medicii nu pot stabili cauza dar care cred ca sunt in legatura cu profilul nutritional al persoanelor.
Chiar si OMS a avertizat cu privire la aceasta chestiune. si noi, medicii veterinari ce sa facem? Haideti sa nu mai ignoram fenomenul sau sa il transformam intr-o chestiune de afaceri medicale. Sa fie o preocupare medicala a noastra, o atitudine de responsabilitate medicala.
Fiecare sa spunem ca "Eu recomand si folosesc responsabil medicamentele".
Ce se va intampla oare? Voi ce parere aveti?