FERMA
Eimerioza este o coccidioza digestiva care afecteaza pasarile si mamiferele domestice, fiind afectate mai frecvent animalele tinere si cele crescute in sistemul intensiv. Eimerioza este produsa de specii de protozoare apartinand familiei Eimeriidae si genului Eimeria care se dezvolta si se inmultesc la nivelul epiteliilor (epiteliul digestiv, canalelor biliare la iepuri si tubilor uriniferi la gaste). Animalele elimina prin fecale oochisturi nesporulate, care in mediul exterior vor sporula si vor deveni infectante pentru o noua gazda.
- Detalii
- Promedivet
Identificarea si managementul imuno-frotiurilor din pustule, cruste sau eroziuni recente produce se dermatoze, sunt bazate pe intelegerea patogenezei bolii. Sistemul imun este focalizat pe apararea gazdei si are componente celulere specifice si proteine care se dezvolta si functioneaza intr-o maniera specifica si complexa pentru a neutraliza sau pentru a distruge agentii periculosi de tip non-self in timp ce pastreaza elementele proprii. Totusi, atunci cand sistemul de aparare nu functioneaza sau interpreteaza gresit semnele, raspunsul imun ar putea fi inadecvat sau chiar ar pute fi in detrimentul organismului, conducand la un atac specific asupra oricarui strat al pielii (epiderm, derm, hipoderm), anexelor sau vascularizatiei cutanate. Mecanismul leziunii tisulare include tipurile I pana la IV de reactii de hipersensibilitate. Desi ele apar la cal, afectiunile imunomediate sunt relativ rare.
- Detalii
- Dr. Nita Monica
Medicul veterinar Martin Nielsen, parazitolog veterinar specializat pe ecvine a publicat un video cu Parascaris sp la un manz de 5 luni.
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Dermatita digitala (DD) la bovine este o dermatita infectioasa, contagioasa si dureroasa a tesutului digital. Este in primul rand o boala a vacilor de lapte tinute in adapost si a fost pentru prima data descrisa in anul 1974, in Italia. Dermatita digitala a fost descoperita de asemenea si in loturile de hranire a unitatilor de lapte, dar si a celor bazate pe pasune. Dermatita digitala papilomatoasa a fost raportata in Statele Unite si in prezent este considerata forma cea mai cronica a dermatitei digitale(DD). Primul caz cercetat in U. S de DD a avut loc in anul 1980, in New York. Pe parcursul anilor 1990, cazurile raportate de DD in Statele Unite au crescut dramatic, iar aceasta boala este o cauza majora a schiopaturii la vacile de lapte in multe tari. Costul mediu al unui caz de schiopatura este estimat la $378 USD, sacrificarea prematura fiind cea mai mare parte din cost. Este dificil sa poti determina costul unei anumite boli dar DD presupune costuri mai mici decat ulcerul plantar sau pododermatita. În orice caz prevalenta dermatitei digitale poate fi mult mai ridicata fata de alte boli, deci costul total este mare.
cuvinte cheie: (Dermatita digitala papilomatosa, Dermatita digitala la bovine, papiloamele plantare, papiloamele calcai, papiloamele membrelor cu par, Boala Mortellaro, papiloamele conopidiforme).
- Detalii
- Dr. Ciprian Radu
Colorarea in galben de diverse intensitati a pielii si mucoaselor prin pigmentii biliari (bilirubina) da icterul sau galbinarea. Aceasta impregnare a tesuturilor corespunde unui variat numar de tulburari.
Cand corespunde unui icter adevarat se datoreaza impregnarii tesuturilor cu un pigment hematie bilirubina. In alte cazuri, culoarea poate fi urmarea unei carotinemii crescute, asa cum se intampla de cele mai multe ori in timpul verii in urma cresterii exagerate a carotenilor in plante si implicit in tesuturi. Culoarea galbena este insa si consecinta impregnatiei tesuturilor cu substante medicamentoase care imprumuta organismului culoarea lor caracteristica (tripaflavin, acid picric, atebrin): xantodermie.
Mecanismul aparitiei este extrem de diferit, icterul putand sa corespunda unuia sau mai multor factori patogenici. Ca intensitate, icterul este toarte variabil, de la aspectele abia perceptibile clinic si pe cale de laborator (starea de subicter) pana la icterul intens, franc. Colorarea icterica se datoreste bilirubinei provenita din desfacerea hemoglobinei eliberata prin eritroliza, care este luata de sistemul reticuloendotelial (S.R.E.) si desfacuta in hem, in globina si apoi in bilirubina. Partea de bilirubina legata de proteine, bilirubina libera sau indirecta, circula in organism, revine la ficat, insa nu este eliminata la nivelul rinichiului.
- Detalii
- Revista Veterinarul
Articole medicale specializate FERMA Număr articole: 10
în ordinea publicarii
despre animale de ferma:
Revista Veterinarul FERMA pentru medicii veterinari Număr articole: 7
Revista Veterinarul FERMA
în ordinea tipăririi și în format complet
Navigați în cursurile Veterinarul
ANTRENAMENTE:
CURSURI:
- Cursuri Animale de Companie
- Cursuri Animale de Rentă
- Cursuri Animale Exotice și Sălbatice
- Cursuri Cabaline
- Cursuri Management Veterinar
- Cursuri Marketing Veterinar
- Cursuri Comunicare și Relații Publice pentru Veterinari
- Toate cursurile…
Toate cursurile sunt acreditate CMVRO
Autentificare
Ultimele apariții editoriale
Suntem deosebit de încântați să vă prezentăm ultimele apariții editoriale publicate sub sigla Revistele Veterinarul acreditate de Colegiul Medicilor Veterinari din România cu 15 puncte